Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Aktiv mann med artrose

Spørsmål

Jeg er en mann på 82 år, 183 cm høy og 79 kg. Til jeg var 79 hadde jeg ingen plager med ledd eller muskler. Jeg har vært rimelig fysisk aktiv hele livet, med veiløs hytte på fjellet og hyppige turer i utmark sommer og vinter. De siste to år har jeg fått tiltagende smerter i høyre kne, og røntgen viser at nesten all brusk er borte. Diagnose artrose. Smertene er ikke verre enn at jeg klarer dagliglivet bra, men å gå ned en trapp er en prøvelse. Hva er den underliggende årsaken til at artrose oppstår? Jeg spiser sunt, jeg har aldri røykt og er fysisk aktiv med svømming turgåing og hagearbeid.

Mann 82
Svar

Hei,


Artrose er en svært vanlig sykdom i befolkningen, og den skyldes, som du korrekt påpeker, at brusken i et ledd blir redusert eller forsvinner helt. Innsiden av leddene våre er dekket av slik leddbrusk i tynne lag (noen millimeter), og disse har som jobb å oppta og fordele belastningen i leddet. I tillegg reduserer brusken friksjonen ved bevegelser. Normalt er det en balanse (likevekt) mellom nedbrytningen og oppbygningen av leddbrusk. Men dersom denne likevekten forstyrres, enten som følge av for høy eller lav belastning, kan det bidra til artrose. Selv om dette er den generelle modellen for artrose så er det mange faktorer man tror spiller inn, sånn som alder, arvelighet, og kjønn. Man tror at overbelastning av leddene (på ett eller flere tidspunkt i livet) kan være særlig sentralt, for eksempel i form av knebøyninger i arbeidslivet, visse typer eliteidrett, høy kroppsvekt og leddskade. I tillegg er muskelsvakhet en risikofaktor. 


Hva som har vært årsaken i dette tilfelle er selvfølgelig umulig å si, iallefall for meg. Men behandlingen blir den samme uansett: lindre smerte, optimere og opprettholde fysisk funksjon, og forebygge eller snu utviklingen av skadelinge forandringer i brusk, bein, bindevev og muskler. I tillegg er det viktig at du som pasient forstår sykdommen din best mulig. Sistnevnte håper jeg at jeg bidrar litt med her. 


Først vil jeg si litt om kosthold og kosttilskudd. Du kan trygt holde deg til et vanlig sunt kosthold, gjerne med mye frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter, flytende og myk margarin og oljer, og magre kjøtt- og meieriprodukter. Det er ingen negative effekter ved å spise et slikt kosthold - tvert imot. Videre finnes det en rekke kosttilskudd på markedet, men ingen av disse er vist å fungere skikkelig ved artrose. Eksempler inkluderer "Glucosamin" og "Hyaluronsyre", som angivelig er gode greier. Jeg vil anbefale deg å bruke pengene på noe helt annet, nemlig noen treningstimer med fysioterapeut. 


Trening anbefales som behandling ved artrose i knær, hofter og hender. Det er da snakk om en moderat belastning. Legg her merke til at det ikke er snakk om alle former for aktivitet: trening innebærer en gjennomtenkt og gradvis økende belastning av det utsatte leddet, med optimale belastningsforhold. For eksempel kan det være stor forskjell på sykling og løping. Som regel er det lurt med helt spesifikk styrketrening for å styrke det utsatte leddet. Dette kan en fysioterapeut hjelpe med å tilrettelegge. Vedkommende vil nok også påpeke at det kan gjøre ganske vondt å trene slik i begynnelsen (6-8 uker), men at smertene vil avta etter dette. 


Selv om slik spesifikk trening kan gi svært langvarige smertelindrende effekter (opp mot ett års tid) er det lurt å huske på at trening er ferskvare: for å få effekt på du trene og være fysisk aktiv kontinuerlig. Det er derfor meget lurt å unngå skader som forhindrer aktivitet. Det er dessverre også vanlig at personer med artrose slutter med trening når de ikke lenger har timer med fysioterapeut, særlig fordi de tror det sliter på leddene. Det er derfor viktig med god støtte for å opprettholde aktivitetsnivået i den fasen. 


Det er mulig å behandle artrose-smerter med paracet og tilsvarende medisiner. Snakk med legen din om slik smertestillende behandling. 


Til slutt vil jeg nevne at det forøvrig er veldig bra at du er såpass aktiv som du er, og har vært gjennom livet. Det er sannsynlig at dette har utsatt sykdommen i flere år, sammenlignet med dersom du hadde vært inaktiv. Nyere studier viser at artrose (og tilsvarende sykdommer) er på fremmarsj i befolkninger over hele verden, særlig hos unge personer, og man mener at dette kan være særlig knyttet til en økning i antall personer med overvekt og fedme, og økt stillesitting. Håper du fikk noen gode råd som du kan ta med deg!


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-