Leggsmerter på fremsiden av leggen ved løping

Hvis du kjenner smerte på forsiden av leggen ved løpetrening, bør du være på vakt. Sannsynligvis dreier det seg om beinhinnebetennelse, en tilstand det kan være vanskelig å bli kvitt hvis man ikke tar hensyn til symptomene og justerer treningen i tide.

BEINHINNEBETENNELSE: Ikke uvanlig plage blant løpere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BEINHINNEBETENNELSE: Ikke uvanlig plage blant løpere. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i leggen ved løping er ikke uvanlig. Det kan være flere årsaker, alt fra tretthetsbrudd til losjesyndrom, men beinhinnebetennelse er kanskje den vanligste. Forskjellig årsak til symptomene krever også forskjellig behandling, slik at det er viktig å stille riktig diagnose.

Les også
image: Dette er runner´s knee

Dette er runner´s knee

Hvorfor får man beinhinnebetennelse?

Tilstanden er vanligst hos to grupper idrettsutøvere: løpere og utøvere av idretter hvor det kreves ekstrem og til dels eksplosiv belastning på leggens spenstmuskulatur.

Beinhinnebetennelse er et overbelastningssyndrom og har derfor enn sterk tendens til å inntreffe ved brå endringer i aktivitet. Et utrent individ som over natten bestemmer seg for å bli aktiv jogger, og begynner å trene mye løping på hardt underlag, er særlig utsatt for å få beinhinnebetennelse. På den andre siden rammer ikke lidelsen bare utøvere med begrensede treningskunnskaper og treningsgrunnlag. Endringer i løpsunderlag, terreng og økt treningsintensitet er vanlige faktorer som gjør at også veltrente personer rammes.

Slik stilles diagnosen

Smerte er alltid til stede ved beinhinnebetennelse. I de tidlige stadier av skadeutviklingen kan smerten forsvinne etter oppvarming og komme tilbake igjen mot slutten av treningsøkten eller etter avsluttet trening. Etter hvert som tilstanden forverres blir smertene sterkere og kan føles gjennom hele treningsøkten. Enkelte må også avbryte treningen etter bare en kort oppvarming, og kan til og med ha problemer med å gå.

Av og til vil man kjenne en liten hevelse på kanten av de midtre og nedre deler av skinnebeinet, men som regel er det eneste men selv kan undersøke i hvile, om det er ømt å trykke på stedet. Ofte, og særlig hvis smerten gjør vanlig aktivitet vanskelig, kan det være smart å oppsøke lege å få tatt et røntgenbilde eller få utført andre undersøkelser legen mener er nødvendig, slik at andre diagnoser kan utelukkes og mer omfattende tiltak eventuelt kan gjøres.

...men ingen hokus-pokus-behandling

Noe av det kjedeligste en skadet, ambisjonsrik idrettsutøver får høre fra legen er at han eller hun må hvile over lengre tid. Det er dessverre dette som er det viktigste prinsippet i behandlingen av beinhinnebetennelse, og det er det eneste som alltid hjelper. Det finnes imidlertid en del andre behandlingsformer som kan komme i tillegg.

Teiping, betennelsesdempende midler, uttøyningsøvelser, salver som stimulerer blodgjennomstrømningen og lokale kortisoninjeksjoner(sprøyte) er eksempler på behandling som kan bli forsøkt.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gard Kristian Anderssen

ORTOPEDI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kan man fortsatt trene?

Med hvile menes ikke at man må holde seg helt borte fra idrett. Sykling, svømming, skigåing, roing og padling er fine måter å opprettholde kondisjonen på, og for den seriøse løper bør løping i vann med en spesiell flytevest supplere denne treningen.

Alt etter hvor alvorlig tilstanden er kan også løping inngå i treningen. Når symptomene begynner å minske, vanligvis etter den første eller andre uka med behandling, kan løping tillates, men kun i form av korte økter og helst på mykt og jevnt underlag. Løpingen må foregå i rolig tempo. Viktig er det også å ha gode sko, kanskje må du ha sko som er spesielt tilpasset deg og dine bein.

Hvis du ikke har latt tilstanden komme for langt og lytter til kroppens signaler under behandlingen, er du antakelig tilbake i full trening etter tre til seks uker.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder

Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018