Runner's knee / langdistansekne

Spørsmål

Hei Jeg har slitt med "runners knee" i mange år, og har forsøkt alt for å bli kvitt det. Ingenting har fungert, og jeg bestemte meg derfor for å operere. Kirurgen gikk inn på utsiden av kneet og snittet i den senen som var stram, og han fortalte også at han hadde skrapt vekk det som lå der og "var betent". Jeg ble fortalt at jeg skulle gå to uker på krykker, men fikk noen øvelser jeg skulle gjøre to-tre ganger om dagen. Deretter skulle jeg begynne å tøye. Og etter 6 uker mente kirurgen at jeg nok kunne begynne å løpe igjen. Dette er nå 10 uker siden. Jeg har fortsatt smerter. Egentlig på hele utsiden av låret, men spesielt oppe i hoftefestet. Det er ikke intense smerter, men kan kanskje beskrives som om jeg har fått et slag og det verker. Foten er ofte bra om morgenen etter jeg har sovet og slappet av, men blir verre og verre utover dagen. Jeg er rådvill. Jeg har forsøkt å avlaste med en krykke igjen i et par uker. Det ble jo bedre da, men like ille når jeg begynte å gå på den vanlig igjen. Jeg tenker at jeg bør tøye en del, for at ikke operasjonen skal være forgjeves. Men så er jeg også redd for at dette irriterer, og gjør foten verre. Jeg trenger derfor hjelp. Hva skal jeg gjøre? Og er det vanlig å ha disse smertene etter en slik operasjon? Tyder dette på at operasjonen har vært mislykket, og jeg kommer aldri til å kunne løpe igjen?

Kvinne 33

Kvinne 33
Svar

Hei, takk for spørsmål og fin beskrivelse av ditt problem.  


Runner's knee er en overbelastningstilstand som gir smerter på utsiden av kneet. Det skyldes skade i det såkalte iliotibiale båndet (tractus iliotibialis), en kompleks fibrøs struktur som strekker seg fra hoftekammen, ned langs låret og fester på utsiden av leggbeinet i kneleddsnivå.  Båndet bidrar til å assistere bevegelse og stabilitet i kneleddet. 


Ved overbelastning oppstår det en kombinasjon av mikrotraumer (rifter, avrivninger), akutte og kroniske betennelser i og rundt området ved innfestningen i knenivå.  Det kan dreie seg om alt fra lett ubehag/oppstartssmerter ved aktivtiet til smerter selv i hvile. De aller fleste responderer bra på ikke-operativ behandling i form av avlastning, endring i aktivitetsnivå, tøying og styrketrening. Noen få blir ikke bra og tilbys operativ behandling slik den du har fått. 


Det er flere poeng å peke på i ditt tilfelle: 


1) det at du har blitt selektert for kirurgi tilsier at du hadde uttalte/alvorlig plager og man må forvente lang tilhelingstid på tross av operasjon. 

2) Enhver kirurgisk inngripen lager et større eller mindre sår, både i huden og i bløtvevet under huden. På samme måte som arrvevsdannelse i huden, oppstår det alltid en betennelsesreaksjon (som er en normal tilhelingsreaksjon) i og rundt området som har blitt beskåret. 10 uker etter inngripen kan man stadig vekk ha plager fra en postoperativ betennelse/tilhelingsreaksjon. 

3) Som alltid når man skjære i hud vil man dele små hudnervetråder. Noen vil oppleve vedvarende smerter opp mot 6-9 mnd som følge av dette.

4) Det iliotibale båndet strekker seg til hoftenivå. Endret belastning som følge av operasjonen og/eller smerter, samt endring av dens struktur (selve inngrepet) kan gi problemer andre plasser langs båndet. 


Over har jeg skissert noen forklaringer på plagene dine. Felles for disse er at samtlige gir god prognose, men det kan ta en god del mer tid enn 10 uker, anslagsvis alt fra 3-12 mnd.


Det jeg anser som viktig for deg er:

 - normaliser gangmønster så raskt som mulig og unngå avlastning, selv om du opplever ubehag. Bevegelse er viktig for tilheling. 

 - Bygge opp aktivtietsnivået etter prinsippet: går en kort tur fint, gå lengre. Kan du gå flere lengre turer, forsøk kortvarig løping. Når det går greit løper du litt lengre osv osv. 

 - Spesifikk tøying av det iliotibiale båndet samt framside/bakside lår. Styrketrening av hofte og setemuskulatur med forsiktig gradvis økende belastning. Du finner mye fine instruksjoner på youtube, alternativt kan fastlegen henvise deg til fysioterapeut. 

- Etterhvert mobilisering av bløtvev med foam roller, men først etter at du har blitt en del bedre og ikke direkte over operasjonsstedet. 

 - Kur med betennelsesdempende medisin (Voltaren, Ibux, Naproxen o.l) kan forsøkes i opptil 2 uker. 

 - Ømhet/lett smerte er greit, intense smerter tilsier at man må gå et steg tilbake. 


Operasjonenkan ha vært mislykket, men det er altfor tidlig å konkludere. Du vil med aller høyeste sannsynlighet kunne løpe normalt igjen på sikt. 


God bedring !