Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst for nevrologisk sykdom

Spørsmål

Hei igjen, takk for svar. Det hjalp meg noe, men igjen følte jeg at jeg ikke fikk skrevet alt. I tillegg til symptomene jeg beskrev sist, føler jeg at hendene mine stopper opp noen ganger. F.eks når jeg skriver eller bruker mus på tastatur. Kan være at jeg ikke får trykket ordentlig på en bokstav, eller at jeg ikke får trykket ordentlig på musa. Og når jeg bestemt prøver å trykke, så kanskje den andre fingeren følger med sånn at begge museknappene trykkes ned. Jeg har også prøvd å bevege hver finger for seg selv for test (sikkert dumt), men føler at ringfinger på høyre hånd beveger seg ufrivillig da kun den lukkes ned mot håndflata. Det skjer ikke på venstre hånd. Da går den litt sånn frem og tilbake osv. Kan det være noe tidlig tegn? Tillegg var jeg å handlet i går, og da jeg holdt posen med varer, så ble jeg sliten i armen (høyre). Nesten så jeg følte den begynte å riste. Da tok jeg varene opp og ned som en bicepsøvelse og det gikk fint. Endret arm pga jeg ikke ville føle den følelsen igjen. Men senere på kvelden så holdt jeg på hjemme ved å skyve trillebårlass med stein/pukk. Da og ventet jeg på at foten brått skulle snuble, men skjedde ikke. Men var sliten i lårene. Her jeg sitter nå føler jeg armen min rister litt inni mellom. Det med tale, som samboer ikke har merket, har vært at ordene har blandet seg i munn, at jeg sier ord feil, eller at jeg føler at de er utydelige. Det blir helt tydelige neste gang jeg sier de hvis du skjønner. Hvis ALS har angrepet munn, er det sånn at ordene er utydelige uansett hvor mange ganger du prøver? Jeg bare har vanskeligheter med å tro at angst kan forårsake alt dette? kan man bli sliten? føle at man ikke får til ting? altså litt klumsete med fingrene f.eks. Problemet mitt er at jeg hele dagen går og tester ting. Bevegelser, rytmer osv for å finne avvik. også merker jeg noe rart, at jeg ikke beveger finger like fort f.eks, eller å bevege armene opp og ned føles tungt i skuldrene. og at kommer frykten tilbake.

Mann 30
Svar

Hei, 

Takk for dine spørsmål. Du har flere opplysninger, du "føler at hendene stopper opp noen ganger, d.v.s. du får ikke trykket ordentlig på en bokstav - dette er diffust og ikke definert symptom så vidt jeg kjenner til. Lett ufrivillig bevegelse er ikke noe unormalt. Det du beskriver er tegn på funksjonsforstyrrelser i.f.t. angsten, ingen tidlige tegn på nevrologisk sykdom. Jeg tror at det kan være fint for deg å lese denne artikkel: https://www.lommelegen.no/psykisk-helse/artikkel/helseangst/72478817. ;


De andre plagene dine som slitenhet i armen og lårene, risting er også tegn på en funksjonsforstyrrelse. Du har ingen ALS-plager som synes å påvirke munnen. Jeg forstår at du har problemer med å skjønne at angst kan forårsake dette, men det kan den og det er angsten din som trenger snarlig behandling. Man blir ikke sliten av denne sykdommen, det er mer tegn på angst og depresjon og at man føler at man ikke får til ting. Snakk med psykologen din så snart som mulig og få den hjelpen der du trenger på riktig sted, lykke til!