Derfor får du leamus

Som oftest er leamus en helt ufarlig plage, som stort sett alltid går over av seg selv. Mange frykter likevel at det er ALS.

VANLIG Å FÅ LEAMUS I ØYET: Tilstanden er vanligst rundt øyet, men forekommer i alle muskler. Foto: photoJS / Shutterstock / NTB
VANLIG Å FÅ LEAMUS I ØYET: Tilstanden er vanligst rundt øyet, men forekommer i alle muskler. Foto: photoJS / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fra tid til annen har du kanskje opplevd små rykninger rundt for eksempel øyet, også kjent som leamus. Men du kan få rykningene flere steder i kroppens muskler. Men hva er det egentlig og hvorfor får vi det?

Årsaken til leamus

– Leamus eller fascikulasjon er ufrivillige små ormeliknende bevegelser i muskulatur, uten at de fører til bevegelser over ledd - bortsett fra tå eller fingerledd. Grunnen er at muskelens nerve forbigående er litt irritert, har Mirza Jusufovic, lege på nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, tidligere fortalt Lommelegen.

Tilstanden er vanligst rundt øyet, men forekommer i alle muskler.

– Leamus er også relativt vanlig i legg- og lårmusklene eller i store muskler, som for eksempel etter uvant og strabasiøs trening. Gravide får ofte leamus i magemusklene, opplyser Jusufovic.

LEAMUS, ALS ELLER HELSEANGST?: Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer på ett av de mest stilte spørsmålene på Lommelegen.no. Vis mer

Hva kan leamus skyldes?

Leamus forekommer ofte hos friske personer, men kan også være tegn på sykdomstilstand i nerver som styrer kroppens motorikk (motornevronene) eller i utløperne (aksoner).

– Det kan skyldes at du mangler enkelte mineraler, for eksempel kalsium, magnesium, kalium og natrium. Bruk av koffein, angst, mangel på søvn og stress kan også forårsake leamus, forteller Jusufovic.

Det kan også legemidler mot astma og mot lavt stoffskifte, og noen andre mer spesielle legemidler.

Når er leamus et tegn på ALS?

Leamus kan også i sjeldne tilfeller skyldes sykdommen ALS - amytrofisk lateralsklerose.

– Siden det er de motoriske nervene som ødelegges ved ALS, vil nerveforbindelsene til musklene bli dårligere. Når denne kontakten minsker, vil muskelmassen etter hvert skrumpe inn og musklene bli svakere (muskelatrofi). Muskelsvinnet kommer først, deretter fascikulasjoner. Dette er et viktig skille mellom ufarlige leamus og farlige leamus, påpeker Jusufovic.

Ved ASL vil muskelsvinnet øke på og det vil etter hvert oppstå karakteristiske «blaffringer» fascikulasjoneri muskulaturen.

– Noen beskriver det som «nordlysliknende synlige bølgende bevegelser i muskulaturen". Disse vil komme på ulike steder i kroppen hvor ALS har angrepet, og til ulike tidspunkt. Til forskjell vil ufarlige leamus alltid opptre på samme sted som for eksempel øyelokk, forklarer Jusufovic.

I sjeldne tilfeller kan leamus også skyldes multifokal motor nevropati (MMN).

– MMN er en sjelden autoimmun nevropatikarakterisert ved økende asymmetriske lammelser og muskelsvinn uten ledsagende hudfølelsesutfall. Kramper og fascikulasjoner er vanlig i rammet muskulatur, sier Jusufovic.

Når bør du oppsøke lege?

Som oftest er leamus en helt ufarlig plage, som stort sett alltid går over av seg selv.

– Mange engster seg og tror at leamus er symptom på ALS. Dersom det ikke forsvinner etter flere uker, bør du oppsøke legen, opplyser Jusufovic.

Hvordan bli kvitt leamus?

Når leamusen oppstår, er det ikke noen quick fix som kan fjerne rykningene.

– Det finnes ingen kjent medisinsk behandling av leamus, men det kan hjelpe å prøve å innta de mineraler hvis man mangler det. Ofte vil leamusen gå over av seg selv nokså raskt, men det forekommer også at det varer i lengre tid. Da kan en prøve med litt forsiktig massasje, råder legen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer