Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aktiv pike med vann i kneet

Spørsmål

Min datter på 15 år har i flere måneder vært plaget med vann i venstre kne - det er hovent. Hun har slatters høyre, mindre i venstre. Vi har vært hos fastlegen og hun har blitt testet for ulike giktsykdommer ( urinsyregikt, leddgikt osv.) og ulike typer betennelser. Hun fikk betennelse dempende medisin ( Vimovo) mot betennelse ( hjalp litt). Hun har ikke smerter foruten når hun sitter på kne eller huk. Heller ingen stivhet om morgenen. Hun har i tillegg vært i MR og heller ikke der ble det funnet andre sykdomstegn enn væske. Hevelsen kommer noe av og på. Min datter er ikke overvektig, men danser ballett hardt på underlag. Fastlegen mener dette er et kne som er overbelastet. Mitt spørsmål blir da. Bør hun slutte på ballett? Bør hun få tappet ut væske? Hvilke andre tiltak bør iverksettes? Vh bekymret mor

Kvinne 15
Svar

Hei, takk for gode spørsmål. 


Din datter er grundig utredet for vann i kneet, og til tross for behandlingsforsøk beskriver du at hun plages med smerter når hun sitter på huk og vedvarende hovent kne. 


Væske i ledd ser vi oftest når det er betennelse i leddhinnene. Da skiller de ut mer væske enn normalt, slik at det 'hoper seg opp'. Det blir smertefullt når det blir så mye væske at det blir høyt trykk - i kneet er det trangere når vi bøyer det, derfor blir det mer vondt når datteren din som har vann i kneet sitter på huk. Dersom væsken tappes ut, vil plagene umiddelbart bli borte - men med mindre årsaken også blir borte, kommer væsken raskt tilbake. 


Betennelser i ledd kan ha mange årsaker, og din datter er utredet for flere viktige som kan behandles; revmatisme og urinsyregikt. Du beskriver imidlertid en mye mer vanlig årsak til betennelse og hevelse i kneet - høy belastning, i form av dans i sko uten demping på hardt underlag. Slatters vil også gjøre henne litt ekstra utsatt. Knærne tåler stor belastning; først når det gir problemer blir det riktig å kalle det overbelastning, og det ser ut til at din datter har nådd den grensen. Da vil det gi kortvarig lindring med betennelsesdempende medisiner  som Vimovo, men hvis hun fortsetter å danse kommer plagene raskt tilbake. 


Datteren din vil helt sikkert ikke slutte å danse, men uavhengig av hva som måtte være årsaken til plagene - revmatisme eller annen sykdom eller bare overbelastning, så må hun nok redusere belastningen på knærne. Å begrense hvor mye hun går og hvor langt hun går hver gang, å bruke sko med god demping og å gå med rett teknikk for å begrense belastningen kan bidra. Dersom hun skal fortsette å danse på hardt underlag uten demping i skoene, krever det svært god teknikk for å begrense belastningen. Dersom hun greier å avlaste godt nok i en periode til at plagene går helt tilbake, vil hun trolig kunne trappe opp belastningen (dansingen) igjen uten å få nye plager, så lenge hun går forsiktig frem slik at knærne kan få 'venne seg til' belastningen.  


Vennlig hilsen, 

Johannes Rolin