image: Avrevne muskelfibre under styrketrening?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Avrevne muskelfibre under styrketrening?

Spørsmål

Jeg har en aktiv sønn på snart 18 år, som på styrketrening for 10 dager siden fikk plutselige smerter under skulderbladet. Han tok fransk benkpress med oppvarmingsbehov da det skjedde. På legevakt tenkte de det var avrevne muskelfibre og han fikk smertestillende. Hevelsen, som ikke var så stor, gikk raskt ned. Men smerten er fortsatt like stor, etter 10 dager. Han vil helst unngå å bruke armen, foretrekker fatle på skolen. Han står i kø for røntgen. Hva tenker du det kan være, og hvor lenge er det vanlig at slike skader er smertefulle? Han tar fortsatt Paracet flere ganger daglig. Det er han ikke vant med. Han går på toppidrett XX og er selvfølgelig bekymret for at det ikke bedrer seg noe. Bør han ta MR? Eller bør vi bare smøre tålmodigheten? På forhånd takk for svar.

Mann 18
Svar

Hei.

Det går nesten ikke an å tenke seg noe annet enn at dette er en bløtdelsskade, og ingen skade på bein og ledd. Det kan en fastslå pga smertemekanismen, altså styrketrening, og ikke et fall eller ulykke eller noe som involverer mer kraft. Med bløtvev så menes sener og muskler m.v. Slike skader har en stor tendens til å tilhele seg selv, med tilstrekkelig tid. Hvor lang tid det tar, avhenger helt av graden av skade, og hvor godt man legger forholdene til rette for at det skal gro, dvs lar være å gjøre bevegelser som gjør vondt. Derfor er det vanskelig å antyde noe totalt antall uker før han er helt god igjen. Jeg vil anta at han i ukene som kommer vil begynne å merke at det gradvis begynner å gjøre noe mindre vondt, og isåfall skal han bare la tiden gå videre, for da vil bedring fortsette. Alt som ikke er vondt kan han gjøre som før. Jeg er enig med legevakten at dette høres mest ut som muskelfibre som er revet av, noe som ikke er helt uvanlig under tung styrketrening. Det gror som hovedregel av seg selv.

Skulle det mot formodning ikke begynne å bli bedre i løpet av et par uker til, så bør han heller få nok en vurdering av dette, hos fastlegen.

God bedring til din sønn.

Illustrasjonsfoto øverst: David Herraez Calzada / Shutterstock / NTB