Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoftesmerter i forbindelse med løping

Spørsmål

Hei. I august i fjor fikk eg vondt på hoftekammen under en joggetur. Smertene var der hver gang eg prøvde å jogge etter dette. I ettertid ser eg at eg gikk for raskt frem. Eg hadde en 6 mnd baby og ville komme igang å jogge igjen i ferien.

Eg gikk til en fysioterapeut som sa det var et muskelfeste som var blitt overbelastet. Han anbefalte trykkbølge behandling som eg gikk til fem ganger. I denne perioden jogget eg ikkje, eg gikk tur og sykklet. Eg byttet ut sko.

Etter et par veker prøvde eg å jogge men smerten, selv om den ikkje var ille, var der med en gang. Eg prøvde kanskje et par ganger til utover høsten før eg ga opp og bestemte meg for å ikkje jogge før til våren i håp om at det ville gi seg.

Nå i mars begynte eg så smått å jogge heim fra jobb, annahver dag. Eg jobber skift og har gjort dette frem til nå i to vekersperioder og så hatt fri i to veker hvor eg har gjort andre ting.

Det er kun oppover og tar et kvarter. Litt asfalt, litt grus, litt skogssti. En gang i veka har eg lagt til litt og kanskje jogget en halvtime. Så langt alt bra.

Men i kveld når eg skulle ta meg en liten runde i min friperiode så kjente eg at det var der etter fem skritt. Det føles som mange nålestikk på hoftekammen, ikkje noe særlig vondt men eg forstår at det er begynnelsen. Eg tok frem sykkelen i dag men vil gjerne ha gode råd for hvordan eg skal gå frem for å kunne springe på fjellet igjen.

Kvinne 36
Svar

Hei! Takk for fint spørsmål og spennende problemstilling. Det er frustrerende å ikke kunne bevege seg som man ønsker når motivasjonen er der.

Du skal ha ros for god håndtering av problemet så langt: trappe ned utløsende aktivitet og finne alternative treningsformer som ikke gir plager.

Når det nå likevel kommer tilbake må vi prøve å finne en forklaring og løsning på dette. Uten å kunne undersøke deg eller innhente ytterligere informasjon, blir det en viss grad av spekulasjon, men dette er min teori:

På hoftekammen fester en rekke muskler som er viktige for kjernestyrke og som belastes under løping. Jeg kan nevne de rette og skrå magemusklene, ryggmuskulatur og setemuskulatur (glutealene). I tillegg har du tensor fascia lata, som løper sammen med bla.a. setemuskulaturen og danner det såkalte iliotibiale båndet, en kraftig seneplate som går ned på utsiden av låret og fester i kneområdet (forøvrig utg.pkt for runners knee - knesmerter hos løpere - kommer en oppdatert artikkel på lommelegen.no i disse dager om denne tilstanden).

Slik jeg forstår deg hadde du født barn ca 6 mnd forut. Selve graviditeten/fødselen, men også inaktivitet som gjerne følger, kan gi svekkelser, endringer og dårlig balanse mellom flere av disse musklene. Når du da begynte opptreningen, var kanskje enkelte i dårligere forfatning enn andre, og ble overbelastet med smerter som følge. Om du i tillegg mener du gikk litt for tidlig til verks, vil det også kunne ha bidratt til overbelastning.

Så ganske riktig tar du pause - overbelastningen forsinner - og du blir igjen symptomfri. Du starter forsiktig, belastningen er ikke særlig stor, og det går bra en periode. Men så merker du igjen tilbakefall av ubehag som et uttrykk for ny overbelastning: enten pga flere uker med aktivitet, eller pga den lette økgningen i lengde (evt. intensitet) på noen av øktene.

Det forsterker altså teorien om at det er ubalanse mellom musklene i bekkenet - en eller flere er svake og tåler ikke løping. At du ikke har blitt bra siden forrige gang er kanskje heller ikke så uventet, all den tid det ikke er gjort spesifikke tiltak mot svak og ubalansert muskulatur.

Så det er altså det jeg vil anbefale for deg framover:

1) styrkeøvelser for kjernemuskulatur : mage, rygg, sete og bekken.

2) tøyeøvelser: Spes sete og bekkenmuskulatur, samt de store muskelgruppene framside/bakside lår og legg.

3) Myofascial realease - altså bruk av foamroller- spes på iliotibialbåndet på utsiden av låret helt fra hofte til kne samt på setemuskulatur.

Anbefaler som minimum 3 x / uke og 12 uker før sikker evaluering av resultat. Gjerne før og/eller etter løping. Løping ok med litt ubehag, men tiltar smertene, trappes ned, evt kuttes i en kort periode igjen. Alternative aktiviteter som sykling er perfekt.

Trenger du instruksjoner, ligger det mye bra på nett og youtube, men en henv til fysio kan være av verdi. Jeg vil likevel få påpekt at det er litt skuffende at så mange heller tilbyr passiv behandling i form av bla.a. trykkbølgebehandling. Det har dårlig dokumentasjon på de aller fleste tilstandene.

Håper dette kan hjelpe deg tilbake på fjellet - som en god venn av meg bruker å si: det er ikke mange tunge tanker som overlever en treningstur ute i fri natur !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-