Brudd i skulder

Spørsmål

brudd skulder pga. sklidd med ullsokk på belegg og falt på rumpa og hang igjen med underarm i klesskap. underarm ikke fotografert, men trenger fortsatt fatle pga underarm. skjedde 26. januar. fastlegen ville ikke sende til ny røntgen.

Kvinne 67
Svar

Hei og takk for spørsmål ! 


Slik jeg forstår deg, pådro du deg et brudd i skulderen for ca 4 uker siden. Du bruker fortsatt fatle pga smerter i underarmen og lurer på om det kan være en skade også der. 


Brudd i overarmens hals (skulderbrudd) er en vanlig skade hos middelaldrende og eldre  etter fall på skulder/arm. De fleste bruddene kan behandles konservativt, dvs uten operasjon. Man avlaster armen i fatle inntil den værste smerten og hevelsen avtar, ca 1-2 uker. For å unngå leddstivhet, er det svært viktig å komme i gang med bevegelsesøvelser så raskt som mulig etter dette. Bruk av fatle utover 2 uker bør reduseres så mye det lar seg gjøre og ikke være til hindre for at man får gjort øvelsene. 


Det tar lang tid å bli frisk av et skulderbrudd. Selve knokkelen trenger 8-16 uker på å tilhele. Å gjenvinne bevegelighet og muskelstyrke i armen, tar gjerne enda mer tid. Faktisk er det slik at man ikke kan forvente å få tilbake helt normal bevegelse i leddet, men mer enn god nok til å dekke de flestes funksjonskrav. 


Det er ikke helt uvanlig at man kan oppleve smerte lengre ned i armen selv om selve bruddet sitter i skulderen. Det kan skyldes blødning/hevelse som renner ned, endret bruk av armen og tap av muskulatur. 


Når det er sagt, er det ikke umulig å pådra seg flere skader etter et fall. Har du en følelse av at noe er galt også i underarmen, er det rimelig at du oppsøker fastlegen din igjen og ber om en ny undersøkelse. Jeg kan ikke gi en klar anbefaling hvorvidt det bør tas røntgen eller ikke, men du har krav på god informasjon om hva som er bakgrunnen for beslutningen som fattes. 


Lykke til!