Ryggsmerter med utstråling

Spørsmål

Kraftige smerter i korsrygg med stråling ned i ben, helt ned under foten, spesielt v. side. Problemer med å tisse og avføring. Til tider vondt i underlivet, særlig ved tunge løft. Har pr idag så vondt at jeg nesten ikke kan gå etter fysisk aktivitet. Fikk påvist prolaps i L5 for ca 18 år siden. Fastlege sier jeg har nedsunket bekken og ga meg ikke noe svar på røtgenbildene, kun at jeg må begynne med yoga. At de ikke operer sånt uten MR og behandling i minst 2 år. Hva sier røtgenbildesvaret og hva kan jeg gjøre? Rtg lumbosacralcolumna I lenderygg finnes 5 virvler av lendetype. Det finnes en overgangslumbosacralvirvel. Samtlige virvler i lenderyggen har ordinær form og str. Det finnes temmelig lav skive i nivå L5/S1 som kan være tegn på uttalt skivedegenerasjon. Ved sluttskiver av L5 og S1 ses små påleiringer. Ingen tegn til skjelettdestruksjon eller skjelettskade. Det foreligger en lettgradig høyrekonveks scoliose på bildene i liggende.

Kvinne 42

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Utifra det du skriver så kan jeg skjønne at du har ryggsmerter som virker ganske invalidiserende på deg. Du spør om hva røntgenbildene sier og hva du kan gjøre.

Røntgenbilder av ryggraden har ganske store begrensninger, særlig fordi vi ikke ser ‘bløtdelene’ i ryggen din. Et prolaps består av ‘bløtdeler’. 

Utifra beskrivelsene dine av smertene vil jeg anta at du har et skiveprolaps. Du skriver at du har problemer med vannlatingen og avføringen, men ikke hva problemene består av. Har du nevnt dette til fastlegen din? Akkurat dette med vannlating og avføringen er såkalt ‘røde flagg’ når det gjelder ryggsmerter, og krever umiddelbar undersøkelse av lege (hvis det ikke allerede er gjort).

Røntgenbildene sier følgende: Du har 5 normale ryggvirvler i nedre del av ryggen, og du har en overgangsvirvel til den nedre delen av ryggraden som på folkemunne kalles for halebeinet. Det står også at du har mye slitasje i den nederste mellomvirvelskiven - L5/S1 - som er det samme stedet du har hatt prolaps tidligere. I dette området er det også påleiringer - som betyr at det har dannet seg nytt ben rundt virvlene som kan gjøre ryggen din stivere. Det er ingen skade som ved brudd eller ødeleggelser av beinstrukturene. Du har også en lett høyrekonveks skoliose som betyr at ryggraden din på en måte lener seg litt/er skjev mot den ene siden. Altså er det ikke vist noe ’skummelt’, og funnene du har er ikke uvanlige hos voksne. 

Hva kan du gjøre med dette?
Ryggsmerter og prolaps vil vi sjeldent operere - med mindre det foreligger slike røde flagg som du har nevnt. Ellers vet vi at resultatet på lang sikt er like godt med ‘konservativ’ behandling, og vi vil strekke oss langt for å unngå en operasjon.
Skulle man imidlertid tenke at det kan bli behov for operasjon, er vi avhengig av å ha et MR eller en CT.

Betennelse av nerveroten medvirker til smerter ved skiveprolaps, og du kan ha symptomer på ‘nerve i klem’ uten at MR/CT viser tegn til at nerven faktisk er i klem. Det finnes mange medisiner som kan ha effekt hos pasienter med nerverotsmerter. Det er ikke anbefalt å bruke kodeinholdige preparater, tramadol eller opioider fordi disse har stor tilvenningsfare.

Så lenge du er undersøkt av lege, og det ikke er funnet indikasjon for operasjon, er den aller beste behandlingen egenbehandling. Å holde seg aktiv kan ha en smertelindrende effekt, og vi anbefaler ofte strukturerte øvelser som du kan få av din fastlege eller av fysioterapeut. De fleste prolaps tilheler spontant i løpet av 6-12 uker, selv ved mer alvorlige plager. Derfor er det vanlig å vente før man vurderer videre radikale tiltak. Dersom det har gått lenger tid en dette, og du ikke har hatt noen som helst fremgang anbefaler jeg deg å kontakte fastlegen på nytt. Kanskje du kan få en vurdering hos spesialist uten MR bilder.


Jeg vil minne om at hvis du ikke har oppgitt plagene du har med vannlating og avføring til lege, må du gjøre dette umiddelbart. 


Jeg ønsker deg lykke til og god bedring. 

Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-