Sykdommene du kan unngå ved trening

Trening er bra for helsa. Fysisk aktivitet kan virke forebyggende, i tillegg til å være et bra og sunt behandlingsalternativ.

TRENING MOT SYKDOM:  Trening både forebygger sykdom og kan bedre allerede oppstått sykdom. Foto: NTB Scanpix
TRENING MOT SYKDOM: Trening både forebygger sykdom og kan bedre allerede oppstått sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Trening har mange positive effekter for helsa vår, og regelmessig fysisk aktivitet har en betydelig helsefremmende og sykdomsforebyggende effekt.

– Trening kan både forebygge sykdommer, og være et godt behandlingsalternativ der hvor en sykdom allerede har inntruffet, sier Ola Rønsen, sjefslege ved Aker Solutions (tidligere lege ved Olympiatoppen).

For å få den beste sykdomsforebyggende effekten av fysisk aktivitet og trening, bør man være aktiv i minst 30 minutter per dag, minst fem dager i uken – totalt 150 minutter med fysisk aktivitet i løpet av en uke.

– Øker man dette opp til 60 minutter per dag fem dager i uken, vil treningen være enda bedre helsemessig.

LES OGSÅ: Hvorfor skal jeg trene?

Viktig med allsidig trening

Aktiviteten bør være av moderat til høy intensitet, slik at man blir svett og andpusten, 20-30 minutter, et par ganger i uken. Aktiviteten kan også være lett til moderat (gangtempo), men dersom man øker intensiteten og varigheten, vil det gi noe mer helsegevinst.

Idrettslege: Ola Rønsen Foto: Privat
Idrettslege: Ola Rønsen Foto: Privat Vis mer

– Når det gjelder type aktivitet og trening, så bør det være en kombinasjon av kondisjons- og utholdenhetstrening, noe styrketrening og gjerne noe som øker fleksibilitet (tøying/yoga), koordinasjon og balanse, sier Rønsen.

- Med andre ord, så allsidig som mulig.

Rønsen påpeker at desto eldre man blir, desto viktigere blir det å trene allsidig.

LES OGSÅ: Bør jeg bytte ut energibaren med en Big Mac?

Tren både styrke og utholdenhet: Allsidig trening gir best effekt. Foto: NTB Scanpix
Tren både styrke og utholdenhet: Allsidig trening gir best effekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trening virker forebyggende mot disse sykdommene:

Trening kan forebygge psykiske lidelser

Allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
Allmennlege: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, mener at trening ofte kan ha en indirekte effekt.

– For eksempel vil trening motvirke overvekt, som igjen er en betydelig årsaksfaktor for en rekke sykdommer: Diabetes, hjerte-karsykdom, kolesterolforstyrrelser, ryggsmerter, leddsmerter og lignende.

Trening er også forebyggende mot en del psykiske lidelser, som for eksempel depresjon og angst.

– Det virker ikke bare forebyggende, men direkte symptomlindrende også, og kan og bør følgelig brukes i behandling av depresjon og angst, sier Barexstein.

LES OGSÅ: Muskelsmerter - hva kan være årsaken?

Kronisk sykdom - spør legen hvordan du bør trene

Mange av de samme rådene for å forebygge sykdom, gjelder også for personer som allerede har fått én eller flere sykdommer. Men har man en kronisk sykdom vil det være nødvendig å tilpasse fysisk aktivitet og trening til de begrensningens som sykdommen eventuelt har resultert i.

– Det er viktig å spørre den behandlende lege om det er enkelte former for aktivitet man bør unngå, eller eventuelt hva man kan gjøre mer av, påpeker Rønsen.

LES OGSÅ: 30 minutters gange hver dag kan være nok

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer