Hvorfor skal jeg trene?

Det finnes noen opplagte fordeler ved å trene: du orker mer, kroppen blir strammere, og du går kanskje ned i vekt. Men finnes det noen medisinske fordeler? Kan du forlenge livet ved å trene?

MANGE HELSEEFFEKTER: Regelmessig trening er forbundet med et lengre liv og mange helseeffekter, både for unge og eldre. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MANGE HELSEEFFEKTER: Regelmessig trening er forbundet med et lengre liv og mange helseeffekter, både for unge og eldre. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Trening og helse

Forskning viser gjennom en hel rekke studier flere sammenhenger mellom trening og positive helseeffekter, både med tanke på generell dødelighet og livslengde, men også spesifikke sykdommer. For de fleste av disse sammenhengene må man opp i flere dager i uken med trening (gjerne 5 eller flere), med treningsøkter på 30 minutter eller mer - men selv litt trening er mye bedre for helsen enn ingen trening. De fleste studiene har hovedsakelig sett på kondisjonstrening. Risikoen ved trening er vanligvis liten, dog avhengig av hvilke sykdommer man har - de positive effektene vil nesten alltid overveie denne risikoen. Videre ser vi på noen av de ulike helsefordelene forbundet med trening.

LES OGSÅ: Sykdommene du kan unngå ved trening.

Lev lengre

Det er aldri for sent å begynne trene. Flere store studier har vist at trening reduserer den generelle dødeligheten, altså øker livslengden, ved regelmessig trening. Effekten sees både hos yngre og hos eldre, fra så lite som 75 minutter to ganger i uken, og effekten virker også å øke jo mer man trener, opp til et visst nivå - mer enn 1,5 time daglig virker ikke være forbundet med ytterligere redusert dødelighet. Selv om du røyker og har høyt blodtrykk, vil dine leveutsikter bli bedre om du trener - men ikke like bra som de blir uten disse risikofaktorene.

Hjerte- og karsykdom

Flere studier har vist en sterk, og betydelig sammenheng mellom regelmessig trening og en bedret hjertehelse og redusert risiko for hjerte-/karsykdom. Dette gjelder for de som er hjertefriske, men også or de som allerede har etablert hjerte-/karsykdom. Du kan trene hjertet på samme måte som annen muskulatur i kroppen - hyppig trening bedrer blant annet hvilepulsen, blodtrykket og pumpekapasiteten per hjerteslag.

Kolesterol

Trening gir gunstige effekter med tanke på kolesterolet. Studier viser at trening gir en økning av det gode kolesterolet (HDL), og sannsynligvis også en redusert mengde av det dårlige kolesterolet (LDL). Trening kan i tillegg til å påvirke nivåene av kolesterol, kanskje også ha en positiv innvirkning på hvordan disse stoffene fungerer i kroppen.

LES OGSÅ: Høyt kolesterol.

Høyt blodtrykk

Personer som kan trene, uansett om de har et normalt eller et høyt blodtrykk, rådes til å trene aktivt, helst med moderat eller høy intensitet. Regelmessig trening reduserer blodtrykket, og reduserer også dødeligheten forbundet med høyt blodtrykk.

LES OGSÅ: Blodtrykk - hva er normalt?

Hjertesvikt

Selv om trening tidligere ble frarådet for hjertesviktpasienter og ved hjertesykdom generelt, viser det seg nå at kontrollert trening med medisinsk veiledning ikke øker risikoen for hjerteinfarkt, og er gunstig også for pasienter med hjertesvikt.

Hjerneslag

I tillegg til andre livsstilsendringer, som røykeslutt, vektnedgang og sunt kosthold, anbefales også trening både for forebygging av hjerneslag, og de til som allerede har hatt hjerneslag, gjerne mer enn 30 minutter på flesteparten av dagene i uken.

REDUSERT DØDELIGHET: Regelmessig trening reduserer sjansen for å dø og øker livslengden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
REDUSERT DØDELIGHET: Regelmessig trening reduserer sjansen for å dø og øker livslengden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Overvekt

Å unngå overvekt kan gi mange og betydelige helsemessige fordeler gjennom livet. Selv om hva man spiser er viktigere med tanke på vekt enn trening, viser forskning at regelmessig trening er forbundet med mindre vektøkning i voksen alder, spesielt hos kvinner. Enda mer effektivt med tanke på vektreduksjon er trening i kombinasjon med et sunt kosthold.

Diabetes

Diabetes, og sjansen for å få diabetes, påvirkes også i positiv retning av trening. Følsomheten for insulin øker, og risikoen for å få diabetes reduseres ved moderat aktivitet. Bruker du insulin bør du snakke med legen din før du starter opp med hard trening.

Kreft

Trening kan redusere risikoen noe for å få visse typer kreft, som bryst-, livmor-, prostata-, fordøyelseskanal-, nyre- og blære-, lunge- og bukspyttkjertelkreft. For eksempel har man sett en 25-30% reduksjon i risiko for å få kreft i tykktarmen hos de mest aktive personene, sammenlignet med de minst aktive. Man har også sett at trening har en positiv innvirkning på overlevelse av kreftsykdom, og kan også gi bedre livskvalitet, og redusere tretthet i forbindelse med kreftsykdom.

LES OGSÅ: Hva er kreft?

Bein og ledd

Vi mennesker er skapt for å bevege oss, og det er naturlig nok fordelaktig for muskler, bein, og ledd å holde seg i aktivitet. Trening holder musklene sterke, leddene myke og øker kalkholdigheten og styrken i skjelettet. Går du ned i vekt, minsker også belastningen på store ledd og skjelettet.

Ryggsmerter er en svært vanlig plage, og trening er også viktig for å forebygge ryggsmerter - svømming, gange og skigåing kan være fornuftige treningsmåter.

Mental helse

Regelmessig trening er positivt også for den mentale helsen, og forskning har vist at trening kan gi bedre søvn, at trening kan redusere stress og angst, og at det også reduserer risikoen for depresjon. Trening er også assosiert med bedre mental funksjon (kognisjon) hos både yngre og eldre voksne.

Billig helseforsikring

Trening har også positive effekter på flere andre ting, som forstoppelse, muskelstyrke, reaksjonstid, seksualliv, og forebygging av gallesteinssykdom. Jevnlig moderat trening kan sees på som en billig helseforsikring. Gjør treningen til en dagligdags aktivitet, og lev friskere, bedre - og lengre!

Kilder

Opprinnelig skrevet av Roar Pedersen, lege. Oppdatert 10.07.19. av Rune Erlandsen, lege. Kilder til siste revisjon:
1) UpToDate, The benefits and risks of aerobic exercise

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer