Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rehabilitering etter akillesseneforlengelse

Spørsmål

Hei. I går gjennomgikk jeg en fasciotomi for kronisk compartments syndrom og gastrocnemius recession for forlenging av leggmuskelen. Jeg ble sendt hjem fra sykehuset uten noe spesiell informasjon og fikk beskjed om å belaste foten så snart det lot seg gjøre. Når jeg leste om denne prosedyren på nett, ser jeg at andre som gjennomgikk dette får gips og beskjed om ikke å belaste foten på et par uker. Dette for at scenen ikke skal gro feil. I tillegg leste jeg at det er en risikofylt operasjon. Jeg har ikke fått gips og skal som sagt belaste foten og er nå redd for å få varig men. Kan du fortelle meg hva som er vanlig etter en slik operasjon?

Kvinne 36
Svar

Hei!


Ulike avdelinger har litt ulike rutiner på hvordan de kjører rehabiliteringen etter kirurgi, selv om inngrepet gjerne er det samme. Dette kan være frustrende  forholde seg til, men det finnes dessverre ikke noe fasitsvar på dette.


Når det gjelder fasciotomien, så er jeg enig i at det kan tillates å tas i bruk med en gang smertene tillater det. Likevel kan litt ro de første 3-4 dager være gunstig av hensyn til sårene.


Akillesseneforlengelse kan utføres på 4-5 forskjellige måter, og jeg kan ikke sikkert vite hvilken metode du har blitt operert med. Jeg ville uansett ikke vært bekymret; da jeg begynte å gjøre dette, var jeg veldig opptatt av gipsen, men har kortet mer og mer ned på gipsetiden, til fordel for funksjonell trening og tøyning i perioden etter operasjon. Det som likevel kan være gunstig med gips, er å bruke den som skinne om natten de første 7-10 dager, for å hindre at foten blir liggende i spissfot. Det som du bør unngå, er å unngå å tøye, nå som du ikke har gips. Hvis du tillater foten å bli hengende ned hele tiden, vil det dannes arrvev som det kan bli vanskelig å tøye ut senere.


Jeg synes likevel du skal ta en telefon til avdelingen som opererte deg, og forhøre deg litt mer detaljert om hvordan du skal forholde deg etter operasjonen.


Lykke til!