Utmattelsessyndrom

Spørsmål

Hei! Nå er det 9 måneder siden jeg gikk på en "skikkelig smell" med skole og trening. Flere måneder med stort press på skolen,lite søvn og tung styrketrening på fritiden viste seg å bli for mye. Med stort press på skolen ble styrketrening den eneste pausen jeg hadde. Jeg sov svært dårlig i november-januar 2017(2-4 timer pr.natt), og like etter nyttår sa kroppen stopp. Jeg ble sengeliggende januar og februar, og var totalt utmattet. overskuddet var fraværende og jeg dro ukentlig til fastlege for å ta blodprøver.Da jeg spiste mat stupte energi nivået som fra før var lavt, og jeg kunne begynne å skjelve og det tok gjerne 2-3 timer før kroppen stabiliserte seg og energinivået forble lavt. Dette varte i ca.4 måneder etter jeg sluttet å trene, før det begynte å normalisere seg. I følge legen viste blodprøvene at jeg sannsynligvis hadde hatt en infeksjon i kroppen, samtidig som jeg presset meg selv alt for hardt. -Det dreide seg sannsynligvis om et utmattelsessyndrom, og jeg fikk beskjed om å ta det helt med ro til jeg ble frisk, og vel så det. Nå etter 9 måneder har kroppen stabilisert seg en god del, og jeg føler meg nesten god igjen ( ca 80% tilbake). Jeg sliter med en ting som har vært et problem fra første dag jeg ble syk. Jeg føler en enorm maktløshet i armene mine, fra albuen og ut til fingertuppene. Når jeg klemmer sammen og knytter nevene, kjenner jeg lite press, og føler at grepstyrken er totalt fraværende. Det kjennes også ut som om armene mine er numne fra albuen og ut mot fingrene, og jeg føler av og til en svak prikking. Er dette vanlig etter utmattelsessyndrom, og kan jeg forvente at det går over av seg selv om jeg bare venter lengre? Har alltid vært godt over gjennomsnittet fysisk aktiv, og syns det er veldig deprimerende å måtte te det med ro å la dagene gå... Døgnrytmen er tilbake og jeg sover ca.8 timer hver natt.

Mann 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Overtrening/overbelastning/postinfeksjon/utmattelse er komplekst hvor det sannsynligvis oppstår en ubalanse i fysiologiske systemer som f.eks. hormon -og nervesignalisering.  Det kan gi en rekke somatiske og psykiske symptomer med svært varierende forløp. Det er dårlig med sikker kunnskap om dette, så mitt svar til deg vil hovedsaklig basere seg på mitt skjønn og hva jeg oppfatter som fornuftig. 

Du har nå tatt det rolig i 9 mnd. Samtidig er du glad i være fysisk aktiv og opplever det deprimerende å la være.  Terapien, som selvfølgelig har vært nødvendig, kan også gi "bivirkninger". Det er alltid et samspill mellom psykiske og fysiske systemer. Det at du kjeder deg kan igjen gi seg utslag i fysiske symptomer. 

Din status (ca 80 % restituert,  god døgnrytme og søvn) er nå såpass robust at jeg vil anbefale å gjeninnføre aktivtiet. Dette må gjøres rolig og kontrollert der belastningens intensitet og frekvens må være lav i starten og gradvis økende etter respons. Det kan være så enkelt som å begynne å gå korte turer om man bare har vært stillesittende.  Å legge opp en slik plan og monitorere utviklingen kan være vanskelig på egen hånd, så her kan det være greit å få hjelp av noen (fastlege, trener, bekjent osv). Det er svært viktig at man vurderer totalbelastning (skole, jobb, trening, søvn, ernæring) og ikke bare treningen i seg selv. 

Manglende kraft, nummenhet, vissenhet o.l er etter min erfaring vanlige symptomer som rapporteres i forbindelse med utmattelse. Det er ikke snakk om en egentlig lammelse eller nerve/muskelskade, men mer at musklene (og evt. nerver) har "glemt" hvordan de skal fungere normalt. Jeg tror derfor igjen at nøkkelen til normalisering ligger  i å gjenoppta aktivitet og gradvis lære opp muskler og bløtvev til å fungere som de skal på nytt. 

Du er på god vei til å bli frisk og kommer til å bli helt fin igjen. God bedring  !



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn