ALS..

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 37 år som trenger noen beroligende ord og konkrete svar. Jeg har i en ukes tid vært plaget med leamus i venstre tommel og pekefinger. Hvor lenge kan slik leamus vare uten at det er en skummel grunn? Leamusen er ikke konstant, kan gå noen timer mellom hver gang jeg kjenner noe. Jeg opplever ingen lammelser, muskelsvakhet eller problemer med finmotorikk. Leamusen kom dagen etter jeg hadde gitt min samboer en lang skuldermassasje, kan denne overbelastningen ha utløst det? (har aldri opplevd det før). Jeg er nå blitt helt hysterisk redd for ALS og klarer ikke tenke på annet, sitter hele dagen å kjenner etter om jeg føler svakhet, klossethet osv. Jeg har over lang tid blitt skremt av denne sykdommen, og spesielt etter at jeg fikk høre om en bekjent som ble rammet av den. Kan nevne at jeg tidligere har slitt med helseangst (HIV, kreft), men dette har gitt seg. Nå har frykten for ALS kommet pga leamusen jeg har fått. Er det slik at leamus i seg selv ALDRI kan være første tegn til ALS? Kommer ALDRI leamus før så mye av muskelen er så svekket at jeg tydelig ville merket denne svekkelsen først? Dette føler jeg at jeg trenger klare og forklarende svar på for å roe meg ned. Etter planen skal jeg om kort tid på en måned lang rundreise i Asia og får ikke mulighet for legetime før avreise. Bør jeg reise eller bør jeg bli hjemme for undersøkelser? Tusen takk for svar!

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Det vises til tidligere svar. Som jeg prøver å skrive så er presentasjon meget individuell, din leamus i venstre fingre er mest sannsynlig godartet, men jeg kan ikke si det 100 % sikkert, beklager, men det er kjent at mange kan ha slike plager uten at det er tegn på ALS. Og det er det vanligste og jeg mistenker ikke ALS hos deg. Jeg prøver også forklare at det oppstår flere plager som du ikke har, derfor også liten mistanke om ALS. Leamusen er ikke konstant, og det er den ved ALS, ikke når den er godartet. Det skrev jeg også. Det trekker også imot ALS. Ja, muskulær overbelastningen kan ha utløst det, mange får det etter fysisk trening/påkjenning og det er HELT ufarlig! Det er svært sjeldent at den alene er første tegn til ALS, jeg ramset alle plager som man får i starten og som du ikke har. Det er åpenbart at angsten driver deg. Jeg synes du kan trygt reise! Håper dette var beroligende. Helheetlig mistenker jeg ikke ALS. Håper du kan slippe bekymre deg mye.Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-