Vurdering av MR kan ikke gjøres på enkelte bilder.

Spørsmål

hei. sendte inn spørsmål tidligere. gjenntar MR svar og legger ved bilder.

Upåfallende overflaterelieff og slankt, midtstilt ventrikkelsystem. Gjenfinner flekkete, subcorticale forandringer ved bunnen av to sulci parietalt venstre side, disse har høyt signal på FLAIR og singnal nært grå substans på T1. Undersøkelse etter iv. kontrast gir ingen holdepunkter for at det dreier seg om karanomalier, lesjonene lader heller ikke kontrast. På T2* ingen tegn til gjennomgått blødning. Minimale, punktformete forandringer med høysignal på FLAIR i hvit substans også subcorticalt frontalt venstre side og punktformede forandringer lateralt for trigonum kollaterale på begge sider.
Funn har usikker etiologi. Upåfallende benmarg. Avbildede bihuler og mastoidceller er luftfylte.R:
USPESIFIKKE HØYSIGNALFORANDINGER SUBCORTICALT

De sa jeg skulle ta ny MR om 3 mnd så igjenn april 2018.
Nevrologen sa de skulle følge med om det vokste og utviklet seg eller ikke.

Så sa en annen nevrolog at hun hadde snakket med en annen radiolog som sa at dette bare var ekstra vann rundt blodårene. Men hun sa ikke hva det het eller noe. Den radiologen sa det ikke trengte mere oppfølging. Jeg spurte om det kunne være årsaken til plagene mine, men det hadde hun visst glemt å spørre om. Har hodepine, synsforstyrrelser, og svært lysømfintlig. får bleferospasmer av lys og anstrengelse av øynene.
hadde når bildene ble tatt hatt en periode med hukommelsestap, ustø gange, og krampe.
Ikke beste bildekvaliteten. Men kan du se litt på bildene?

og si om du er enig med alternativ en eller to? om du er enig med nr 2 at dette er ufarlig som jeg håper og tror, kan du gi meg et navn på det? når familie spør og jeg skal forklare hva desse eventuelle normalfunnene er, så har jeg jo begrensa med peiling. og hadde vore greit og fått en forklaring på det. Helst på legespråk og. (har bedre forståelse for Medisinsk fagspråk, sså en kombinasjon hadde vert fint) Takk på forhånd!

Svar

Hei, du har lagt ved en del bilder og et svar fra en MRundersøkelse. Svaret beskriver at det er enkelte lesjoner beliggende i en bestemt lokalisasjon i hjernen. De bildene du har lagt ved viser dessverre ikke dette området.

Jeg kan ikke svare på det du spør om utfra dette. Jeg skal kort forklare litt om beskrivelse av MRundersøkelser.

Når vi tar MR gjør vi det annerledes enn på CT eller røntgen. På CT tar vi ofte bare i en serie, eventuelt en med og uten kontrast. På MR er det slik at En serie ikke er nok. Vi må ta forskjellige serier som viser forskjellige ting. Typisk vil man på MR av hodet ta fem serier og ofte legger man på tre andre.

Siden hver av disse seriene kan bestå av opp mot 200 bilder er det svært mange bilder som skal gjennomgås. Så skal man finne det man leter etter, og deretter sammenligne de enkelte seriene. Hvordan ser dette ut på serie nummer en, serie nummer to, og så videre? Utfra dette kan vi bestemme oss for at dette er et funn uten betydning, eventuelt at dette er noe som må kontrolleres videre. Vi kan ikke si noe utfra en enkel serie eller et enkelt bilde.

En annen ting er at å se på bare et bilde kan gi oss et feil inntrykk av hvordan den enkelte lesjonen ser ut. Tenk på en ost med hull. Hvis du akkurat skjære toppen av hullet slik at du akkurat kan se det vil du få inntrykk av at det er et meget lite hull. Men når du skjærer neste skive blir det større og så videre. Derfor må vi alltid se alle bildene i sammenheng frem og tilbake for å se hvor stor lesjonen er og hvordan den ligger i tredimensjonalt hjernevev.

Det beste rådet jeg kan gi deg er at du får den røntgen legen som har beskrevet det til å gjøre en ny vurdering og fortelle deg litt om hva dette er. Eventuelt kan du få bildene på en CD og ta den med til en annen avdeling eller et privat røntgen institutt for ny vurdering. De fleste avdelinger utføre slik vurdering. Det er svært viktig å være klar over at vurdering av alle typer bilder – men MR spesielt – krever at man har alle bildene og grundige opplysninger om kring symptomer og funn.

Jeg beklager at jeg ikke kan hjelpe videre med akkurat dette spørsmålet.

MVH

Bjørn Løndalen
Røntgenlege