Hvilken puls forbrenner mest fett?

Det finnes mange myter om trening og forbrenning. Ekspertene oppklarer.

PULS: Høyere puls øker forbrenningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PULS: Høyere puls øker forbrenningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva styrer pulsen?

- Pulsen styres av cellenes behov for oksygen og næring. Oksygen forbrukes når næringsstoffene som fett og sukker blir omgjort til energi og byggesteiner til vedlikehold av kroppen, sier Bjørn Steen Skålhegg, professor ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo.

Han forklarer at når man er fysisk aktiv vil muskelcellene derfor trenge mer oksygen. Det samme gjelder når du er stresset. Da øker forbruket av næringsstoffer i hele kroppen og nærmest alle celler trenger mer oksygen.

- Med andre ord, for å øke tilgangen på oksygen og næring ved fysisk aktivitet og stress må pulsen øke.

Akkurat hva som defineres av høy puls i forbindelse med fysisk aktivitet sier Skålhegg er individuelt. En godt trent person har som regel flere røde blodceller, og vil da ikke trenge like høy puls for å få nok oksygen.

Hvilken puls forbrenner mest fett?

Pulsen sier noe om intensiteten på arbeidet kroppen gjennomfører, og ifølge fysiolog Jarle Berge, er det dermed en sammenheng mellom puls og hvilken energikilde (fett eller karbohydrater) kroppen bruker.

FYSIOLOG: Jarle Berge jobber ved Sykehuset i Vestfold, Klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.
FYSIOLOG: Jarle Berge jobber ved Sykehuset i Vestfold, Klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. Vis mer

- Fettforbrenningen er en langsom prosess og derfor høyest ved lav til moderat intensitet. Ved høyere intensitet trenger musklene rask energi og bruker primært karbohydrater som energikilde. Kroppen forbrenner relativt sett mest fett ved omkring 70 prosent av maksimal hjertefrekvens. Dette tilsvarer et tempo du kan prate i, sier han.

Fysiologen understreker at det likevel er mer komplisert enn dette, og en misforståelse at trening med lav intensitet er mest effektiv for å forbrenne fett.

- Selv om prosentandelen av fettforbrenningen er lavere ved høy intensitet er det totalet forbrenningen betraktelig større. Det viktigste er ikke hva du forbrenner, men antall kalorier forbrukt. Høyere intensitet øker den totale forbrenningen mer både under og etter økta, forklarer han.

Alder 70 prosent av makspuls
20139
25137
30134
35132
40130
50125

70 prosent av estimert makspuls ved ulike aldere. Kilde: ntnu.no

Hvilken trening forbrenner mest?

Fysiologen forteller at intervalltrening med høy intensitet på 90 til 95 prosent av maksimal hjertefrekvens øker forbrenningen mest. Da holder man et tempo hvor man ikke orker å prate samtidig. Aktivitet som krever et stort muskelarbeid er mest effektivt, det vil si kroppsbærende aktiviteter som løping eller ski.

- Intervalltrening inneholder pauser med lavere intensitet som også bidrar til fettforbrenning. I tillegg vil intervalltrening bidra til økt kondisjon som igjen medfører til et totalt større daglig energiforbruk, forklarer han.

Hva forbrenner magefettet?

Ifølge Berge kan vi ikke velge hvor kroppen skal ta energien ifra, den tar der det er tilgjengelig.

- Likevel er det mye som tyder på at magefettet er mer sensitivt og at kroppen velger dette først, framfor andre steder på kroppen. Du blir ikke slankere rundt magen av å gjøre situps, men du blir sterkere, sier han.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer