Pronasjon er en bevegelse foten gjør når den treffer bakken. Ifølge Anders Sætre, fysikalsk medisiner ved Sykehuset i Telemark, brukes begrepet pronasjon og overpronasjon i liten grad av spesialhelsetjenesten.
- Pronasjon er upresist ettersom begrepet kan brukes ulikt. Både som rotasjon av forfoten, men også som rullebevegelsen fra hæl til forfot. Pronasjon er uansett en normal og nødvendig bevegelse i foten, sier han.
LES OGSÅ: Smerter i foten, hva kan årsaken være?
Unøyaktig måling
I tillegg til at begrepet er upresist, mener Sætre at målinger av fotpronasjon ofte blir unøyaktig fordi man bruker ulike metoder.

- Dermed er også «overpronasjon» vanskelig å definere. Det er ingen diagnose. Det er klart at løpere kan ha plager der de belaster foten mye, for eksempel på innsida av foten om de pronerer mye. Samtidig kan langdistanseløpere som pronerer mye løpe i årevis uten mer plager enn andre. Fotavvikling er en svært kompleks bevegelse og selv fagfolk kan ha vansker med å forklare plager som oppstår, sier han.
- Oppsøk spesialist
Sætre forteller at de som er aktive innen løping og ballspill trolig vil oppleve fotplager før eller siden. Gjerne i forbindelse med et nytt par sko. Da mener han det kan være nok å bytte sko eller avlaste en kort periode. Variasjon i trening og løping for å hindre ensidig belastning er også lurt.

Plattfothet: Ulike former, symptomer og behandling
- Har man likevel varige fotplager kan man oppsøke lege, eller spesialist med faglig kompetanse for vurdering. Gjerne et sted som ikke selger sko. Flere sykehus har såkalt «fotpoliklinikk» der legespesialist og ortopediingeniør gjør tverrfaglig vurdering av vonde føtter. Da primært for vurdering av fotdeformiteter og/eller sårproblematikk hvor tilpassede fothjelpemidler er nyttige.
- Finn sko du trives med
Ifølge fysiolog og PhD-stipendiat Jarle Berge finnes det ingen gode bevis på at pronasjon er årsaken til løpeskader. Berge påpeker at foten vår er kompleks, og ulik hos alle mennesker.
- Det viktigste er å finne løpesko du trives med. Har man utfordringer eller smerter når man løper anbefaler fysiologen at men tester ut noen andre løpesko, eller løpeunderlag som gruss og skog framfor asfalt, sier han.

- Motsier den utbredte troen
Han får støtte fra en studie publisert British Journal of Sports Medicine.
- Resultatet av denne studien motsier den utbredte troen om at moderat pronasjon i foten er assosiert med økt risiko for skade blant nybegynnere som har begynt å løpe med nøytrale løpesko, konkluderer forfatterne.
Ifølge studien tyder det heller på at treningsfeil er årsaken til skader.
- Hvis det er tilfelle, bør klinikere heller fokusere på veiledning på distanse, varighet og intensitet framfor skovalg og fotposisjon, skriver forfatterne.
