Hei!

Spørsmål

Hei! For 2 mnd siden skadet jeg ankelen i fotballkamp. Det ar en takling hvor jeg skulle stoppe et skudd som var mye hardere en jeg forutså og fikk slaget av skuddet (trolig fot mot fot og ballen mellom) så foten min ble vridd innover. Altså blanding av slag og vridning. Jeg var på sykehuset, tok røntgen uten brudd og fikk krykker. Foten ble veldig hoven og blå. Etter 3 uker ca. kunne jeg begynne å belaste den, men den var fortsatt veldig vond. Jeg tok MR av den og det stod "Benmargsødem foran og medialt i talus som passer med benkontusjon. Lettgradig benmargsødem i os calcaneus og coboideum." og ellers er det ramset opp alt som er i orden som ligament etc. Jeg synes altså at det er ingen framgang her. Ankelen er veldig vond. Står jeg rett opp og ned og belaster går det fint, men så fort det er den minste vriding eller at jeg trå på ulent underlag er det voldsomme smerter i det jeg legger vekt på foten. Spesielt dersom jeg trår på en forhøyning som er under utsiden av foten eller jeg skal ta en sving mot venstre da dette gjelder venstre fot. Foten og leggen min er ofte iskald og den hovner ofte opp og ned og får da en mer blålig farge en den andre. Jeg har en liten kul oppå risten på utsiden som ingen vet hva er og den hovner også opp når den blir prososert og gjør foten ekstra vond. Når foten blir varm blir det ekstra hoven og ekstra vond. Har også en del smerter som føles som å sitti midt inni ankelen, eller litt foran på ankelen. Jeg er veldig fortvilet over at foten nå etter 2 mnd fremdeles er så vond at jeg ikke får hatt en vanlig hverdag. Er det normalt? Er det noen andre undersøkelser jeg burde ta? Kan man stole 100% på MR beskrivelse i forhold til skadet brusk, små brudd o.l? Hvordan skal jeg generelt forholde meg til dette og hva kan jeg forvente av framgang?

Kvinne 23
Svar

Du beskriver en fot og ankel med betydelig redusert funksjonsnivå 2 måneder etter en skade, og jeg forstår deg også dithen at det ikke er spesielt mye fremgang å spore...


Først kan vi bare slå fast, at et MR-bilde verken bør brukes til å stille en diagnose, eller å utelukke en diagnose. MR kan i beste fall være et verktøy som ledd i diagnostikk, og i verste fall en undersøkelse som feilaktig stiller en diagnose, eller feilaktig overser en diagnose.


Det er klart at det er noe som plager deg, og det kjedelige svaret, er at dette bør undersøkes. Jeg kan ikke stille en diagnose ut fra det du skriver, men jeg kan gjøre meg noen tanker som du kan ta med deg videre i systemet.


Vedvarende skade i knokkelvevet: av og til kan skaden være med så mye energi, at det gir skader i knokkelvevet. Det oppstår ikke et brudd, men MR-bildene fanger opp "blåveisen" i knokkelen. Dette kan være smertefullt. Behandlingen er faktisk å avlaste knokkelen, opp mot 6 uker med krykker. Man må gjerne trå ned med ca 20 kilo, og drive bevegelsestrening av leddene, men altså ikke trå fullt ned.


Leddbåndskader: både i ankel, men også i det vi kaller ankelgaffelen. Kvaliteten på MR-bilder er ytterst varierende, og i mange tilfeller ikke god nok til  fange opp forandringer som kan gi mistanke om spesielt skader i ankelgaffelen. Diagnosene krever dog en god undersøkelse, og den siste diagnosen bør definitivt vurderes av ortoped og krever ofte en del spesielle billedundersøkelser i tillegg.


Skade av aksesoriske muskler rundt ankelleddet: det foreligger noen normalvarianter av muskler og sener rundt ankelleddet, ofte i det området du beskriver hevelse og smerte. Ved traumer kan det oppstå skader og reaksjoner i slike, som så kan gi opphav til mer kroniske plager.


Skade og instabilitet i sener rundt ytre ankelknoke: ved kraftige traumer som du beskriver, kan det oppstå avrivning av visse senetrinser rundt ankelleddet, som gjør at senene i dette området mister stabilitet, og kan gi mekaniske smerter og hevelse på utsiden av ankelen.


Leddbåndskader i mellomfoten: en av og til oversett skade er leddbåndskader som forbinder for- og mellomfoten. Skaden kalles Lisfranc-skade, men jeg holder dette for mindre sannsynlig, da det nok ville vært mer forandringer i disse leddene på MR-bildet du tok.


CRPS: dette holder jeg som minst sannsynlig, men jeg nevner det da du angir et par symptomer som fikk meg til å tenke på det: misfarging, hevelse, endret temperaturfornemmelse... Noen ganger kan en skade eller et kirurgisk traume, utløse en kortslutning i nervene. Dette kan gjøre at de begynner å formidle signaler, som ikke alltid er formålstjenelig. Andre symtomer man kan se, er at behåringen endrer seg på foten, og neglene stopper å vokse. Hvis du ikke får en bedre og mer sannsynlig diagnose, eller blir spontant bedre, kan denne tilstanden være dumt å overse, og det er i så måte viktig å utelukke den. Ofte kan en fysioterapeut være til god hjelp både i diagnostikk og behandling, i samarbeid med din fastlege.


Som jeg pleier å svare, jeg kan ikke gi spesifikke behandlingsråd når det ikke foreligger en diagnose. Jeg tror mest at du har fått en kraftig trøkk, og at du skal prioritere avlastning i en periode. Hvis du da ikke blir bedre, kan du forhøre deg med din fastlege om de ting jeg her har nevnt.


Lykke til!