Muskler og løping
Det er som nevnt mange muskler som er involvert når man tar seg en løpetur. Men de musklene som i stor grad er involvert i løping er såkalt «kjernemuskulatur» og muskler lokalisert til hofte, lår og legger.
Dette er naturligvis også muskler som er viktig for oss når det kommer til stabilitet av kroppen og funksjon i hverdagen. Trening av disse musklene vil derfor ha positiv innvirkning både på prestasjoner under løping, men også på dagligdagse funksjoner. (1)
LES OGSÅ: Trening (uten vekter) som gir deg sterkere bein
Kjernemuskulatur
Kjernemuskulatur er ikke en spesifikk muskelgruppe lokalisert en plass på kroppen, men er en samlebetegnelse på viktige muskler som er lokalisert til magen, ryggen og i bekkenet.
Funksjonen til disse musklene er omfattende, alt fra balanse, holdning og stabilisere deler av kroppen slik som ryggen, bekkenet og brystkassen. Kort oppsummert kan man si at kjernemuskulaturen er viktig for å få en riktig og god bevegelse. (1, 2)

Gå eller jogge, hva er best?
Glutealmuskulaturen – setemuskulaturen
Glutealmuskulaturen, også kalt setemuskulaturen, er som navnet tilsier muskler som utgjør setet vårt. Dette er ikke en enkel muskel, men flere muskler som utgjør en muskelgruppe.
Glutealmusklene forbinder baksiden av bekkenet med lårbenet og har flere viktige funksjoner når man løper. I stor grad er det glutealmuskulaturen som er framdriver når man springer. Når man løper i trapper eller i oppoverbakker spiller glutealmuskulaturen en viktig rolle for å komme seg oppover.

Slik som kjernemuskulaturen har glutealmuskulaturen også en viktig funksjon når det kommer til stabilisering og styrking, særlig av mage, ryggen og brystkassen. (1, 3, 4)
LES OGSÅ: Ulike treningsmetoder
Hoftemuskulaturen
En muskelgruppe lokalisert til hoften er iliopsoas, også kalt hofteleddsbøyere, som er sammensatt av flere muskler. Disse musklene går fra korsryggen eller hoftebenet og strekker seg ned til innsiden av lårbenet.

Iliopsoasmuskulaturen er viktig for bøyingen i hoften og er faktisk den viktigste muskelen for å gjøre akkurat denne bevegelsen. Ved lammelse i iliopsoas vil det være nesten umulig å gå fordi man ikke klarer å bøye i hofteleddet – en bevegelse som er helt essensiell både for gåing og løping. Så når man springer og løfter opp foten i steget er iliopsoasmuskulaturen en viktig del av denne bevegelsen
Iliopsoas er også med på å stabilisere bekkenet og ryggen. (1, 3, 5)

Pronasjon: Trenger du spesielle joggesko?
Muskulatur på låret
Muskulaturen på låret er selvsagt helt essensiell når man løper. Grovt kan man dele lårmuskulaturen inn i musklene på fremsiden av låret og musklene på baksiden.
Fremsiden av låret
En svært viktig muskel for løping som er lokalisert på fremsiden av låret er quadriceps femoris – også kalt knestrekkeren på norsk. Slik som mange andre muskler består quadriceps femoris egentlig av flere mindre muskler. De fire musklene som utgjør quadriceps femoris, eller knestrekkeren, er:
- Rectus femoris
- Vastus intermedius
- Vastus lateralis
- Vastus medialis

Som det norske navnet tilsier strekker knestrekkeren nettopp ut kneet, dette medfører at man får fart framover når man løper. Musklene er også viktig i stabiliseringen av kneet når man løper.
LES OGSÅ: Musklene du bruker når du sykler
Baksiden av låret
Hamstrings er en kjent samlebetegnelse for muskler lokalisert på baksiden av låret. Disse musklene strekker seg fra hoften til kneet, og fører derfor til bevegelsen strekk i hoften og bøying i kneet, bevegelser som er en naturlig del av et løpesteg. (3, 6, 7, 8)

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge beinhinnebetennelse
Leggmuskulatur
Muskulatur på legg er selvfølgelig også svært viktig for løping. Det er særlig muskulaturen bak på leggen som spiller en viktig rolle når man løper. En av de største musklene i leggen heter gastrocnemius. Denne muskelen er blant annet viktig for bevegelse i ankelen, bøye kneleddet, samt bøye foten mot fotsålen – noe man gjør hver gang man tar et nytt løpesteg og skyver foten ifra bakken.
Andre viktige muskler i leggen er plantarismuskelen og soleusmuskelen. (1, 3, 9)

LES OGSÅ: Leggsmerter på fremsiden av leggen ved løping
Spørsmål og svar
Våre leger, fysioterapeuter og ortopeder har svart på mange spørmsål om løping:
- Hoftesmerter og løping
- Overbelastning ved løping - langdistansekne?
- Smerter i knehasen etter løping
- Smerter i leggene ved løping, og rastløse bein. Bivirkning av medikament?
- Smerter i lyske og hofte ved løping
- Magesmerter ved løping - ung dame
- Vondt i leggene i forbindelse med løping
Kilder:
1) Healthline, What muscles get used when you run 2) Mayoclinic, Core excercise: Why you should strenghten your core muscles 3) Dahl H.A, Rinvik E (2012). Menneskets funksjonelle anatomi. Oslo: Cappelen Damm AS 4) Store medisinske leksikon, Setemuskler 5) Store medisinske leksikon, Iliopsoas 6) Olympiatoppen, Bein 7) Store medisinske leksikon, Quadriceps 8) Store medisinske leksikon, Hamstrings 9) Store medisinske leksikon, Gastrocnemicus