Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i albue og underarm

Spørsmål

Hei. Jeg har fått bankende smerter i musklaturen i underarmen. Spesielt inne i området ved albue. Dette gjør vondt når jeg roterer underarmen ved snu håndflate opp til å rotere håndflate ned. Klarer nesten ikke å dra opp glidelåsen på jakka mi. Bicepsen er ok. Men ikke den lille underarm muskelen som vender opp når tommel du gir tommel opp.( Vet ikke hva du kaller denne muskelen.) I 2 år har det støpejern vedoven hos min mor, som vi ikke har klart å flytte. Etter jeg bar bort denne fikk jeg smerter i armen. Merket litt dagen etter. Men det var bare som ett sprøytestikk i underarmen. Nå verker det hele natten igjennom. Klarer nesten ikke holde ett melkeglass. Det svir inni armen. Armen er helt fin på utsiden. Ingen hevelse. Ingen ytre tegn. Når vil dette gi seg? Har problemer med å jobbe normalt. Er det en form for treningsverk? Går det over av seg selv? Er det muskelfestet som har fått seg en skade? Hva bør jeg gjøre for å bli kvitt dette?

Mann 47
Svar

Hei og takk for spørsmål og informativ tekst!

Det høres ut som du har pådratt en tilstand som kalles tennisalbue, eller lateral epikondylitt på fagspråket. Musklene i underarmen som strekker håndleddet har sitt senefestet på utsiden av albuen. Ved gjentatte repetitive bevegelser eller tunge og kraftige belastninger med hånd/håndledd/albue, kan det oppstå en betennelse i muskel-seneovergang og senefestet opp mot albuen. Reultatet kan være alt fra lett ømhet ved bruk av hånden til sterke smerter som hemmer dagliglivets funksjoner og nattesøvnen. 

Tilstanden er ufarlig, men slike betennelser gir gjerne symptomer i lang tid. Det viktigste er å eliminere, eller ihvertf. redusere utløsende aktivitet for en periode. Dette kan være enkelt for deg om det ble utløst av en enkelthendelse (bæring av vedovn), men kan være utfordrende om det ble trigget av f.eks. bruk av skrutrekker som mekaniker, eller bruk av datamus for en kontorist. 

Iom at du har kraftige plager, vil jeg anbefale å forsøke en kur med betennelsesdempende medisin (Ibux, Voltaren, Naproxen, Brexidol o.l) i 10-14 dager, dersom du ikke har noen risikofaktorer som tilsier at man skal være tilbakeholden. Dette er reseptbelagte tabletter , så da må du oppsøke din fastlege. 

Videre vil jeg anbefale deg å gjøre daglige eksentriske styrkeøvelser. Dette kan du fint gjøre hjemme uten assistanse. Det illustreres best om du skriver inn "eccentric excercises tennis elbow " på youtube.com

Om disse 3 tiltakene ikke gir noen merkbar effekt ila. 3 mnd, kan du få hjelp av fastlegen til å sette en kortisoninjeksjon i og rundt senefestet i albuen. 

De aller fleste blir bra med denne tilnærmingen, mens kun et fåtall har uttalte plager vedvarende utover 6 mnd. Disse kan være aktuelle for operativ behandling. 

Lykke til !