CT er fortsatt ikke farlig når man utreder sykdom

Spørsmål

ER CT FARLIG?
Post commotio i tre år etter en hjernerystelse. Vært deprimert og redd/angst etter hjernerystelsen. Påvist ITP vår 2017.
Plaget med magen i flere år, forverret de siste årene. Veksler mellom svært treg mage og normal avføring. Mye luftplager. Avføringen noe annerledes i form en periode. Ofte ubehag/smerter i høyre side av magen. Siste uker ubehag litt høyt oppe ved ribbeina høyre side. Også et punkt som er ubehagelig når jeg ligger på høyre side. CT abdomen bekken 2 ½ år siden helt fin. Går til gastroskopi en gang i året pga betennelse og polypper i magesekken, fjernet noen. For noen uker siden fikk min litt yngre søster påvist kreft i bukspyttkjertelen og jeg ble svært redd. Min eldste søster hadde kreft i underlivet da hun var 40 år, min mor døde av tykktarmskreft da hun var 88 år.
Sa til legen at jeg ønsket å sjekke magen ordentlig, og legen foreslo CT abdomen bekken I ettertid ble jeg veldig redd for strålene ved CT siden jeg har tatt CT abdomen bekken tidligere, samt to CT av ryggen og røntgen/CT mage 30 år siden. Snakket med legen, og hun sa hun ikke hadde mistanke om noe, men at hun ga CT fordi jeg var redd. Vi avtalte å søke om koloskopi i stedet og avbestille CT. Kan også få ultralyd av indre organer. Har ennå ikke avbestilt CT fordi jeg er redd. Legen kommer med hint som at koloskopi bare ser inni tarmen og ikke utenpå. Har også hatt ubehag/smerter i lysken venstre side, men ikke fått time hos gynekolog før i august. Legen sier at på CT ser man også om dette er noe. Var hos gynekolog for 1 ½ år siden og alt var normalt. Jeg er redd og vil undersøke magen, men også redd for strålene ved CT. Ville gjerne tatt koloskopi og ultralyd i stedet, men det er lang ventetid. Blir også forvirret av legens hint om at bare CT er bra nok. Legen hører lite på mine symptomer og jeg måtte spørre om hun ikke skulle kjenne på magen.
Blodprøver: Hb 15,2. Hematokritt 0,46. MCV 89. Reticulotter 53. Trombocytter 67. Levkocytter 5,9. Neutrofile 3,0. Natrium 144.

Svar

Hei,

Dette er et spørsmål som jeg har svart på mange ganger her på Lommelegen. Du finner mye info ved å søke på CT og stråledoser på nettstedet.

Det er viktig for meg å formidle dette: CT er ikke farlig når det gjøres for å avklare sykdom. Man skal ha en grunn for å be om CT og vi som radiologer er pålagt å sjekke om det er riktig å gjøre CT på det som din lege finner eller vil utrede. Ikke sjelden avviser vi eller endrer undersøkelsen til f.eks MR, men mange ganger er vi enig i at CT er det beste.

Man må også huske at alternativet er at du ikke får påvist en farlig sykdom (som kreft eller andre farlige tilstander). Det er nok i de fleste tilfeller verre.

Vi vet at stråling kan være skadelig for kroppen, men vi vet lite om hvor mye stråling som er skadelig. Vi vet endel om hvor mye stråling som gir akutt sykdom og død fra ulykker som Tsjernobyl og Fukushima i Japan, men ved CT ligger vi jo på 1/1000 av dette eller lavere. Nyere forskning viser at litt stråling kanskje er mindre farlig enn vi har trodd.

De nye CT-maskinene har installert sensorer og programmer for reduksjon av stråling, og vi klarer oss nå med under 10% av det vi trengte for bare få år siden. Så CT har blitt mye bedre over de siste få år.

I ditt tilfelle vil jeg si at du ikke skal engste deg.Du har flere i din familie (2 søstre som jeg skjønner) som har fått kreft i ung alder, og det er riktig å sjekke seg. Jeg er enig i at scopi kan se tarmen, men CT er ofte bedre til å se alt rundt. Hvis du har noe i bekkenet vil dette også komme frem.

At du har hatt 2 CT-undersøkelser for 30 år siden har ingen betydning. Stråling "lagres" ikke men skader der og da, ikke senere.

For mer omkring hvor mye stråling man får og litt om risikoberegning etc kan du se dette svaret:

http://www.lommelegen.no/legesvar/stråledose-på-ct

Ha en god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege

Hvis din lege mener at du bør ha en CT synes jeg at det er på sin plass. Det kommer ikke til å skade deg.