Dette tankespinnet gjør meg helt rar!

Spørsmål

Hei! Jeg er 36 år, har 2 barn, jobber 100% som opr.sykepleier. Aktiv i det daglige, spiller håndball. Det siste året har jeg hatt en del diffuse symptomer. Føtter og hender har en tendens til å sovne i løpet av natten, og jeg kan våkne om morgenen at feks deler av ei hånd sover. Jeg har også en del leamus i øyelokk som kommer og går, har også hatt det i tunga og kinn, i lårmuskel og i ryggen,(men det var etter tung trening). Fra h.lår har jeg av og til stjerneskuddliknende rykk som gjør at jeg skvetter litt til og ilinger i hender og føtter. Har også følt på økende heshet og klumpfølelse i halsen, økende stivhet i fingrene spes når jeg blir kald, og en fornemmelse av svakhet i armer og hender, og en følelse av at jeg ikke klarer å uttale ord,at tunga krøller seg. Har googlet litt og er veldig redd det er en muskelsykdom som als. Vet at psyken kan spille en rolle her, for jeg er flink til å krisemaksimere, men flere ting her er jo også reelt. Alt dette tankespinnet gjør meg helt rar, og jeg analyserer ofte hver minste bevegelse jeg gjør, spesielt når jeg er på jobb og står i det sterile feltet. Føler meg ekstra klomsete, blir svimmel og ofte uvel. Hva tenker du? Er det noen undersøkelser jeg kan ta for å finne mer ut av dette? Vil så gjerne finne ut om det er noe før jeg ev. tar kontakt med psykolog (hvis dette er angstutløst og redsel for å bli syk).

Kvinne 36
Svar

Hei,

Takk for ditt brev! Jeg skjønner dette plager deg mye. Du har en del  diffuse plager, f. eks. føtter kan sovne, leamus i øyelokk, tungen, kinn, i lårmuskel og i ryggen, heshet og klumpfølelse i halsen, stivhet i fingrene, fornemmelse av svakhet, søvnproblemer, tungen krøller seg etc. 


Jeg synes ikke det minner om nervesykdom som ALS. 


ALS er ikke forbundet med noe ubehag eller smerter.


Jeg heller mot at din psyke kan spille en viktig bidragsrolle her. Men jeg ville p.g.a. plagenes omfang anbefalt en undersøkelse hos en privat nevrolog for å nettopp stadfeste dette med en klinisk nevrologisk undersøkelse (antar at den e rhelt normal), ev. bildediagnostikk (antar at den er normal) før vi kan begynne jobbe mer med dette tankespinnet ditt i samråd med en psykolog. Som jeg tror kan hjelpe deh ut av disse plagsomme tanker og følelser. Jeg skjønner det er plagsomt så det er viktig begynne jobbe med det. Masse lykke til, du kan helt sikkert bli bedre av helseangsten!