Smerter i hæl etter fall

Spørsmål

Jeg er en mann på 24 år, og jeg har skadet hælen min. I løpet av en tur i USA klatret jeg opp på en stor kampesten, og for å komme ned igjen var jeg nødt til å hoppe. Jeg måtte satse litt fremover, men høyden på hoppet var kanskje 2 meter maksimalt. Jeg landet ikke så bra, og min høyre hæl tok en kraftig smell i den hardpakkede jorden (jeg var også barbeint). Jeg fikk umiddelbar smerte, og klarte ikke legge vekt på foten uten store smerter. I tillegg klarte jeg ikke å hvile noe særlig da jeg måtte gå et langt stykke gjennom elver for å komme meg ned igjen. Mot slutten av dagen var det ingen store hevelser (en liten hevelse på innsiden av foten, litt fremfor hælen) og heller ingen misfarging eller feilstilling. Jeg har hatt full mobilitet (kan bevege ankelen, krumme foten) men jeg etter 2 dager kan jeg fremdeles ikke legge vekt på den. Jeg lurer på om det er nødvendig at jeg oppsøker lege mens jeg er i USA (i tilfelle noe er brukket og umiddelbar legehjelp er nødvendig), eller om jeg kan vente til jeg returnerer til Norge. Jeg ankommer Norge den 29 juni, da har det gått ca 6-7 dager etter skaden.

Mann 24
Svar

Takk for ditt spørsmål og god og informativ tekst. 

Du har altså landet barbeint på høyre hæl fra ca 2 m høyde og har nå 2 dager i etterkant smerter og belastningsvansker. 

Uten evne til å belaste foten i et forløp slik du forteller, kan det foreligge brudd et fotben. Det mest nærliggende å tenke ut i fra skademekanismen, er hælbeinet. Det er imdlertid sjelden/mindre vanlig uten hevelse og evt. misfarging. 

Det bør tas røntgen av fot og ankel, men det er tilstrekkelig å vente til du kommer hjem.  Det begrunner jeg med følgende: 1) sannsynligheten for brudd er ikke veldig stor, 2) evt. brudd skal med all sannsynlighet behandles konservativt (ikke-operativt), hvilket stort sett kun er avlastning med krykker (ikke gips) 3) skulle det mot formodning være anbefalt med operasjon, bør det gjøres innen ca 2 uker etter skade, og det vil være tilstrekkelig tid for det i ditt tilfelle. 

Jeg anbefaler deg å avlaste foten inntil smeregrense, dvs blir den gradvis bedre kan du legge gradvis mere vekt på den. Du bør oppsøke lege/legevakt med røntgen så snart du er kommet hjem, slik at man ikke taper verdifulle dager om det likevel skulle vise seg å være et operativt trengende brudd. 

Lykke til !