ALS/alvorlig nevrologisk sykdom?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann i 30 årene (som også er lege) som sliter med nervøsitet for ALS og noe helseangst. Jeg har 2-3 ukers sykehistorie med vissenhet/svakhetsfølelse i venstre bein. I tillegg har jeg fascikulasjoner over hele kroppen, men mest uttalt i venstre bein. Jeg har trent masse de siste 8 månedene og mistet 20 kg vekt (ønsker å bli i bedre form) - trener 5 ganger i uken og spiser sunt kosthold. Trening går ut på hard styrketrening og kampsport (med kraftig uttøying av muskulatur/bein for å sparke høyt og kraftig). Etter symptomstart har jeg tatt treningsfri, men jeg har fortsatt svakhetsfølelse i venstre bein. Ingen halting eller objektiv svakhet. Venstre tykklegg er ca 1 cm mindre i omkrets enn høyre tykklegg (jeg er høyrebeint). Jeg har blitt undersøkt av fastlege, tatt de relevante blodprøvene og blitt undersøkt av nevrologisk overlege. I tillegg MR caput og LS-columna. Alle funn er normale. Nevrologisk overlege finner ingen patologi ved fullstending nevrologisk/klinisk undersøkelse. Anamnestisk mener hun at dette dreier seg om mulig en nerve i klem i "rumpemuskulaturen" evt piriformis syndrom (og i tillegg helseangst). Jeg har et vagt ubehag i baken som går på baksiden av låret og leggen (følelse at muskler er svake og stive). Dette blir verre når jeg kjører bil, muligens noe bedre når jeg går. I tillegg er det en del ekstra leamus i venstre legg og forfot.Nevrolog mener at det ikke er nødvendig med videre utredning mtp ALS, men jeg er fortsatt nervøs, da jeg kjenner masse leamus i venstre legg og til tider over hele kroppen. Spørsmål: - Kan man se leamus ved klem på nerver i rumpemuskulatur? Kan skade komme av kraftig uttøying? I så fall hvor lenge kan dette vare? - Venstre tykklegg er ca 1 cm mindre i omkrets enn høyre tykklegg (jeg er høyrebeint). Er dette vanlig? - Jeg tenker på symptomer hele tiden og undersøker meg selv konstant. Er det noe jeg skriver her som peker mot ALS/alvorlig nevrologisk sykdom? Trenger jeg mer utredning? Mvh

Mann 30
Svar

  

Hei,

Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) rammer kun motoriske nevroner og fører til økende nevrologiske plager som har kun med muskelbevegelser å gjøre, ikke vissenhet som hos deg. Med andre ord oppstår det muskelsvakhet (og etter hvert lammelse) og tydelig forandring i hvordan musklene fungerer. En svakhetsfølelse i ben må undersøkes, kan f. eks. være dropfot. Nå er du undersøkt og svakhet er utelukket, så det er ikke et tilfelle. Vu vet ikke hvorfor leamus oppstå, det oppstår som en dysfunksjon i muskler og er ikke kun forbundet med ALS, men kan forekomme uttenom ALS, og har ikke noe med klem på nerver å gjøre. De motoriske nevroner finnes i hjernen og ryggmargen og svinn av disse ses på MR som ikke er tilfelle hos deg. Når ALS utvikler seg, dør disse cellene som betyr at de slutter å sende signaler til muskler slik at disse svekkes og svinner hen. Sykdommen kommer gjerne etter 40- og 50-årsalder. Det er mulig å få skader både av trening og uttøying.  Det er ikke uvanlig med litt omkretsforskjell. 

De vanligste problemer er å utføre daglige aktiviteter, f. eks. det å gå, man kan bli klønete og svak i en fot, en hånd, et ben eller ankel. Merk deg at sykdommen starter alltid et sted og sprer seg på samme side av kroppen. Leamus vil da komme der sykdommen angriper, det er svært sjeldent at de kommer rundt i hele kroppen, slike «krampetrekkninger» eller vibrasjoner i muskler rundt i kroppen er mer vanlig ved godartet fasikulasjonssyndrom som vi heller ikke kjenner årsaken til. Det kan være at du har dette eller at mye av plagene er angst. Synes ikke det er noe du skriver her som peker mot ALS eller alvorlig nevrologisk sykdom. Jeg synes ikke det høres ut som ALS, det var nevrologisk undersøkelse og reflekser var helt normale. Muskelplager kan det ta lang tid med. Det kan være en ide å følges av en fysio over tid som kan hjelpe deg og oppdage ev alvorlige plager dersom de mot all formodning skulle oppstå. Vi misser aldri denne diagnosen..Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-