Leddplager og anti-CCP

Spørsmål

Hei igjen, og takk for svar.
Problemet er at jeg ikke fikk tid til å snakke ordentlig med legen da jeg var der sist, han sa bare at blodprøvene var unormale og at han ville sende meg på sykehus for utredning.
Jeg sa at jeg følte meg helt fin (utenom bursittene i føttene), men han sa at det ikke var en indikasjon på at jeg var frisk. MR bildene var jo også fine.
Han spurte ikke ut om allmenn tilstanden min eller så på noen av leddene, så for å forstå noe av det som skjer har jeg sittet store deler av tiden på nettet for å prøve å forstå de forskjellige blodprøve svarene og hva de vil si.
Det har jo resultert i at jeg har gått skikkelig i kjelleren, og ikke klarer oppføre meg normalt mot andre. Jeg føler også at jeg kjenner mye flere symptomer nå etter at jeg har lest om alle de forskjellige, og er klar over at meste parten sitter i hodet....
Ringte for å bestille time hos legen idag (fredag) men han hadde ikke tid før mandag. Har skrevet til han på pasientsky og håper på svar i løpet av dagen.
De blodprøvene som ble tatt sist var latex ra test 18 (<25)
p-ccp igg >339 (n=7,5)
p-revmatoid faktor igm 5.3 (=3,5)
ana 0,2
sr 8.
Jeg skjønner jo ikke noe av disse prøvene selv, men har forstått at positiv RA test er et tegn på leddgikt, men at blodprøven alene ikke er nok til å stille en diagnose.
Klamrer meg til håpet om at det er en falsk positiv, og at det ikke trenger bety noe, for sånn som jeg har det nå er det helt pyton..

Svar

Hei,
Og takk for ditt spørsmål. Det har du egentlig stilt til dr Barexstein, men han har sendt det videre til meg da det er i revmatologiens gate dette. Jeg har lest ditt forrige spørsmål og svar også. DU har altså hatt leddplager og smerter siden en graviditet, og mange av plagene dine har blitt relatert til belastning (som løping etc). Du har også fått satt kortison i håndledd på et punkt, kanskje pga karpaltunnel syndrom?
Nå har du fått påvist flere slimposebetennelser i foten (bursitt) ved MR, og du har tatt blodprøver hos fastlegen som viser en kraftig forhøyet p-CCP IgG (heretter kalt anti-CCP, som er det begrepet jeg vanligvis bruker). Du har også helt marginalt forhøyet RF IgM (revmatoid faktor), dette prøvesvaret betyr ikke så mye i seg selv. RF latex, SR og ANA er normale.
Dessverre har du ikke fått skikkelig informasjon sammen prøveresultatene, og er som resultat naturlig nok blitt veldig engstelig nå, og har gravd deg ned i google.
Først: prøv å slutte med sistnevnte! Å stille en leddgiktsdiagnose er en spesialistoppgave, det er ikke alltid lett. Det er IKKE en oppgave fysioterapeuten din, dr Google, sykepleiervenninner eller forsåvidt jeg uten å ha sett deg, skal eller kan gi deg.
Du har helt rett i at ingen får en leddgiktsdiagnose på bakgrunn av et blodprøvesvar alene. Det er hovne og betente ledd som er kjennetegnet ved leddgikt. Men blodprøver kan være en god hjelp i utredningen, og anti-CCP er den sterkeste blodprøvemarkøren vi har på revmatoid artritt (leddgikt). Langt fra alle med leddgikt har anti-CCP, men veldig mange av de som har anti-CCP har revmatisk sykdom. Anti-CCP kan av og til påvises i blodet før pasienten har blitt syk.
Bursitt er ikke et spesifikt funn ved leddgikt, da det som du sier ikke er en betennelse i leddet (eller leddhinnen) men i en slimpose. Vi ser det likevel ofte hos leddgiktspasienter.
Jeg må først skuffe deg litt: jeg kan ikke berolige deg på at du ikke lider av en revmatisk sykdom. Dersom den høye anti-CCP er korrekt, og du har pågående fire bursitter i foten (med forbehold om at du ikke nylig har hatt ekstrem belastning på den foten), kan det hende du har en revmatisk sykdom i bunn. Det kan og hende du IKKE har det. Du vil ikke komme noe nærmere en konklusjon på det ved å google nå, dette må vurderes av en revmatolog. Det må gjøres grundige undersøkelser, som regel supplert med ultralyd, av og til med ytterligere MR-bilder, en ordentlig sykehistorie og klinisk status.

Det å få en revmatisk diagnose kan oppleves belastende, men også som en lettelse hos noen. Da får man en forklaring på hvorfor man har plagene man har. Og ikke minst har vi behandling som virker. Og som virker godt! Du har jo fysisk lite plager akkurat nå, dersom det skulle vise seg at du har leddgikt i bunn, vil du jo ikke bli dårligere bare av å få et navn på det. Tvert imot vil vi jo kunne hjelpe deg til enten å bli enda bedre, eller i det minste kunne håndtere forverringer raskt og effektivt.

Du må ikke lese dette svaret som at jeg tror du har leddgikt, det kan jeg ikke vite noe om uten å ha undersøkt deg. Men du vil ikke komme noe lenger (uansett hva jeg måtte tro eller mene) ved hjelp av spekulasjoner og googling nå, du må til spesialist for å få svaret på det.

Lykke til,