Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

ALS helseangst

Spørsmål

Hei. Jeg har i 1-2 mnd tid kjent på leamus rundt i hele kroppen. Det kjennes ut som «krampetrekkninger» eller vibrasjon i muskler rundt i kroppen. Det er ikke vondt og kan heller ikke kjennes på utsiden av huden. Av og til får jeg også et lite nykk i fotbladet, der det tydelig beveger seg litt. Disse vibrasjonene eller leamusen varer som regel ikke mer en ca 5 sekunder. Det som skremmer meg er at jeg har det over alt. Mage, nakke,hals, armer, ben og rygg. Etter dette har jeg bemerket meg at jeg er litt skjelven på hendene og at hendene mine fort «sovner» om jeg har de over hodet en stund. Kan også nevne at jeg egentlig er i veldig lite fysisk aktivitet og har en del muskel smerter rundt i kroppen. Jeg er klar over at jeg har helseangst, men føler meg overbevist om at dette er ALS, og håper du kan svare på om disse symptomene vekker misstanke om ALS. Symptomene er i seg selv ikke forstyrrende i hverdagen uten om at jeg nå kjenner de ekstra godt og får panikk med tanke på ALS. Ellers vil jeg si jeg er frisk, bortsett fra litt småplager her og der.

Kvinne 25
Svar

 

Hei,

Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sykdom som rammer kun motoriske nevroner. Den fører til stadig vekk økende nevrologiske plager som har kun med muskelbevegelser å gjøre. Med andre ord oppstår det muskelsvakhet (lammelser) og endringer i hvordan musklene fungerer. Dette vil enhver kjenne veldig godt og det er så og si vanskelig å overse det. De motoriske nevroner finnes i hjernen og ryggmargen. Når ALS utvikler seg, dør disse som betyr at de slutter å sende signaler til muskler slik at disse svekkes og svinner hen. Sykdommen kommer gjerne etter 40- og 50-årsalder. 

De vanligste problemer er å utføre daglige aktiviteter, f. eks. det å gå, man kan bli klønete og svak i en fot, en hånd, et ben eller ankel. Merk deg at sykdommen starter alltid et sted og sprer seg på samme side av kroppen. Leamus vil da komme der sykdommen angriper, det er svært sjeldent at de kommer rundt i hele kroppen, slike «krampetrekkninger» eller vibrasjoner i muskler rundt i kroppen er mer venalig ved godartet fasikulasjonssyndrom som vi heller ikke kjenner årsaken til. 

Videre er det vanlig med tungeproblemer, problemer med å opprettholde kroppsholdning eller holde hodet opp, ukontrollerte utbrudd av latter eller gråt, kognitive forandringer, endring i tale, vansker med stemme (dette vil komme ut i forløpet), utmattelse eller fatigue, vansker med spytt og slim, pustevansker og svelgproblemer. ALS medfører ikke smerter. Jeg forstår at det skremmer deg, men det er ikke uvanlig og vi er mest opptatt av selve muskelfunksjon. Det er ikke vanlig å føle at f. eks. hendene «sovner» ved ALS, men kan være mer at musklene er stive eller myalgiske (dvs. når man har muskelsmerter rundt i kroppen). Helseangst kan forsterke samtlige plager. 

Jeg synes ikke det høres ut som ALS utfra plagene bare men påpeker at det er gitt at nevrologisk undersøkelse og reflekser er helt normale. Lykke til!