Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter bakside lår og sete i forbindelse med aktivitet

Spørsmål

Jeg er en mann på 64 år som har trent det meste av livet; løping, langrenn, skøyter og volleyball. Det siste har jeg fått smerter i bakside av lår og setemusklene, spesielt piriformis-området. Smertene føles som stølhet. Resultatet er at jeg ikke klarer å løpe i den hastighet jeg tidligere har klart. Når jeg tar i, blir det vondt. Jeg har vært hos fysioterapeut og fått påvist stivhet i hoftepartiet. Har trent bevegelighet i ca en mnd og er blitt atskillig mykere, men smertene er der. Tar daglig collagen, K2, magnesium og tran. Hva kan årsaken være?

Mann 64
Svar

Hei og takk for ditt spørsmål! 

Med din alder på 64 år, smerter som føles som stølhet og påvist redusert bevegelse i hoftepartiet, er det første jeg tenker på slitasjegikt i hofteleddet (hofteartrose). Dette er en svært vanlig lidelse som vanligvis debuterer etter 50-60-årsalderen. Brusken i hofteleddet brytes ned og resultatet er et gradvis økende smerteproblem. Det som ikke passer så godt er smertelokalisasjonen; vanligvis gir det smerter i lyske og forside lår, men det er fortsatt en mulighet. 

Smerter i sete og bakside lår kan være utstrålende smerter fra nerverøtter i klem i nedre del av ryggen (korsryggen). Det kan oppstå ved skiveprolapser, eller kanskje mer sannsynlig i din alder, slitasjeforandringer på ryggsøylen. I dette området har man også et ledd som heter iliosakralleddet, dvs et ledd på hver side mellom ryggsøylen og bekkenet. Forandringer her (f.eks. slitasje/betennnelse) kan gi setesmerter. 

Det er ytterligere to muligheter jeg vil nevne;  1) betent slimpose på utsiden av hofte/lår, såkalt trochanterbursitt. Dette gir vanligvis smerter på utsiden av hofte/lår.  2) slitasje/betennelsesforandringer i sene/senefester, f.eks hamstringsmuskulaturen som fester bak i setet. Dette kan jo passe med din aktive livsstil, men det er kanskje noe merkelig at det oppstår symmetrisk (på begge sider).

Det må gjøres ytterligere undersøkelser for å kunne konkludere her, men for å oppsummere holder jeg hofteartrose som det mest sannsynlige, med rygg/nerverotsproblem som nr 2.  

Jeg vil anbefale deg å kontakte din fastlege som bør gjøre en god klinisk undersøkelse hvor man vurderer bevegelighet og smerter i hofteleddet, kjenner på slimposer og senefester samt gjør en god ryggundersøkelse. Dernest bør det, uavhengig av funn, tas konvensjonelle røntgenbilder av begge hofteledd, bekken og korsryggen (LS-columna). Fårhåpentligvis og trolig har man svare på ditt problem da. Ønsker deg lykke til videre og at du snarest kan nyte gleden av å være aktiv ! Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-