Raynaud hos en ung gutt

Spørsmål

Hei. Eldstegutten min på snart 15 år fikk i januar i år det fastlegen mener kan være Raynauds fenomen i noen fingrer. Det vart samtidig påvist en jernmangelanemi som hun mente var grunnen til de hvite fingrene. Han har nå ikke lenger jernmangelanemi. Nå i det siste er det blitt litt kaldere ute, og da er de hvite fingrene kommet tilbake. Men nå er det nesten alle fingrene på begge hendene som blir hvite. Ikke bare tuppen av fingrene, men hele fingrene. Dette er plagsomt for han. Han får det bare av å gå ut i noen minutter. Det kan ta alt fra bare noen minutter til ganske lenge før det normaliserer seg igjen. Fingrene blir da litt røde og bankende etterpå. Spørsmålet mitt er om dette er noe som vi bør gå til fastlegen med igjen og om han bør utredes for revmatiske sykdommer? Han har ingen andre symptomer/plager. Har forstått det sånn via nettet at dersom det er primær Raynauds fenomen, er det ufarlig og ikke noe å gjøre med det.

Ett spørsmål til. Han skal nå igang med en 6 måneds kur med Isotretinoin for arrdannende kviser. Glemte å fortelle hudlegen at han hadde en alvorlig jernmangelanemi tidligere i år (hb 9 og ferritin 2), men at det nå er blitt bedre (hb 15 og ferritin 17). Vet at en av mange bivirkninger på denne kuren er anemi. Er dette noe som bør taes hensyn til? Hva med Raynauds fenomen, er det noe som taler imot en sånn kur?

Tusen takk for svar.

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Jeg er enig i at det høres ut som din sønn har fått Raynauds fenomener. Han har såkalt to-fasisk Raynaud, først hvite og så røde.
Som du sier, Raynauds fenomener er ikke en sykdom i seg selv, og en god del av den friske befolkningen har såkalt primær Raynaud. Dette er til en viss grad arvelig, og går ofte igjen i familien. Denne typen Raynaud kan være plagsom, men er sjelden særlig smertefull og gir ikke sårdannelse eller andre komplikasjoner.
Raynauds fenomener forekommer som du og vet ofte ved en del revmatiske tilstander og sykdommer. Det er da et uttrykk for såkalt vaskulopati - at de små blodårene i kroppen ikke oppfører seg normalt.
Nyoppstått Raynaud skal i hovedregelen utredes, for å utelukke tilbakeforliggende revmatisk sykdom. Det tas da en grundig sykehistorie, blodprøver med tanke på revmatiske diagnoser, og en revmatolog vil ofte gjøre en kappilaroskopi. Da kikker man på neglesengene med et slags forstørrelsesglass, og ser om blodårene ser normale ut. Dersom de ser normale ut, og det ellers ikke er tegn på revmatisk sykdom, pleier man ikke å følge eller utrede pasienten videre.
Jeg foreslår derfor at dere går tilbake til fastlegen for videre utredning og eventuelt henvisning til revmatolog.

Det er nok lurt å kontrollere jernmangelanemien igjen under isotretinoinbehandling, og den bør uansett igjen kontrolleres i forbindelse med utredning av Raynaud, så det kan dere ta opp med fastlegen. Behandlingen kan brukes selv om han har Raynaud, og jeg tror ikke anemien egentlig har noen sammenheng med Raynaud (selv om symptomene kan tenkes å forverres noe av lav blodprosent).

Håper dette var til nytte,