Os tibiale eksternum

Spørsmål

Hei, på slutten av vedlegge mangler følgende ord: achillessenefestet på calaneus. Jeg sender deg beskrivelse av rtg til en kvinne på 67 år som etter fall på gulv ikke kunne gå. Var på sykehuset. MR av fot ble ikke tatt for 3 uker senere. Nå 5 uker etterpå ble MR tatt. Nå starter fysioterapeut. Jeg lurer på følgende: 1. Kan du gi en beskrivelse av rtg på en enklere måte? 2. Hvilken behandling har hensikt? Kirurgisk-/ ikke kirurgisk. 3. Hvilken hjelpemidler vil være mest hensiktsmessig for at hun skal være mest mulig selvhjulpen?Nå er hun ganske redd for å gå på foten. Fotbladet peker utover når hun går. Kan ikke bevege på tærne. Tusen takk for svar!

Kvinne 67
Svar

Hei!


Som du skjønner har svaret latt vente på seg, siden røntgenbeskrivelsen ikke var lagt ved...


1) MR-bildet viser en helt normal variasjon i båtbeinet i foten, hvor det finnes et ikke-sammenvokst bein på innsiden av denne knokkelen. Dette er en normalvariant, og noe pasienten er født med og har hatt hele livet. Noen ganger kan en skade gi bevegelse mellom båtbeinet og den ekstra knokkelen, og det kan oppleves som smertefullt. Røntgenlegen finner også litt forandringer i akillessenen, samt i en sene som fungerer som en stigbøyle under fotbuen. Begge disse forandringer må anses som kroniske, og neppe som følge av det fallet du beskriver. Stigbøylesenen kan ved kronisk ettergivelse gi økende plattfot hos voksne. Røntgenlegen antyder at det svikt i ekstrabeinet kan ha gitt pasienten plattfot, hvilket jeg holder som helt usannsynlig, og kan ikke bedømmes på et ubelastet MR-bilde.


2) og 3) Behandling avhenger av diagnose eller tilstand. Hvis det har oppstått en øket bevegelse mellom båtbeinet og ekstrabeinet, vil første trinn i behandling være  å avlaste foten i opp til 6 uker, i noen tilfeller i gips, inntil symptomene roer seg ned. Vedvarer symptomene, kan det i noen tilfeller ekstrabeinet fjernes med kirurgi. At foten peker utover vil jeg tro skyldes en økende grad av plattfot, men det tror jeg igjen skyldes svikt i stigbøylesenen, og på ingen måte ekstrabeinet. Da bør foten understøttes med såler som avlaster senen, men en vurdering av ortoped mtp operativ behandling bør absolutt besørges, gjerne før det oppstår tilstivnet feilstilling i bak- og forfoten.


Lykke til!