MS - diagnosen kan mistenkes på MR

Spørsmål

Hei
Jeg har lenge slitt med utallige nevrologiske symptomer. I slutten av tenårene ble jeg kronisk utmattet, og kunne ikke fullføre utdanningen. I tillegg til tung fatigue, ble jeg lyssensitiv, lydsensitiv, svimmel, blek og fikk synsplager. Det kunne være at jeg så stjerner falle sent nedover, at ting ble mer tåkete, sirkler trenge seg inn i øyekroken og kunne se blinkende lys-uten at det var sterkt lys på inne. Jeg ble beskymret og gikk til legen. Han mente jeg kunne lide av ME, siden hverdagen min var preget av kronisk sterk tretthet, selv ved nok hvile. Han sendte meg til MR av hodet, for å utelukke andre tilstander som kunne gi symptomene. De sa at den var normal. Dette er mer enn 10 år siden. Symptomene har vedvart, og helst blitt mye verre. Det er sterke nakkesmerter, skuldersmerter, armsmerter, svakere muskler i armer og føtter, føttene kribler og dovner bort, svært utmattet konstant, synsplager (blinkende lys, lyssensitiv, dobbeltsyn etter oppvåkning-som går over etter litt, dårligere syn-nesten 3d-liknende syn på venstre øye (fått briller, men ser dårlig på venstre øye allikevel), spasmer og stivhet i muskler, særlig endetarm, nakke, skuldre og føttene. Har også sjeldnere menstruasjon ( 8 mnd siden) og urininkontinens. Føler meg svak og har sykdomsfølelse. Hverdagen er preget av streke smerter i muskler, stivhet/spasmer, beskymring, og kronisk utmattelse. Jeg har vært hos privat nevrolog for utredning da som sendte meg til MR av nervesystem (Unilabs) med MS-protokoll. Hun hadde sterk mistanke om MS selv. Nevr. er på lang ferie nå, men jeg fikk tilsendt cd av unilabs med hundrevis av bilder etter MR-undersøkelsen. Rett og slett fordi jeg ønsker å undersøke bildematerialet selv. Liker å lære. Hva kan du fortelle meg om hva vi ser på bildene. Er de typiske hvite flekker/områder typisk for MS? Hva ser du på de diffusjonsvektede bildene? Kan hypofysen også "demyeliseres" når en har MS? Det må være noe der. Håper du kan hjelpe meg å tyde bildene nøye.
Dame 30+

Svar

Hei, her har du mottatt en MR som er gjort i forbindelse med utredning av MS. Jeg må først si at å granske enkeltbilder fra en MR er vanskelig. Men du har heldigvis lagt ved en av de beste såkalte sekvensene for MS - sagittal FLAIR.

MS er (dette kan nevrologer forklare bedre) en sykdom hvor nervene mister en del av laget rundt, nesten som en ledning som mister isolasjon. Dermed blir nerveledningen mindre effektiv og kan svikte i de områdene som er rammet. MS kalles også demyeliniserende sykdom, fordi man mister myelin (=isolasjonslaget). MS kan være aktiv (dvs tap av myelin foregår nå) eller stabil (gamle forandringer). Et slikt anfall kalles ofte schub (tysk ord som betyr "skyv" eller mer korrekt anfall). Hos noen personer kommer bare et schub og deretter ingenting mer. Noen får flere anfall, og mister da funksjon for hvert anfall. Man kan finne både stabile og aktive lesjoner hos samme person.

Det vi ser her er typiske hvite flekker som ligger langs den såkalte corpus callosum (den litt mørkere langstrakte delen rett over det svarte området på siste bildet over. Corpus callosum er fobindelsen mellom høyre og venstre hjernehalvdel.

Ut fra beliggenheten minner dette mye om MS. Man kan se noe liknende hos eldre som har hatt hjerneslag eller har kronisk dårlig sirkulasjon til hjernen, men når man mistenker MS er dette nokså typisk.

På diffusjonssekvensen (de litt uklare bildene) sees litt lysere områder langs hjernehulrommene, og dette passer med områdene vi ser på de andre sekvensene. Diffusjon skal jeg ikke prøve å forklare, det er en meget komplisert fysisk prosess som ligger bak. Men når vi ser på MS er slike områder typisk for såkalte aktive lesjoner. Man kan også gi kontrast for å se dette bedre.

På et av bildene ser jeg noen har skrevet "mesial temporal sclerose". Dette er en diagnose jeg vil være forsiktig med. Dette har ingenting med MS å gjøre og er rapportert i epilepsi. Litteraturen sier at for å stille denne diagnosen skal man gjøre helt spesielle sekvenser. Jeg tror ikke at noen gjør denne som standard og kun i helt spesielle tilfeller. Denne MR-undersøkelsen gir så langt jeg kan se ingen grunn til å bruke dette begrepet.

Hypofysen rammes vanligvis ikke av MS. Det er nerver i dette området, men jeg har ikke funnet litteratur som sier noe om MS i hypofysen. Det er kjent at MS kan påvirke hormonkretsen som hypofysen er en del av, men ikke selve hypofysen.

Sammenfattet: Dette kan absolutt passe med MS, og noen av lesjonene virker aktive. Men kontrast er nødvendig for å si det sikkert. Ofte starter man uten for å stille diagnosen, og prøver å unngå kontrast der det ikke er nødvendig. Din nevrolog kan forklare mer om dette når hun er tilbake fra ferie. Ofte trenges flere undersøkelser for å sikre diagnosen.

Jeg har fjernet bildene før jeg legger ut svaret, da full navn og personnummer er synlig på disse.

Ha en god dag!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege