Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bekymret for ALS

Spørsmål

Hei Refererer til forrige spørsmål; https://www.lommelegen.no/nervesystemet/als/legesvar/har-jeg-als/72032318 Jeg syns du ga meg et godt svar. Og jeg var lenge veldig rolig. Jeg fikk alvorlig helseangst etter å ha mistet to barn i senabort. Er nå gravid med friskt barn i uke 20. Leamusen går litt opp og ned. Men kjenner som regel noe hver dag, men det forflytter seg rundt. Tommel, lår, legg, øyet og varierer på hvilken side av kroppen osv. Det har ikke blitt verre med leamus fra sist, noen døgn er den nesten bedre. Men als frykten er ikke noe mindre. Jeg har trodd jeg har als siden august ifjor. Jeg tror mannen min begynner bli veldig sliten av dette nå. Han var veldig forståelsesfull i starten, men han som ikke har angst klarer å være mer realist enn meg. Han mener at hvis dette var ALS så ville jeg vært langt mer syk når det faktisk har gått 9 mnd siden leamus startet. Og at jeg ville hatt helt andre problemer. Jeg har innbilt meg at ene leggen og beinet generelt er mye mindre enn det andre. Men ifølge målebånd har det ikke blitt det. Målebåndet måler beina til å være like. Jeg kan fortsatt gå på tærne, hælene osv. Jeg bare syns beinet ser annerledes ut. Mulig det sitter i hodet og psyken min. Mannen min sier at han ikke ser det, men at det er jo ikke sånn at bein alltid er 100 % like heller. Har tatt opp leamus med legen min, men ettersom jeg er såpass preget av helseangst mener ho det skyldes adrenalinnivå (det samme sa to andre leger)... Ville jeg hatt større plager nå hvis det var ALS? Ville muskelsvakhet/problem med muskel kommer før muskelen faktisk ble veldig tynn? Hvor lenge kan man slite med leamus hvis det skyldes angst? Jeg vil KUN glede meg over svangerskap, men den als/sykdom angsten er der...

Kvinne 31
Svar

Hei,

I denne fasen ville man oppdaget muskelsvakhet, spastisitet, leamus og muskelsvinn. Utfra hva du skriver har du fortsatt bare leamus. Leamus kan man se utvendig, eller er det bare noe du føler skjer innvendig? 

Symptomer som man må fokusere på ville ev. være begrenset til en bestemt del av kroppen, f. eks. armene eller hendene, og da ville det vært vanskelig å gjøre dagligdagse gjøremål som å knappe knapper. Alternativt i et ben og man kan oppleve tretthet, dårlig balanse, tap av styrken for grepsfunksjon, det å gå normalt eller fare for fall. Mange vil oppleve at muskelsvakhet og svinn sprer seg til andre deler av kroppen, muskler kan bli forkortet som kan føre til sammentrekninger over ledd, for eksempel albuer og man er ikke lenger i stand til å rette armen helt ut.