Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Albuen ute av ledd (Albueluksasjon)

Spørsmål

3. februar fikk jeg albuen ut av ledd, samt noe ben som ble slitt bort på det ene benet. Ble gipset i 13 dager. Fjernet gipsen fredag 16. Fikk beskjed om å prøve å gjøre aktive bevegelser i albueleddet så mye som mulig og ikke belaste hånden mer enn maks 2 kg første mnd. Nå, nesten en uke etter er jeg fortsatt veldig stiv. Mest problemer med å løfte armen mot skulder, kommer kanskje til 60 grader. Også stiv i underarm, hoven i hånda og generelt mistet mye styrke. Er det vanlig å slite sånn med å bøye armen mot skulder igjen? Og hvor mye jeg bør jeg gjøre øvelsene? Så mye som mulig er litt vagt. Lurer også på hvor mye jeg bør bruke armen i det daglige, dvs. løfte lettere ting? Lurer også på hvor mye jeg bør presse meg i bøyeøvelsene? På forhånd takk for svar.

Kvinne 32
Svar

Hei, og selv takk for fint spørsmål !


Det gjelder altså skade med albuen ute av ledd for ca 3 uker siden. Du opplever nå stivhet i etterkant av gipsbehandlingen. 


Knoklenes anatomi og de omgivende leddbåndene sørger for at albuen er stabil samtidig som den tillater god bevegelse.  Det må en forholdsvis stor kraft til for å "rive" albuen ute av ledd, og skaden forekommer betydeligere sjeldnere enn f.eks. i skulderen som er mer sårbar for dette. Den vanligste skademekanismen er fall på albuen eller at man tar seg for med utstrakt arm.  

Når albuen går ut av ledd, må nødvendigvis en eller flere strukturer som holder den på plass, være skadet. Altså, enten bruddskad(er) og/eller skade på et eller flere leddbånd. I ditt tilfelle virker det til å være en ren båndskade. Beskjeden om noe ben som ble slitt bort, skyldes mest sannsynlig at leddbåndet slet med seg en benbit da det ble revet av fra sitt feste. Dette er ikke uvanlig. 

Ved enklere skader som båndskader og mindre bruddskader, er behandlingen vanligvis konservativ med avlastning en kort periode, deretter mobilisering. Mer komplekse skader kan kreve operative tiltakt. 

Generelt vil brudd typisk gro ila 6-8 uker, leddbånd 12-16. Man kan ikke imobiliserre ledd så lenge, da leddstivhet og tap av muskulatur inntreffer. Spesielt gjelder dette for albue -og underarm. Gipsetid og aktive bevegelsesøvelser du har blitt skissert høres derfor meget fornuftig ut. Forløpet ditt med stivhet, tap av styrke og hevelse er svært vanlig og skyldes en kombinasjon av behandlingen (som nevnt over), skaden og fravær av normal bruk av armen 


Som et minimum, anbefaler jeg at du gjør øvelsene 10 min morgen, formiddag og kveld, men klarer du mer (f.eks 20 min), oppnår du raskere rehabilitering. Du bør være noenlunde fokusert og se på denne tiden som en treningsøkt. Stivhet i ledd er ubehaglig og mange opplever det smertefullt, slik at øvelsene må gjøres med et visst ubehag, ellers kommer man ikke videre.  Beveg til det stopper, legg gjernes også på et lite press med frisk hånd og hold den noen sekund. Dette skal du gjøre for alle leddets bevegelser (bøy, strekk, rotasjon av hånd/underarm). 

Begrensningen er kraftig smerteforverring. Da bør du redusere intensiteten i øvelsene noen dager, og hvis det ikke hjelper, få ny vurdering av ortoped. 


Du bør prøve å bruke armen så normalt som mulig i hverdagen, men forholde deg til begrensningen om 2 kg første mnd. Dvs at du fint kan løfte lettere ting som kaffekopp, melkekartong o.l. , mens en full og tung bærepose fra butikken blir litt for mye. 

Å gjenvinne normal bevegelighet i leddet og full muskelstyrke tar tid og bedringen skjer gradvis. Full symptomfrihet anslagsvis ila  8-16 uker. 

Det er rimelig å bli kontrollert av ortoped etter 6-8 uker for å teste albuestabilitet og forsikre om at bevegelsen normaliseres. 


Lykke til ! 
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-