Smerter i leggen ved løping er ikke uvanlig. Det kan være flere årsaker, alt fra tretthetsbrudd til losjesyndrom, men beinhinnebetennelse er kanskje den vanligste. Forskjellig årsak til symptomene krever også forskjellig behandling, slik at det er viktig å stille riktig diagnose.

Dette er runner´s knee
Hvorfor får man beinhinnebetennelse?
Tilstanden er vanligst hos to grupper idrettsutøvere: løpere og utøvere av idretter hvor det kreves ekstrem og til dels eksplosiv belastning på leggens spenstmuskulatur.
Beinhinnebetennelse er et overbelastningssyndrom og har derfor enn sterk tendens til å inntreffe ved brå endringer i aktivitet. Et utrent individ som over natten bestemmer seg for å bli aktiv jogger, og begynner å trene mye løping på hardt underlag, er særlig utsatt for å få beinhinnebetennelse. På den andre siden rammer ikke lidelsen bare utøvere med begrensede treningskunnskaper og treningsgrunnlag. Endringer i løpsunderlag, terreng og økt treningsintensitet er vanlige faktorer som gjør at også veltrente personer rammes.
Slik stilles diagnosen
Smerte er alltid til stede ved beinhinnebetennelse. I de tidlige stadier av skadeutviklingen kan smerten forsvinne etter oppvarming og komme tilbake igjen mot slutten av treningsøkten eller etter avsluttet trening. Etter hvert som tilstanden forverres blir smertene sterkere og kan føles gjennom hele treningsøkten. Enkelte må også avbryte treningen etter bare en kort oppvarming, og kan til og med ha problemer med å gå.
Av og til vil man kjenne en liten hevelse på kanten av de midtre og nedre deler av skinnebeinet, men som regel er det eneste men selv kan undersøke i hvile, om det er ømt å trykke på stedet. Ofte, og særlig hvis smerten gjør vanlig aktivitet vanskelig, kan det være smart å oppsøke lege å få tatt et røntgenbilde eller få utført andre undersøkelser legen mener er nødvendig, slik at andre diagnoser kan utelukkes og mer omfattende tiltak eventuelt kan gjøres.
...men ingen hokus-pokus-behandling
Noe av det kjedeligste en skadet, ambisjonsrik idrettsutøver får høre fra legen er at han eller hun må hvile over lengre tid. Det er dessverre dette som er det viktigste prinsippet i behandlingen av beinhinnebetennelse, og det er det eneste som alltid hjelper. Det finnes imidlertid en del andre behandlingsformer som kan komme i tillegg.
Teiping, betennelsesdempende midler, uttøyningsøvelser, salver som stimulerer blodgjennomstrømningen og lokale kortisoninjeksjoner(sprøyte) er eksempler på behandling som kan bli forsøkt.
Kan man fortsatt trene?
Med hvile menes ikke at man må holde seg helt borte fra idrett. Sykling, svømming, skigåing, roing og padling er fine måter å opprettholde kondisjonen på, og for den seriøse løper bør løping i vann med en spesiell flytevest supplere denne treningen.
Alt etter hvor alvorlig tilstanden er kan også løping inngå i treningen. Når symptomene begynner å minske, vanligvis etter den første eller andre uka med behandling, kan løping tillates, men kun i form av korte økter og helst på mykt og jevnt underlag. Løpingen må foregå i rolig tempo. Viktig er det også å ha gode sko, kanskje må du ha sko som er spesielt tilpasset deg og dine bein.
Hvis du ikke har latt tilstanden komme for langt og lytter til kroppens signaler under behandlingen, er du antakelig tilbake i full trening etter tre til seks uker.
Kilder
Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018