Hvilke muskler bruker du når du løper?

Det er svært mange muskler som er involvert ved jogging og løping, faktisk er løping en treningsform som involverer hele kroppen. Men enkelte muskler er mer i bruk enn andre under løpeturen.

LØPING: Bildet viser deler av kroppens muskulatur i de forskjellige stegene i en løpesyklus. Foto: kirill_makarov / Shutterstock / NTB
LØPING: Bildet viser deler av kroppens muskulatur i de forskjellige stegene i en løpesyklus. Foto: kirill_makarov / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Muskler og løping

Det er som nevnt mange muskler som er involvert når man tar seg en løpetur. Men de musklene som i stor grad er involvert i løping er såkalt «kjernemuskulatur» og muskler lokalisert til hofte, lår og legger.

Dette er naturligvis også muskler som er viktig for oss når det kommer til stabilitet av kroppen og funksjon i hverdagen. Trening av disse musklene vil derfor ha positiv innvirkning både på prestasjoner under løping, men også på dagligdagse funksjoner. (1)

LES OGSÅ: Trening (uten vekter) som gir deg sterkere bein

Kjernemuskulatur

Kjernemuskulatur er ikke en spesifikk muskelgruppe lokalisert en plass på kroppen, men er en samlebetegnelse på viktige muskler som er lokalisert til magen, ryggen og i bekkenet.

Funksjonen til disse musklene er omfattende, alt fra balanse, holdning og stabilisere deler av kroppen slik som ryggen, bekkenet og brystkassen. Kort oppsummert kan man si at kjernemuskulaturen er viktig for å få en riktig og god bevegelse. (1, 2)

Glutealmuskulaturen – setemuskulaturen

Glutealmuskulaturen, også kalt setemuskulaturen, er som navnet tilsier muskler som utgjør setet vårt. Dette er ikke en enkel muskel, men flere muskler som utgjør en muskelgruppe.

Glutealmusklene forbinder baksiden av bekkenet med lårbenet og har flere viktige funksjoner når man løper. I stor grad er det glutealmuskulaturen som er framdriver når man springer. Når man løper i trapper eller i oppoverbakker spiller glutealmuskulaturen en viktig rolle for å komme seg oppover.

SETEMUSKULATUREN: Bildet viser deler av setemuskulaturen - glutealmuskulaturen. Her er den største av glutealmusklene fremstilt i rødt - muskel gluteus maximus. Foto: Maya2008 / Shutterstock / NTB
SETEMUSKULATUREN: Bildet viser deler av setemuskulaturen - glutealmuskulaturen. Her er den største av glutealmusklene fremstilt i rødt - muskel gluteus maximus. Foto: Maya2008 / Shutterstock / NTB Vis mer

Slik som kjernemuskulaturen har glutealmuskulaturen også en viktig funksjon når det kommer til stabilisering og styrking, særlig av mage, ryggen og brystkassen. (1, 3, 4)

LES OGSÅ: Ulike treningsmetoder

Hoftemuskulaturen

En muskelgruppe lokalisert til hoften er iliopsoas, også kalt hofteleddsbøyere, som er sammensatt av flere muskler. Disse musklene går fra korsryggen eller hoftebenet og strekker seg ned til innsiden av lårbenet.

MUSKULATUR PÅ FREMSIDEN AV HOFTEN: Viktige løpemuskler. Illustrasjon: Nerthuz / Shutterstock / NTB / tekst av Lommelegen.
MUSKULATUR PÅ FREMSIDEN AV HOFTEN: Viktige løpemuskler. Illustrasjon: Nerthuz / Shutterstock / NTB / tekst av Lommelegen. Vis mer

Iliopsoasmuskulaturen er viktig for bøyingen i hoften og er faktisk den viktigste muskelen for å gjøre akkurat denne bevegelsen. Ved lammelse i iliopsoas vil det være nesten umulig å gå fordi man ikke klarer å bøye i hofteleddet – en bevegelse som er helt essensiell både for gåing og løping. Så når man springer og løfter opp foten i steget er iliopsoasmuskulaturen en viktig del av denne bevegelsen

Iliopsoas er også med på å stabilisere bekkenet og ryggen. (1, 3, 5)

Muskulatur på låret

Muskulaturen på låret er selvsagt helt essensiell når man løper. Grovt kan man dele lårmuskulaturen inn i musklene på fremsiden av låret og musklene på baksiden.

Fremsiden av låret
En svært viktig muskel for løping som er lokalisert på fremsiden av låret er quadriceps femoris – også kalt knestrekkeren på norsk. Slik som mange andre muskler består quadriceps femoris egentlig av flere mindre muskler. De fire musklene som utgjør quadriceps femoris, eller knestrekkeren, er:

  • Rectus femoris
  • Vastus intermedius
  • Vastus lateralis
  • Vastus medialis
QUADRICEPS MUSKULATUREN: Bildet illustrer de fire musklene som til sammen utgjør quadriceps muskulaturen. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB / Redigert av lommelegen
QUADRICEPS MUSKULATUREN: Bildet illustrer de fire musklene som til sammen utgjør quadriceps muskulaturen. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB / Redigert av lommelegen Vis mer

Som det norske navnet tilsier strekker knestrekkeren nettopp ut kneet, dette medfører at man får fart framover når man løper. Musklene er også viktig i stabiliseringen av kneet når man løper.

LES OGSÅ: Musklene du bruker når du sykler

Baksiden av låret
Hamstrings er en kjent samlebetegnelse for muskler lokalisert på baksiden av låret. Disse musklene strekker seg fra hoften til kneet, og fører derfor til bevegelsen strekk i hoften og bøying i kneet, bevegelser som er en naturlig del av et løpesteg. (3, 6, 7, 8)

HAMSTRINGS: Bildet illustrerer hamstringsmuskulaturen. Foto: Hank Grebe / Shutterstock / NTB
HAMSTRINGS: Bildet illustrerer hamstringsmuskulaturen. Foto: Hank Grebe / Shutterstock / NTB Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse

Leggmuskulatur

Muskulatur på legg er selvfølgelig også svært viktig for løping. Det er særlig muskulaturen bak på leggen som spiller en viktig rolle når man løper. En av de største musklene i leggen heter gastrocnemius. Denne muskelen er blant annet viktig for bevegelse i ankelen, bøye kneleddet, samt bøye foten mot fotsålen – noe man gjør hver gang man tar et nytt løpesteg og skyver foten ifra bakken.

Andre viktige muskler i leggen er plantarismuskelen og soleusmuskelen. (1, 3, 9)

GASTROCNEMIUS: Bildet illustrerer muskel gastrocnemius. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB
GASTROCNEMIUS: Bildet illustrerer muskel gastrocnemius. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer

LES OGSÅ: Leggsmerter på fremsiden av leggen ved løping

Spørsmål og svar

Våre leger, fysioterapeuter og ortopeder har svart på mange spørmsål om løping:

Kilder:

1) Healthline, What muscles get used when you run 2) Mayoclinic, Core excercise: Why you should strenghten your core muscles 3) Dahl H.A, Rinvik E (2012). Menneskets funksjonelle anatomi. Oslo: Cappelen Damm AS 4) Store medisinske leksikon, Setemuskler 5) Store medisinske leksikon, Iliopsoas 6) Olympiatoppen, Bein 7) Store medisinske leksikon, Quadriceps 8) Store medisinske leksikon, Hamstrings 9) Store medisinske leksikon, Gastrocnemicus

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer