Sosial idrett er best for helsa

Sosial idrett vil være svært positivt for mange – spesielt ungdommer. Noen kan derimot ha behov for å trene på egen hånd.

SOSIAL IDRETT: Ifølge amerikanske forskere, vil personer som driver med sosial idrett leve lenger enn de som trener alene. FOTO: NTB Scanpix
SOSIAL IDRETT: Ifølge amerikanske forskere, vil personer som driver med sosial idrett leve lenger enn de som trener alene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

For å leve et langt og godt liv, er det viktig å finne den rette balansen mellom aktivitet og stillesitting, ifølge Sigmund Loland, professor ved Norges idrettshøgskole.

– Kroppen vår er gjennom evolusjonen designet for den rette balansen mellom hvile og ro, men vår moderne livsstil er preget av mye hvile. Det er viktig å ikke glemme hverdagsaktiviteten; kroppen vår er nemlig nødt til å bli tatt i bruk, for at den skal utvikle seg og fungere som normalt.

Lever lengre med sosial idrett

Ifølge nyere forskning, vil sosial idrett være enda mer positivt for helsa, enn individuell idrett. Ifølge Ed Laskowski ved Mayo Clinic i Minnesota, vil personer som driver med idrett som tennis og fotball, leve lenger enn de som holder på med individuell idrett som svømming eller løping.

– Vi mennesker er sosiale dyr, vi trenger fellesskap og noen å kommunisere med. Men det er ikke nødvendigvis slik at lagidrett er bedre enn individuell idrett; selv om man driver med løping eller langrenn, kan man gjøre det sammen med andre, ved at man trener sammen i grupper, sier Loland.

LES OGSÅ: Sykdommene du kan unngå ved trening

Derfor er det positivt å trene i fellesskap

Det finnes ikke forskning som konkluderer med at sosial idrett er det beste for alle, men Loland peker på flere mulige forklaringer:

– Å trene i fellesskap bidrar ikke kun til at du har noen å snakke med, det kan også være positivt fysisk; om man er sliten, kan man få mer overskudd av å trene med andre, og da er det enklere å holde seg til rutiner. Sosial aktivitet stimulerer mange sider av oss, noe jeg tror har stor verdi.

Lagidrett stiller strenge krav til fellesskapet – alle har ulike roller, og det forventes at alle skal prestere. Man jobber sammen mot et felles mål.

– De som trener sammen som et lag, står sammen i både seier og tap, men det kan være mer krevende. Spesielt for de som sitter på benken og ikke er fullverdige medlemmer av fellesskapet. I joggegruppa sitter ingen på benken, forklarer Loland.

LES OGSÅ: Kan du trene når du går på antibiotika?

PROFESSOR VED NIH: Sigmund Loland. FOTO: Privat
PROFESSOR VED NIH: Sigmund Loland. FOTO: Privat Vis mer

Kan være viktig å starte med idrett tidlig

De fleste barn prøver seg på ulike aktiviteter gjennom oppveksten, for å finne ut hva de trives best med. Dette er svært viktig, ifølge Loland.

– Dersom du har positive opplevelser gjennom aktivitet i barne- og ungdomsårene, viser forskning at det er enklere å opprettholde gode treningsvaner i voksen alder. Ifølge Norges idrettsforbund er over 80 prosent av alle barn medlemmer av organisert idrett – det er viktig for å være en del av det norske fellesskapet. Det som er problematisk, er de 20-25 prosentene som faller utenfor; det å ikke være en del av den sosiale idretten, kan føles veldig ekskluderende. Idretten ønsker at alle skal være med, men i noen tilfeller er det slik at ikke alle har råd til det, noe som selvsagt er veldig synd.

Selv om det er positivt for barn å drive med idrett eller andre aktiviteter, skal man ikke presse dem til det. Det gjelder å eksponere barnet for ulike aktiviteter de kan finne glede i å være med på.

– Prøv å oppmuntre barna til å prøve forskjellige idretter, slik at de får erfaring med mange ulike aktiviteter. Det er ikke alle som passer til å spille fotball – noen trives med friidrett eller svømming. At barna får prøve mye, og finne det de liker, er en viktig del av norsk idrettsideologi, sier Loland.

En økning i individuell idrett

Gunnar Breivik, professor i samfunnsvitenskapelige fag ved Norges idrettshøgskole, forklarer at det de siste årene har vært en økning blant personer som driver med individuell idrett, slik som styrketrening og ulike aktiviteter på treningssentre.

– Dette er nok mye på grunn av behovet for å være effektiv; når du trener alene kan du få unnagjort en treningsøkt akkurat når det passer deg, og det er på mange måter mer effektivt enn å holde på med organisert idrett.

Det har også dukket opp såkalte «livsstilsidretter», slik som for eksempel snowboard, skateboard, fallskjermhopping og kiting, som har økt i popularitet de siste tiårene.

– Dette er stort sett aktiviteter som man gjør sammen som en gjeng, som til en viss grad skiller seg ut fra tradisjonell idrett. Slike aktiviteter kan bety mye for det sosiale fellesskapet.

Det er lurt å trene sammen

Mange av oss trener på treningssenter, og da mene Breivik at det er en fordel å trene sammen.

– Det er lurt å trene sammen, da det kan styrke motivasjonen, i tillegg til at man ofte får en bedre opplevelse sammenlignet med å trene alene. Mange eldre kvinner er spesielt flinke til å trene i fellesskap, enten ved går turer eller trene til faste tider på et treningssenter. Og det kan ha en rekke helsefordeler, med mindre du trenger å gå en tur alene for å slippe unna hverdagsstresset. Noen har behov for å ta seg en joggetur alene. Dette er nok veldig avhengig av livssituasjon.

TRENE SAMMEN: De siste årene har stadig flere valgt å benytte seg av treningssentere. Ifølge ekspertene, er det motiverende å trene sammen med noen. FOTO: NTB Scanpix
TRENE SAMMEN: De siste årene har stadig flere valgt å benytte seg av treningssentere. Ifølge ekspertene, er det motiverende å trene sammen med noen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Breivik understreker at ungdom vil ha stort utbytte av å være med på sosial idrett – spesielt i dagens samfunn. Mange er sammen i grupper, men samtidig har de aller fleste en mobil som er med til enhver tid.

– Om man ser en gruppe ungdommer, så kan man se at de sitter sammen, men de snakker ikke sammen, fordi alle sitter med hver sin skjerm. Det å måtte forholde seg til andre i en fysisk treningssituasjon, hvor de ikke kan ha med mobilen, vil føre til at de er sammen på en måte jeg betrakter som veldig positiv, sier Breivik.

LES OGSÅ: Hva er normal puls?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer