Ryggprolaps

Spørsmål

Hei , har vært plaget periodevis med ryggen de siste 20 årene,men med flere års opphold der jeg har vært helt frisk. De to siste årene har jeg hatt mer eller mindre smerter hele tiden og har fått foreskrevet Voltaren når det har vært som værst, men har fungert. Denne vinteren har det imidlertid toppet seg, og jeg har store smerter i beinet, helt opp til mellomgulvet når det har vært som værst ( d skjer når jeg står i ro eller går) som overgår ryggsmertene. Mistet mye muskelkraft i beinet og greier eks ikke å stå på tå. Har vært på MR der det står "i nivå L5/S1 ses degenertive skive med reduseet skivehøyde. Modic type 1 forandring i tilstøtende vertebrale corpola i d foreligger en sentral med overvekt inn mot venstre laterale recess og dorsal forskyvning av nedadstigende S1-roten. R: stor venstrestilt prolaps i nivå L5/S1 med innsnevring av plassforhold inn mot venstre laterale recess og dorsal forskyvning av nedadstigende S1-roten " Etter d jeg forsto av fastlegen har jeg en klemt nerverot pga prolapsen og han har henvist meg til spesialist for han mener jeg bør opereres. Men hva kan jeg gjøre med Modic forandringen? Og er d en betent nerverot som gir meg smertene i beinet ? Og kan du gi meg en folkelig beskrivelse av MR rapporten .

Kvinne 50
Svar

Hei! MR beskrivelsen kan passe med de kliniske funnene som du opplever. Det at du har problemer med å stå på tå, taler for at S1 roten er påvirket og det stemmer med MR funnet. Oversatt står det at L5/s1 (nivå i ryggsøylen) har tydelig slitasje med redusert høyde. Det kan godt være aldersrelatert og trenger ikke gi smerte. Modic type 1 sier noe om forandringer som sees på MR på tilstøtende benmark i ryggsøylen (skjelettet). Vevet er endret med hevelse og dannelse av annet type vev. Det er sannsynlig utrykk for en betennelse. Tilstanden kan er assosiert med prolapset. S1 nerven påvirkes/klemmes av prolaps i samme nivå. Du har et prolaps og siden du har påvirkning med redusert kraft i benet, bør operasjon vurderes. Dersom du får problemer med vannlating, lekkasje, er det viktig at du kontakter legevakt for snarlig innleggelse og operasjon. Modic forandringen vil kunne bli bedre etter operasjonen. Nerve som ligger i klem skaper en betennelsesreaksjon og forårsaker smerte, Det er altså riktig som du beskriver. I ditt tilfelle er det god overenstemmelse med klinikk og MR funn. Operasjon vil kunne være til stor hjelp og bedring av smerten