Smerter bakside lår og sete i forbindelse med aktivitet

Spørsmål

Jeg er en mann på 64 år som har trent det meste av livet; løping, langrenn, skøyter og volleyball. Det siste har jeg fått smerter i bakside av lår og setemusklene, spesielt piriformis-området. Smertene føles som stølhet. Resultatet er at jeg ikke klarer å løpe i den hastighet jeg tidligere har klart. Når jeg tar i, blir det vondt. Jeg har vært hos fysioterapeut og fått påvist stivhet i hoftepartiet. Har trent bevegelighet i ca en mnd og er blitt atskillig mykere, men smertene er der. Tar daglig collagen, K2, magnesium og tran. Hva kan årsaken være?

Mann 64

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål! 

Med din alder på 64 år, smerter som føles som stølhet og påvist redusert bevegelse i hoftepartiet, er det første jeg tenker på slitasjegikt i hofteleddet (hofteartrose). Dette er en svært vanlig lidelse som vanligvis debuterer etter 50-60-årsalderen. Brusken i hofteleddet brytes ned og resultatet er et gradvis økende smerteproblem. Det som ikke passer så godt er smertelokalisasjonen; vanligvis gir det smerter i lyske og forside lår, men det er fortsatt en mulighet. 

Smerter i sete og bakside lår kan være utstrålende smerter fra nerverøtter i klem i nedre del av ryggen (korsryggen). Det kan oppstå ved skiveprolapser, eller kanskje mer sannsynlig i din alder, slitasjeforandringer på ryggsøylen. I dette området har man også et ledd som heter iliosakralleddet, dvs et ledd på hver side mellom ryggsøylen og bekkenet. Forandringer her (f.eks. slitasje/betennnelse) kan gi setesmerter. 

Det er ytterligere to muligheter jeg vil nevne;  1) betent slimpose på utsiden av hofte/lår, såkalt trochanterbursitt. Dette gir vanligvis smerter på utsiden av hofte/lår.  2) slitasje/betennelsesforandringer i sene/senefester, f.eks hamstringsmuskulaturen som fester bak i setet. Dette kan jo passe med din aktive livsstil, men det er kanskje noe merkelig at det oppstår symmetrisk (på begge sider).

Det må gjøres ytterligere undersøkelser for å kunne konkludere her, men for å oppsummere holder jeg hofteartrose som det mest sannsynlige, med rygg/nerverotsproblem som nr 2.  

Jeg vil anbefale deg å kontakte din fastlege som bør gjøre en god klinisk undersøkelse hvor man vurderer bevegelighet og smerter i hofteleddet, kjenner på slimposer og senefester samt gjør en god ryggundersøkelse. Dernest bør det, uavhengig av funn, tas konvensjonelle røntgenbilder av begge hofteledd, bekken og korsryggen (LS-columna). Fårhåpentligvis og trolig har man svare på ditt problem da. Ønsker deg lykke til videre og at du snarest kan nyte gleden av å være aktiv !