Uavklarte plager

Spørsmål

Har lavt stoffskifte og veldig mange med revm i fam.leddg, sjøgr,muskelsm.synd og fibromyalgi. Jeg har perioder jeg er så stiv i kroppen at jeg ikke fungerer normalt. I påsken var det verst. Smerter i hele kroppen og stiv. Spes fingrene og forverret seg mot kvelden/natten. Greide nesten ikke stå opp og hadde problemer med å klemme tubeost, tørke meg etter dusj og dobesøkene og re sengen. Bedret seg gradvis etter denne perioden men kjenner hele tiden at kroppen er stiv. Lørdag 3/6 ( for - uke siden ) fikk jeg smerter i venstre hæl (innsiden) og etterhvert kjenner jeg det i begge men fort verdt i venstre. Trykker/stikker. Dette forverrer seg også på natten slik at jeg våkner av smertene. Verre med sko enn uten. Føler jeg utover dagen er sliten i føttene selv om jeg ikke går mye. Mot neste helg forverrer det seg og påfølgende lørdag er jeg stiv i hele kroppen og plages med å stå opp. Spes føtter, fingre, skuldre, armer og hofter. Kjennes ut som vann i kroppen/hoven i ansikt, fingre og føtter. I samme periode er humør og fordøyelse dårligere og føler meg veldig trøtt og sliten. Har vært til revmatolog for 1 1/2 år siden etter prøver hod legen min som gav utslag. Hos revmatolog slo det ut mot leddgikt/sjøgrens men jeg hadde ikke den gang nok plager til å få videre undersøkelse. Legen min prøvde å få meg inn nå igjen pga forverrede symptomer men kom ikke inn. Blir litt fortvilet når dette går utover hverdagen min med barn og jobb. Vurdere å gå privat men det koster så mye at jeg ønsker å vite om det kan komme noe ut av det. Hvis man får konstatert leddgikt eller annen revmatisk sykdom, får man noe for det eller må man leve med det som det er? Håper du harnoen råd til hva jeg kan gjøre for å finne ut av dette/hva jeg bør gjøre. På forhånd takk

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså en del arvelig belastning når det gjelder revmatisk sykdom, og også fibromyalgi/muskelsmertesyndrom. Du har vært utredet hos revmatolog for en tid tilbake, og hvis jeg leser spørsmålet ditt riktig, var det da for samme type symptomer som du har nå, men nå med betydelig forverring. Du skriver ikke hvilke prøver som har "slått ut", men kanskje autoantistoffer? Som SSA eller RF for eksempel. Du har nå hatt en kraftig forverring siden påsketider med betydelig stivhet, og smerter i venstre hæl, fastlegen har forsøkt å henvise deg på nytt men du har fått avslag.

Kjennetegnet på leddgikt er først og fremst leddhevelser, og det beskriver du ikke. Men det finnes revmatiske sykdommer som ikke gir leddhevelser, for eksempel har man sjelden dette ved Sjøgrens syndrom. Dersom du har leddgikt, eller lignende sykdommer som for eksempel psoriasisartritt, er det absolutt veldig viktig å få korrekt diagnose, for å komme i gang med behandling. Disse tilstandene skal som oftest behandles med medikamenter. Sjøgrenss syndrom har vi ikke mye god og effektiv behandling mot, men det er likevel viktig å stille korrekt diagnose med tanke på riktig oppfølging og trygderettigheter. Når det gjelder fibromyalgi, har vi ingen behandling mot denne tilstanden, men en diagnose er likevel viktig. Det er viktig for pasienten å vite hva dette er, og det finnes mange gode kurs og taktikker med tanke på hvordan man kan mestre å leve med en slik diagnose.

Det er ikke så lett for meg å si hvorvidt du burde vurderes av revmatolog igjen eller ei på nåværende tidspunkt, men så lenge du ikke har fått noen skikkelig diagnose, syns jeg ikke du skal "gi deg" riktig enda. Men det kan hende at din fastlege skal utrede deg litt nærmere i forkant av en ny henvisning: kanskje det skulle vært gjort noe billeddiagnostikk av foten din? Eller et behandlingsforsøk på såkalte NSAIDs (for eksempel Voltaren). Om du har effekt av en kur med slike medikamenter i ordentlige doser (foreskrevet av fastlegen din) kan være nyttig informasjon til den legen som utreder deg. Blodprøvene bør også gjentas om det ikke allerede er gjort. Dersom dette ikke tar dere noe videre, og din lokale revmatologiske avdeling fortsatt ikke vil vurdere deg igjen, kan du jo da ta stilling til om du vil be om en second opinion eller bare betale for en privat vurdering.

Håper dette var til nytte, lykke til og god bedring!