Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bekymret for nevrodegenerativ lidelse

Spørsmål

Hei!
Jeg er en ung mann i starten av 20-åra og studerer medisin til vanlig. Helt siden våren i fjor har jeg slitt med å spise. Det hele begynte en kveld da jeg plutselig ikke klarte å svelge potetgull lenger. Deretter forplantet problemet seg stegvis til flere dager i uken og videre til alle måltider og alle "faste" matvarer. Å drikke går fint, men føles ikke som før det heller.

Det er litt vanskelig å legge ord på problemet, men det oppleves slik at når jeg har lyst til å svelge en munnfull med mat og presser det bakover i halsen, så utløses plutselig ikke svelgerefleksen. Maten blir bare liggende bak i munnen/svelget og jeg må prøve en eller to ganger til. Dersom dette hadde skjedd bare én gang innimellom hadde jeg ikke reagert, men det skjer altså ved hvert måltid, blir verre utover i måltidet og utover dagen og er verst med fast føde. I tillegg føler jeg at jeg har mindre spytt enn før, må tygge maten mye lengre og svelge mindre deler om gangen. Jeg nærsynkoperer i tillegg ofte nnår jeg står i relativt korte perioder (20-30 min), noe jeg ikke har gjort før og føler generelt at noe er rart og ikke helt som før.

Jeg har gjennomført en rtg. øsofagus, som var negativ (men jeg syns ikke at testen var representativ for problemet mitt, da det ikke er drikke jeg sliter med og altså helt fint greidde å svelge den bariumsvæsken). ØNH så ikke noe problem med stemmebåndslukking.
Min største frykt er at dette skyldes noe irriversibelt, en nevrodegenerativ sykdom eller noe ondartet. Det er svært frustrerende å ikke kunne spise normalt og føle seg betraktet som psykisk syk uten at ting har blitt utredet skikkelig. Har de noen råd?

Svar

Hei! Jeg forstår godt at du er bekymret for dette. Det høres veldig ubehagelig ut. Har du gått ned i vekt? Rtg øsofagus er forsåvidt en grei undersøkelse ved dette problemet da undersøkelsen ser på samspillet mellom muskelgrupper som sender maten ned i øsofagus. Føler du noen annen form for muskelsvakhet, f eks snakke, tunge? hoste? ben, armer? Har du merket muskelspill (fasikulasjoner) i større muskelgrupper? Ved svelgproblem hvor det til stadighet kommer matinnhold ned i luftrøret, utvikles raskt lungebetennelse. Har du vært plaget av dette? Jeg tenker at du absolutt bør få utredet dette, men jeg tviler på at det dreier seg om ALS eller annen nevrodegenerativ lidelse. MR kaput hører nok med i utredning og i tillegg bør du bli henvist til nevrolog for vurdering

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-