Osteoporose - kan man øke benmassen?

Spørsmål

Hei!
Jeg har osteoporose som ble utviklet som følge av at en biskjoldbruskkjertel (som ble fjernet for 2 år siden) produserte for mye pth-hormon som igjen førte til uttrekk av kalsium fra skjelettet. Bentetthetsskanningen som ble foretatt ett år etter fjerningen av den overproduserende kjertelen, viste at tettheten i skjelettet hadde økt betraktelig, men at jeg fortsatt var benskjør. Nå, etter snart 2,5 år etter operasjonen, tok jeg en ny bentetthetsmåling. Den viser at det nesten ikke har vært noen bedring (fortetting) det siste halvannet året. Dette synes jeg var litt rart når det økte betraktelig første året etter operasjonen. Jeg er 45 år og trener jevnlig. Alle blodprøveverdier har vært normale etter operasjonen. Jeg er ikke overvektig og tenker på hva jeg spiser. Kan du si noe om jeg kan forvente å bli bra av benskjørheten og om jeg burde gjøre noe spesielt? Hvorfor stoppet plutselig forbedringen i bentetthenten? Hvor lang tid er det vanlig at det tar å bygge opp skjelettet igjen? Legen min vet lite om dette, derfor spør jeg en spesialist. Det var ved en tilfeldighet at det ble oppdaget at jeg hadde denne sykdommen. Jeg hadde da hatt jevnlige nyresteinsanfall i 17 år uten at noen leger kunne si noen årsak til nyresteindannelsen.

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Dessverre er det slik, at en del av tapt bentetthet, nok er tapt "for alltid". Du kan derfor ikke forvente å innhente all den tapte benmassen, tross for at utløsende faktor er fjernet. Dette selvfølgelig med noen unntak og modifiseringer: spesielt rett i etterkant av belastning på benmassen, kan bentettheten øke når "belastningen" fjernes. Et eksempel er det som har hendt hos deg: etter operasjonen har en del av benmassen kommet tilbake, kanskje også fordi du har blitt bevisst på kosthold og livsstilsfaktorer. Hovedmålet herfra bør antageligvis være å hindre ytterligere bentap. Dette med forbehold om at du ikke har hatt osteoporotiske brudd, altså brudd som har kommet etter lavenergitraumer, og således er betinget i lav bentetthet. Du forteller ikke om slike brudd, så jeg tar utgangspunkt i at du ikke har hatt det.

Det er veldig fint at du trener regelmessig, fortsett med det. Det anbefales styrketrening, og heller få repetisjoner med tung belastning enn mange repetisjoner med lett belastning. Mange som ikke har drevet med styrketrening før kan ha god nytte av kontakt med fysioterapeut eller en personlig trener for instruksjoner for dette. Ved sykdom, som for eksempel osteoporose, anbefaler jeg på det sterkeste at du sjekker en eventuelt treners utdannelse, og aller helst velger en som er fysioterapeut i bunn.
I tillegg til et godt og variert kosthold, bør du ta kalk og vitamin D-tilskudd (for eksempel calcigran forte). Det er svært viktig å unngå røyk.

Vi gir ellers av og til ulike medisiner, hvor de fleste virker ved å hindre ytterligere bentap. Vi er vanligvis noe tilbakeholdne med å behandle med medikamenter kun på bakgrunn av bentetthetsmåling, med mindre andre risikofaktorer er til stede. For eksempel, dersom du får en sykdom som krever at du må ta prednisolon over tid, vil det være mer aktuelt å behandle deg med medisiner for å hindre tap av benmasse. Noen ganger behandler man også på bakgrunn kun av lav bentetthetsmåling. Jeg kan ikke svare på om akkurat du burde vurderes for medikamentell behandling, det avhenger av hvor lave verdiene dine er, hva du selv ønsker, og en generell risikovurdering. Hvis du for eksempel går tidlig i overgangsalder, vil medikamentell behandling være mer aktuell. Eller, hvis du får et brudd forårsaket av lavenergitraume, vil det være klar indikasjon for behandling med medisiner.

Dette må du rett og slett diskutere med din fastlege. Jeg tror ikke du kan forvente at benmassen øker mye fremover, men det høres ut som du gjør helt riktige ting for å unngå ytterligere benmassetap og brudd. Innfør styrketrening om du ikke alt gjør det, og ta tilskudd som anbefalt. Hvis fastlegen din er usikker, kan han henvise deg til vurdering hos spesialist, eller konferere verdiene dine per telefon.

Håper dette var til nytte,