Flere skritt hver dag er forbundet med lavere risiko for å dø

Mange daglige skritt er forbundet med lavere risiko for hjerte -og karsykdom, kronisk sykdom og død.

GÅTUR: Mange daglige skritt er forbundet med lavere risiko for kronisk sykdom, hjerte- og karsykdom og død. Foto: Robert Kneschke / Shutterstock / NTB
GÅTUR: Mange daglige skritt er forbundet med lavere risiko for kronisk sykdom, hjerte- og karsykdom og død. Foto: Robert Kneschke / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fysisk aktivitet er godt for oss – det er ikke en nyhet. Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Selv små endringer i dine daglige aktiviteter kan gjøre en stor forskjell.

En enkel måte å øke aktiviteten på, og dermed redusere risikoen for en rekke sykdommer, er å gå litt flere skritt hver dag. Men hvor mange skritt er egentlig nødvendig?

Flere skritt reduserer risikoen for hjerte -og karsykdom og død

En metastudie (1) publisert i det medisinske tidsskiftet The Lancet i 2022, fant at et økende antall skritt per dag var forbundet med progressivt lavere risiko for å dø, uansett årsak. Med andre ord: Jo flere skritt, jo lavere risiko for å dø.

For voksne over 60 år ble risikoen lavere og lavere med økende antall skritt. Etter 6000 til 8000 daglige skritt flater imidlertid helsegevinsten ut.

For voksne under 60 år flater helsegevinsten ut etter 8000 til 10 000 skritt.

En nylig publisert metastudie (2) undersøkte også sammenhengen mellom daglig antall skritt og hjerte -og karsykdom hos eldre over 60.

Studien gikk igjennom åtte prospektive studier med til sammen mere enn 20 000 deltakere, og kunne konkludere at et økende antall skritt hos eldre, var forbundet med en progressiv reduksjon i risikoen for å utvikle hjertesykdom, hjertesvikt eller hjerneslag.

Flere skritt reduserer risikoen for kroniske sykdommer

En ny studie (3) publisert i tidsskriftet Nature, har undersøkt sammenhengen mellom kronisk sykdom og antall skritt. Dataene som er brukt i studien er basert på informasjon fra bærbare enheter kalt «Fitbit», fra over 6000 amerikanere gjennom en median på fire år.

Studien fant at deltakerne som gikk 8200 skritt om dagen hadde lavere risiko for å utvikle fedme, søvnapné, reflukssykdom og alvorlig depresjon.

I tillegg fant studien at risikoen for å utvikle alvorlig overvekt og fedme falt med 64 prosent hos allerede overvektige som gikk mellom 6000 og 11 000 skritt daglig.

Økende antall skritt ble også forbundet med lavere risiko for diabetes type 2 og høyt blodtrykk, men her flatet gevinsten ut etter 8000 til 9000 skritt.

Personlig trener Beate Torset demonstrerer syv enkle styrkeøvelser du kan gjøre fra din egen stue. Øvelsene krever lite plass, og kan gjøres uten utstyr: Knebøy, bulgarske utfall, ettbeins markløft, armhevinger, diagonalhev, dips, foldekniv. Vis mer

De minst aktive får størst effekt

Studiene (1, 2) fant at de som går færrest skritt normalt vil få mest ut av å øke det daglige antall skritt.

Hvis du er vant til å sitte mye stille og bevege deg lite, vil en økning av skritt hver dag med andre ord gjøre en stor forskjell, både for hjertehelsa, men også for den totale dødeligheten.

Allerede ved lett muskelaktivitet skjer det positive effekter i kroppen. Blodsirkulasjonen øker, blodsukkeret reguleres bedre enn i hvile og den daglige forbrenningen blir høyere.

Helsedirektoratet anbefaler alle voksne og eldre å være moderat fysisk aktive i minst 2,5 til 5 timer hver uke. Det er omkring 20 til 40 minutter hver dag. Hvis du har høy intensitet når du trener kan tida halveres.

Som en del av den anbefalte mengden aktivitet, bør voksne gjøre styrkeøvelser minst to dager i uka. Eldre bør kombinere styrke -og balansetrening minst to til tre ganger hver uke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer