Stivhet og smerter

Spørsmål

Hei.
Kvinne 68.Har artroseplager i fingre og knær,men bruker ikke medisin.I september -17 fikk jeg akutt stivhet i skuldre og overarmer over natten.Forverring etterhvert.Håndledd,rygg,hofter og bena.Smerter om natta,dårlig sövn.Klarer ikke å löfte overarmer ut til siden.Bruker lang tid på å komme opp av senga,og fungerer ikke för smertestillende(Ibux 400) eller 1 gr.paracet virker.Förste g konsult av f.lege uten noen undersökelse ble det gitt meg prednisolon 5 mg. 2 tab ei uke, 1 i ei uke,1/2 i ei uke.(2 kurer).Jeg har ingen hevelser eller rödhet på noen punkter.Det förte til ubehag i form av kvalme,höy puls, og fölelse av hovenhet i kroppen. Ingen bedring av mine plager.Mange pröver tatt nå.Legen sier blodprövene kan tyde på noen form for innflammasjon,(hun har konferert med en revmatolog,jeg har aldri vært der) og sier min pred.kur sannsynligvis var for svak, og vil höyne den over lengre tid.Hva skal jeg gjöre, synes du.?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Uten at jeg kjenner til hele din sykehistorie og alle prøvesvar, vil jeg likevel si at de akutte symptomene dine minner om polymyalgia revmatika (PMR), dersom det er slik at blodprøvene viser tegn til betennelse. Spør din fastlege om det er det hun mistenker og ønsker å behandle. Man skal ikke bruke prednisolon uten diagnose, men hvis det er PMR din fastlege tror det er (som det absolutt kan være), er det korrekt at du trenger prednisolon i større doser over lengre tid. Vanlig startdose er rundt 15 mg, noen trenger mer. Behandlingen er langvarig, minst ett år, men ofte lenger. Dersom man ikke har forventet effekt av behandling (man forventer rask og god bedring), bør fastlege konferere med revmatolog igjen.

Håper dette var til nytte, lykke til og god bedring!