Kan svette spre coronavirus?

Svette er ikke en sannsynlig smittevei alene, men kan likevel spille en rolle ved smittespredning.

TO METERS AVSTAND: Ved hard kondisjonstrening på treningssentrene skal det nå være minst to meter avstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TO METERS AVSTAND: Ved hard kondisjonstrening på treningssentrene skal det nå være minst to meter avstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Treningsstudioene har åpnet igjen etter lengre tids stenging på grunn av covid-19. Men medfører det risiko for å bli smittet av corona når man er i et miljø hvor mange mennesker svetter?

Sannsynligvis ikke smitteførende i seg selv

– Man tror ikke viruset smitter via svette i seg selv. Det er heller ikke en viktig eller sannsynlig smittevei for andre sykdommer, forteller Tone Bruun, overlege ved Avdeling for smittevern og vaksine, FHI, til Lommelegen.

Kan indirekte smitte

– Men svette kan likevel inneholde koronaviruset hvis man har viruset på huden fra før – og det blander seg med svetten. Man kan tenke seg at hvis man er svett så kan viruset lettere overleve på huden, men dette har vi ikke data på, understreker Bruun.

Svette kan blande seg med andre sekreter som vi med sikkerhet vet er smitteførende, for eksempel slim fra nesen, eller spytt.

Tone Bruun, overlege FHI. Foto: NTB scanpix / Kallestad, Gorm
Tone Bruun, overlege FHI. Foto: NTB scanpix / Kallestad, Gorm Vis mer

Ingen studier

Infeksjonslege på Lommelegen, Gunnar Hasle, etterlyser relevante studier som kan støtte eller avkrefte at svette ikke kan inneholde koronavirus.

– Jeg fant ikke noe forskning på dette. Men om du spør hva jeg tror, tror jeg at et virus som kan infisere aller organer også finnes i svette, og hvis svette fra en smittebærer når en annen persons slimhinner kan smitte overføres. Men jeg tror ikke at dette er noen viktig smittevei, sier Hasle.

Bruun fra FHI bekrefter at kunnskapsgrunnlaget ikke er basert på spesifikk forskning om koronavirus og svette.

– Jeg kjenner ikke til at det finnes slike studier. Dette er basert på generell kunnskap om andre luftveisvirus. Svette inneholder i utgangspunktet ikke luftveisvirus, men virusholdig sekret fra luftveiene kan tenkes å blande seg med svette på huden.

Seks personer som ble syke forteller - slik oppleves coronaviruset

SVETTE OG SMITTE: Smitte via kontaktflater som inneholder ren svette er lite sannsynlig. Derimot vil spytt og nesesekret smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SVETTE OG SMITTE: Smitte via kontaktflater som inneholder ren svette er lite sannsynlig. Derimot vil spytt og nesesekret smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kjente smitteveier

Det vi med langt større sikkerhet vet, er at Coronaviruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte mellom mennesker, det vil si gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt eller snørr. Dråpene kan lande på gjenstander og overflater. Andre personer kan bli smittet ved å ta på disse gjenstandene og deretter ta på egne øyne, nese eller munn, ifølge FHI og WHO.

WHO skriver på sine nettsider at WHO har pågående forskning på måtene COVID-19 spres på og vil fortsette å dele oppdaterte funn.

image: Advarer mot «gode coronaråd» fra kjendiser og influencere

Advarer mot «gode coronaråd» fra kjendiser og influencere

Trygt på treningssenter?

Selv om viruset ikke smitter direkte via svette, kan likevel treningssentrene by på utfordringer når det gjelder smitte. Treningssentrene har derfor måtte innarbeidet strenge smittevernsrutiner.

I FHI sin smittevernsveileder utarbeidet for treningssentre, står det at alle ansatte og kunder skal holde en avstand på minst 1 meter til enhver tid. Under trening med lav intensitet, som for eksempel styrketrening og uttøying skal ansatte og kunder holde en avstand på minst 1 meter. Ved trening med høy intensitet, som for eksempel spinning eller kondisjonstrening i sal, skal avstandskravet økes til minst 2 meter. Avstanden må kunne holdes under hele aktiviteten.

VILLE BRUKT MUNNBIND: Infeksjonslege Gunnar Hasle.
VILLE BRUKT MUNNBIND: Infeksjonslege Gunnar Hasle. Vis mer

På et treningssenter finnes det et stort antall gjenstander som mange mennesker berører, som for eksempel manualer, håndtak på apparater, justeringspunkter og innstillinger for apparater. Å ha gode vaskerutiner, å unngå å ta seg på ansiktet, samt vaske eller sprite hender hyppig, er derfor viktig når man bruker apparater på treningssenteret.

Smittevernveilederen anbefaler hyppig renhold av alle kontaktflater som er hyppig brukt – særlig fokus på vask av felles utstyr, garderober, toaletter og dusj.

– Jeg pleier ikke å gå på treningssenter, men hvis jeg hadde gjort det nå, ville jeg brukt munnbind og vært nøye med hygiene, sier Hasle.

10 spørsmål og svar om coronavirus

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gard Kristian Anderssen ORTOPEDI
Få svar innen 3 dager for 399,-