Smerter i kne etter protese - hvilken røntgenundersøkelse er egnet?

Spørsmål

Jeg har operert et kne og fått protese(mai 2011)Jeg føler ikke at den var vellykket fordi jeg fortsatt har vondt ved belastning. Jeg har vært i vanlig røntgen og der ser de jo bare at protesen er på plass. Hva slags annen røntgen kan jeg ta for å finne ut om der er andre skader, får ikke noe greit svar på mitt sykehus.

Svar

Hei!

Som du sier er det tatt vanlig røntgen. Tanken bak dette er å se at protesen står på plass der den skal, og at den ikke løsner. Det kan skje (såkalt proteseløsning), og da må som regel protesen enten tas ut eller tilpasses på nytt. Så dette er rutine etter en slik operasjon. Til å se etter dette kan en også bruke en annen metode som heter skjelettscintigrafi - det er en metode hvor man sprøyter inn et radioaktivt stoff i kroppen og tar bilde av hvor dette samler seg med et spesielt kamera. Dette kan en ikke gjøre med en gang fordi operasjonen i seg selv gir forandringer, og i kneet bør man vente minst 2-3 år før man gjør dette.

Du skriver at du fortsatt har vondt ved belastning, og spør om en kan gjøre noen undersøkelser for å se på dette. I slike tilfeller er som oftest MR en god metode. De moderne protesene som brukes i dag er av et metall som ikke påvirker MR-maskinen, og heller ikke er det noen risiko for deg å ligge i en MR med en slik protese - dette gjør vi hver dag. MR kan gi svar på mange ting i kneleddet og vevet omkring. CT derimot vil ikke kunne brukes, da metall gir kraftige forstyrrelser for røntgenstråler.
Også Ultralyd kan brukes for å å se på enkelte deler av kneet, men det beste er nok MR.

Jeg foreslår at du snakker med din lege om å få en henvisning til MR av kneet. Din lege kan også sjekke med lokal røntgenavdeling eller røntgeninstitutt om de kan gjøre en slik undersøkelse - noen eldre MR-maskiner kan ha problemer med å fremstille kneet godt nok når det sitter protese.

Det beste er likevel en god klinisk undersøkelse hos en kneekspert. Stort sett bør MR eller annen undersøkelse gjøres etter en grundig klinisk undersøkelse.

Jeg håper du fikk svar på det du lurte på!

mvh

Bjørn Løndalen
Røntgenlege