Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter

Spørsmål

Min far har fått beskjed om at han har for lite bruskdannelse i et kne. Dette medfører store smerter ved forflytning og bevegelse. Trodde først det var linimenter og bånd som var avrevet men det var det altså ikke. Han er 70 år og ellers ved god helse. Han har nå fått tilbud om et inngrep som erstater det "gamle" kneet med et mekanisk kne. Mens han nå har gått og ventet noen uker slår sakraldelen i ryggen seg totalt vrang. Store smerter og kan ikke bevege seg. Han kommer seg til kiropraktor ved egen hjelp,men smertene bare tiltar. Røntgen der viser liten slitasje på virvler. Ei heller muskulær forbindelse. Lumbago/isiasj utelukkes. Men at det kan skyldes liten bruskdannelse kan kiropraktoren medgi være en årsak. Måtte få ambulansen til å komme der de sate en morfininjeksjon mot disse sterke smertene. Mitt spørsmål er enkelt; hva kan disse lidelsene skyldes, er det mangel på brusk eller kan det være enda mer alvorlig nemlig cancer i beinvev..? Og hva er behandlingen om det er mangel på bruskdannelse i ryggen...man kan jo ikke akkurat skifte ut den....

Mann 70
Svar

Hei!


Det blir helt umulig å si hva det er. Jeg må anta at det er bestilt MR for å slå fast at det ikke foreligger trykk mot nervene i ryggkanalen, og at plassforholdene for nervene ellers også er gode. Et MR-bilde vil også kunne avdekke åpenbare kreft i ryggen, likeså infeksjon og brudd.


Mangel på brusk, eller mer riktig slitasje i ryggen, kan absolutt gi opphav til smerter, men ofte ikke akutt og med et så høyt symtomtrykk som det her beskrives.


Jeg anbefaler at dere får fastlegen til å ta en titt på ham, og eventuelt legger ham inn på sykehus til en utredning hvis det ikke finnes en god forklaring på plagene.


Lykke til!