CT av tykktarm - hva med Morbus Crohn?

Spørsmål

I april var jeg til koloskopi og gastroskopi. Legen kom ikke lengere enn til venstre flexus med koloskopiet. Jeg ba derfor om en alternativ undersøkelse og fikk tilbud om CT. Det ble hos meg koloskopi konstatert Ulcerøs proktitt. I rapporten står det imidlertid "klinisk bar det preg av en ulcerøs proktitt, men biopsiene tyder på en Mb. Crohn" ?? Det er også konstatert Atrofisk gastritt. Jeg er født i 1931 og det ble oppdaget at jeg ikke skulle ha det tømmemiddelet , Citrafleet, jeg hadde fått tilsendt fra sykehusapoteket og fikk beskjed om å kansellere det. Jeg fikk ikke noe nytt tømmemiddel. Dagen før inntok jeg derfor bare to glass Tagitol og 100 ml. Gastrografin. Da jeg er allergisk ville dem ikke gi meg kontrast intravenøst, selv om jeg har fått det ved flere anledninger. Hvor mye kan en ct avsløre av skader i slimhinnen under slike omstendigheter. I rapporten er det ikke nevnt et ord om hverken proktitt eller gastritt. Dem så en polypp og en i v. nyre. Kan jeg slå meg til ro med en slik undersøkelse som nevnt?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har vært til en coloscopi som ikke kom helt gjennom tykktarmen. Dette er ganske vanlig, av mange årsaker. Det kan være slyngete tarm eller rett og slett smerte som stopper røret som skal gjennom. I slike tilfeller vil en ofte prøve å gjøre en CT av tykktarmen. Denne er enklere, da en bare behøver å blåse opp tarmen med CO2-gass. CT colon er like god som scopi til å påvise svulster og polypper i tarmen samt utposninger - såkalte divertikler. For å se etter dette er den ene metoden like god som den andre.

Man kan gjøre undersøkelsen uten tømning, men da må man spise/drikke kontrast. Dette har du gjort (Tagitol og Gastrografin). Da vil avføringsrester bli helt hvite på bildene, og skille seg klart fra f.eks en svulst eller stor polypp. Gastrografin har også en lett tømningseffekt, noe du sikkert merket.

Men en CT av tykktarmen har sine ulemper. Man kan bare se polypper eller svulster, man kan ikke ta prøve av dem. Dersom vi finner noe som er suspekt må man altså til en scopi likevel. Vår erfaring etter nesten 10 000 slike undersøkelser er at ca 15 % må videre etter CT av tykktarmen. Resten (ca 85%) er altså ferdig etter CT.
Hos deg har man påvist en polypp, du skriver ikke hvor stor denne er. Vi følger de internasjonale retningslinjene som sier at polypper over 6 mm skal fjernes, de under 6 mm kan man la være. Fjerning må gjøres med scopi. Hos personer over 80 år kan man - hvis polyppen er mellom 6 og 10 mm - kontrollere denne om 3 år. Årsaken til at man skal følge eller fjerne disse er at en liten prosentdel utvikler seg til kreft, men vi vet ikke på forhånd hvilke som gjør det. Vi har noen tegn å gå etter, men disse er ikke sikre nok. Er man over 80 år er sjansen for kreft mindre, fordi det tar mange år for en polypp å utvikle seg til en kreftsvulst - anslagsvis 10-20 år avhengig av størrelse.

De fleste røntgenavdelinger og institutter vil gjøre en slik undersøkelse med kontrast i blodet, og da kan man også se på hele buken med organene.Hos deg har de ikke gjort dette på grunn av allergi Slik jeg forstår har de påvist noe i venstre nyre, du skriver ikke hva som er påvist.Generelt vil jeg si at å diagnostisere noe som helst i nyrer eller organer uten kontrast i blodet bør man være forsiktig med, fordi kun med kontrast kan man være sikker på hva man ser.

CT av tykktarmen kan IKKE benyttes for å vurdere Mb Chrohn eller andre betennelsessykdommer i tarmen. Dette er fordi korrekt diagnose krever en slimhinnebiopsi, altså en vevsprøve. Dette kan vi naturlig nok ikke få til på CT, fordi vi jo bare ser på et bilde. Dette må gjøres med scopi. Jeg regner med at radiologen som har beskrevet undersøkelsen har tatt dette forbeholdet. Hos deg synes det som om diagnosen er klarlagt på prøvene man fikk til ("biopsi tyder på Mb Chrohn").

Samlet sett vil jeg si: Du har fått påvist en polypp i tarmen. Hvis denne er større enn 6 mm skal den egentlig fjernes, men en polypp opp mot ca 10 mm kan kontrolleres. Spør din lege om størrelsen på polyppen og hva som bør gjøres med den. Hvis man ikke har funnet tarmkreft kan du anse dette som utelukket. Du har også fått påvist noe i nyren, men uten kontrast kan man ikke si noe særlig om dette. For å avklare dette kan man gjøre en ultralyd av nyrene eller eventuelt en MR med spesielle sekvenser. Legen din kan konferere med en røntgenlege omkring dette. Hvorvidt du har Mb Chrohn eller betennelse i tarmen kan CT dessverre ikke si noe om. Dette kan kun avklares med biopsi fra en scopi, og det virker som det er avklart fra det du skriver.

Håper dette var avklarende!

Med vennlig hilsen Bjørn Løndalen, Røntgenlege

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn