Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brudd i 5. metatars

Spørsmål

Hei. For 2 uker siden tråkket jeg voldsomt over, og reiste på levevakten 14 timer senere. Dette skjedde ved midnatt, og jeg fikk ikke ist ned foten før det hadde gått 12 timer. Trodde det var en forstuelse, men viste seg på røntgen at jeg hadde fått et brudd i 5 metatarsal. Ett brudd tvers over, og en sprekk fra dette bruddet på langs (som en T). Det lå i perfekt stilling, og jeg slapp operasjon og gips/bandasje. Fikk beskjed om å ikke belaste foten den første uken. Etter en uke var jeg på ny kontroll/røntgen. Det så veldig bra ut. Jeg fikk da beskjed om at jeg skulle begynne å bevege på foten og ankelen for å ikke stivne helt til. Samtidig fikk jeg beskjed om å begynne å trå på foten og belaste den med ca. 10% av min vekt. Fikk også beskjed om at smertene ved belastning kunne være på 5 på en skala fra 1 til 10. Mitt spørsmål er om det er riktig at jeg skal begynne å belaste foten så tidlig? Jeg er livredd for at det skal skje noe galt med bruddet. Foten verker en del om kvelden og er ubehagelig. Men jeg får ikke vondt når jeg tråkker på den med lite vekt, kun når jeg eventuelt skal ta foten opp fra gulvet/sparke ifra gulvet. Foten er fortsatt hoven. Hvor lang tid vil det ta før bruddet har grodd? Når kan jeg begynne å trå ordentlig på foten? Jeg fikk beskjed om å bruke krykker (med mer og mer belastning for hver uke) i 5 uker fra jeg var på sjekk første gang (3. juni). Er det for tidlig å trå på den nå? Jeg skal på reise 13.juli, er det noe jeg må passe på da? Og den blir vel bra innen den tid? Foten er forresten iskald, men det er vel pga. lite blodsirkulasjon. Det er heller ikke stor forskjell på å ha foten høyt opp eller ned med tanke på smerter. Hilsen bekymret 24 åring.

Kvinne 24
Svar

Hei!


Brudd i denne delen av foten finnes i 3 ulike varianter, men ut fra den skademekanismen du beskriver, vil jeg anta at det er et brudd som kalles et Jones-brudd. Det er litt varierende hvilke rutiner man har ved ulike skadelegevakter og skadepoliklinikker, for behandling av dette, samt en rekke andre brudd og skader. I noen tilfeller vil man velge å behandle disse bruddene med gips i opp mot 6 uker.


Hvis bruddet derimot er i samme region, men ikke av typen Jones-brudd, høres den behandlingen som er satt i gang å være i tråd med slik jeg selv ville anbefalt. I det videre er det å si at jeg nok ikke ville anbefalt å belaste mer enn det som der og da er smertefullt, eller eventuelt er smertefullt senere på dagen. Som et minimum må du forvente at det tar 6 uker før det er grodd tilstrekkelig til at du kan begynne å øke belastningen gradvis opp mot full. Likevel vil du i en god periode etter dette også kunne oppleve noe ubehag fra området, for full styrke vil det ta flere måneder før beinet får.


For å være helt ærlig tror jeg ikke at foten kommer til å være 100% innen 13. juli, da det knapt er gått 4 uker etter skaden. For tiden etter dette, gjelder de samme føringer som skissert over.


Lykke til!