Akillessenebetennelse

Smerter i hæl og legg, kan være symptomer på akillessenebetennelse. Typisk er smerten verst ved oppstart av aktivitet, og blir mindre uttalt etter oppvarming.

VONDT I HÆLEN ELLER BAK LEGGEN? Smerten kan være lokalisert bak hælen i senefestet, eller lengre opp. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDT I HÆLEN ELLER BAK LEGGEN? Smerten kan være lokalisert bak hælen i senefestet, eller lengre opp. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er akillessenebetennelse?

Akillestendinose og akilletendinopati er de medisinske betegnelsene på det som på folkemunne kalles akillessenebetennelse. Vanlige symptomer er hælsmerter, eller smerter på bakside av ankel og legg.

De fleste akillesbetennelser er milde, og vil gå over av seg selv med enkle tiltak du kan gjøre selv. Noen ganger kan tilstanden bli mer langvarig og kronisk.

Hva er akillessenen?

Akillessenen binder musklene i leggen sammen med hælbeinet. Det er er en kraftig sene på baksiden av ankelen, som vanligvis tåler stor belastning, men den kan skades ved overbelastning. Akillessenen brukes når du går, løper, hopper og beveger deg opp på tå.

KRAFTIG SENE: Akillessenen kalles også tendo calcaneus eller tendo achillis. Senen fester , tykkleggmuskulaturen til hælbenet. Du kan se senen tydelig under huden. IUllustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
KRAFTIG SENE: Akillessenen kalles også tendo calcaneus eller tendo achillis. Senen fester , tykkleggmuskulaturen til hælbenet. Du kan se senen tydelig under huden. IUllustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvem er utsatt?

Ofte er det middelaldrende mennesker som rammes, og menn er mer utsatt enn kvinner. Når yngre mennesker rammes er det ofte aktive idrettsutøvere.

Årsaker

Akillessenebetennelse forekommer oftest hos mennesker som trener og som for raskt øker treningsintensitet og mengde.

Jogging, løping, tennis og ballspill er noen typiske treningsformer som kan forårsake akillesbetennelse.

Det kan også ramme mennesker som for eksempel kun deltar i sportsaktivitet i helger, eller deler av året og derfor ikke har godt nok grunnlag for aktiviteten.

- Mange mosjonister har sesongmønster. De trener ski om vinteren, landeveissykling om våren, terrengsykling om sommeren og løping om høsten. Overgangsperioder fra det ene til andre er det aller farligste. Hvis man løper, bør man løpe gjennom hele året, har Benjamin Clarsen, med doktorgrad i belastningsskader i idrett, tidligere fortalt Lommelegen.

Strukturen i senen blir svakere med alderen, det kan forklare hvorfor middelaldrende oftest får tilstanden.

Dårlige løpesko eller stadig bruk av høyhælte sko påpekes også som medvirkende årsak til akillessenebetennelse.

Symptomer

Smertene oppstår i området mellom hæl og leggmuskel. Leggen kan kjennes stiv og sår. Smerten er gjerne litt verre når du står opp om morgenen og verst når du starter å trene.

- Det typiske er at man bare ignorerer smerten. Da blir akillessmertene bare verre og verre, ifølge Clarsen.

Noen kan ha vansker med å stå på tå (balansere på tåballene). Andre symptomer er smerte, knekking og følelsen av kram snø når du tar på akillessenen. Huden kan noen ganger bli rød og du kan kjenne varme i området som er vondt.

ENDRING AV SENEN: Belastningsskader som medfører små vevskader over tid kan gi varige forandringer i akillessenen. Vevet i senen forandrer seg.
ENDRING AV SENEN: Belastningsskader som medfører små vevskader over tid kan gi varige forandringer i akillessenen. Vevet i senen forandrer seg. Vis mer

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis du har symptomene som beskrevet ovenfor, bør man vurdere å oppsøke lege.

- Hvis problemet ikke går vekk etter en hvileperiode bør man oppsøke hjelp, mener Carlsen.

Ved plutselig store smerter i leggen, eller problemer med å gå, må du oppsøke legevakt. Dette kan være tegn på avrivning.

Kan det være noe annet?

Smerter fra en betent akillessene kan ligne på symptombildet ved noen andre tilstander, for eksempel:

Forebygge og unngå forverring

Dette kan redusere risikoen for å utvikle vedvarende akillesbetennelse, og forhindre forverring:

  • Øk gradvis treningsintensitet og mengde.
  • Unngå aktiviteter med stor belastning på akillessenen som for eksempel motbakkeløp
  • Varm godt opp
  • Velg riktige og gode treningssko, kast utgåtte sko
  • Tøy leggmusklene daglig
  • Bli sterkere i leggmusklene, tren styrke
  • Bytt ut aktiviteter med stor belastning, som løping og hopping, med sykling og svømming.
    (2)

Behandling

Det finnes mange ulike behandlingsalternativer for akillessmerter.

Betennelsesdempende medisiner

Såkalte NSAIDs kan forsøkes, for smertelindring og betennelsesdempende behandling.

Innleggssåler

En innleggsåle eller hælkile kan løfter hælen, og vil dermed redusere belastningen på akillessenen.

Fysikalsk behandling og trening

Fysikalsk behandling for akillessenebetennelse, er styrt belastning, enten i form av eksentrisk trening, eller tung, langsom styrketrening av leggmusklene. (4) En fysioterapeut kan hjelpe deg med å veilede deg i øvelser.

Kirurgi

Ved vedvarende akillessmerter, og uten effekt av andre tiltak, kan kirurgi vurderes. Les mer:

Kilder og referanser:

1) Verywellhealth: Achilles tendonitis causes and treatment 2) Mayoclinic: achilles-tendinitis 3) Healthline.com: Achilles tendinitis 4) Skadefri.no: Akillessmerter 5) Lommelegen: Eksperten forklarer akillessenebetennelse

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer