PET/CT er ikke en screeningundersøkelse

Spørsmål

Mann født i 1943, 177cm, 72 kg, alminnelig grei form, golf om sommeren, Elixia om vinteren.
Uprovosert lungeemboli i år 2000. Gått på Marevan siden da. INR er stabil og holdes mellom 2 og 2,5.
Har røykt nokså konstant fra jeg var 20 til 71.

Jeg ønsker PET/CT scanning, fra testiklene til hjernen, for å kartlegge kroppens tilstand.
Bilen er jo på EU-kontroll hvert 4 år - bare for kartlegging av bilens tilstand.
Naturligvis er min egen kropp mye mer verdifull enn bilen - så en gang i livet vil bruke egne penger på PET/CT.
(Mange av mine pensjonistvenner bruker MYE mer på reiser !)

Jeg vet at Aleris utfører PET/CT, men de vil ha henvisning fra min fastlege. Men fastlegen vil ikke gi meg en slik henvisning.
Ellers vet jeg at jeg kan få PET/CT i en del land ( Polen, Ungarn, Thailand +++ )
Jeg foretrekker undersøkelse i Norge, men jeg står fast i reglene til norsk helsevesen.

Hvordan går jeg frem for å få en pålitelig og god PET/CT undersøkelse?

Svar

Hei,

Jeg besvarer dette spørsmålet sammen med en spesialist i nukleærmedisin som jobber daglig med PET/CT og har lang erfaring.

Kortversjonen av det du spør om er : Det er ikke mulig.

Jeg skal forklare hvorfor. For det første: det er helt korrekt at din lege ikke vil gi deg en henvisning. Dette er strengt regulert i loven (Lov om Strålevern). Enhver undersøkelse som bruker stråling skal og må være godt begrunnet. Dette er ikke en god begrunnelse. Selv om du skulle få en henvisning fra din lege på dette grunnlaget ville den bli avvist hos enhver avdeling som gjøre PET/CT, fordi dette ikke er berettiget. Man kan få en streng reaksjon fra myndighetene om man gjør en slik ubegrunnet undersøkelse. Det samme gjelder for CT eller MR, også vanlig røntgen er begrenset slik.

For det andre: Kroppen er ikke en bil. Det er ikke slik at det er eller ikke er rust, gammel olje eller skadede deler. Kroppen er utrolig mer komplisert enn en bil. Det kan være alt fra små forstadier av celleforandringer til helt klar sykdom. En sammenlikning med en bil er så upresis at det kan man ikke gjøre.

Hvis vi sier at du skulle - på en eller annen måte - få utført en PET/CT, så utelukker dette ingenting. Når det gjelder kreft kan man nok påvise noen typer, men andre (f.eks prostatakreft og kreft i tarmsystemet) kan vanskelig avklares. Noen typer lungekreft kan sees, men ikke alle typer. Betennelser kan vises, mens andre ikke vises. Sykdommer i blodkarene som f.eks utposning på hovepulsåren vises ikke i det hele tatt.

Hva bruker man så PET til? Man bruker det til å kontrollere om behandling av kjente kreftsvulster virker. Man bruker det når man har funnet en kreftsvulst og ønsker å se om det er spredning. Men det kan ikke brukes på alle krefttyper. Dessuten trenger PET en slags "kontrast", som er et radioaktivt stoff som vises på bildene. Det finnes svært mange slike, som må skreddersys til det man vil se på. Et er egnet til lungekreft, et annet til skjelettundersøkelser osv. Ingen av disse er egnet til å se på alt.

Jeg vil sterkt oppfordre deg til å ikke (og jeg mener dette) å kaste bort penger på dette. Du kan nok få gjort det i andre land som ikke tar retningslinjene så nøye som Europa og USA, men det utelukker ingenting og beviser ingenting. Du vil sitte igjen med like mange spørsmål som før. Jeg vet at en del lover masse om hva undersøkelsen kan vise, men dette er reklame og betinget i ønske om å tjene penger. Internasjonal forskning støtter det jeg sier her. Ingen i Europa vil gjøre det du ønsker her.

Et annet problem er: Hvor lenge "varer" en slik undersøkelse? Hvis du har forstadier av kreft i kroppen kan man ikke på noen måte finne dette, men det kan dukke opp noe tid etter undersøkelsen. Dette er godt kjent fra mammografiprogrammet, hvor man ofte ikke finner noe et år, neste år er det en svulst der. Undersøkelsen sier bare noe om slik det er nå.

En ting kan jeg anbefale: Du sier at du har røkt i mange år. Det man absolutt kan og bør gjøre er en screeningundersøkelse av lungene med såkalt lavdose CT. Dette er absolutt anbefalt og din lege kan henvise deg. Alle røntgenavdelinger og institutter vil kunne gjøre dette. Man kan også ta en blodprøve for å se på prostataverdiene - PSA.

Ha en god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege