Vedvarende smerter etter septisk artritt

Spørsmål

Frisk jente, 11 år, fikk akutt leddbetennelse i ankelen i for 8 mnd siden. Hun fikk diagnosen septisk artritt og ble behandlet med antibiotika i ca 2 mnd.

Grunnet vedvarende smerter i ankelen ble hun etter 2,5 mnd undersøkt av revmatolog som konkluderte med at det var ingen tegn til aktiv artritt i ankelleddet, og at smertene var belastningsrelaterte.

Etter 4 mnd begynte hun å gå til fysioterapeut.

Etter 5,5 mnd ble det tatt MR, og legen sa at leddbrusken så bra ut, men at hun hadde litt margødem.

Hun har fremdeles smerter i ankelen og den hovner opp hver dag. I tillegg sier hun ofte at hun føler seg sliten og trett.

Fysioterapeuten som har forsøkt å behandle henne i 4 mnd, sier at ankelen har vært uforandret de 3 siste mnd. Han lurer på hva som gjør at hun fremdeles hovner opp og har smerter.

Vi har kontaktet fastlegen og hun skal ta nye blodprøver. Vi har også ringt til ortopedisk poliklinikk.

Hvordan skal hun forholde seg til fysisk aktivitet? (Hun spiller fotball, renner på ski, går på fjellet m.m, men er nå hindret pga smerter i ankelen. Hun er normalvektig).

Hvor lang tid kan det ta før margødem blir bra igjen?

Hva kan vi gjøre videre?

Er det flere undersøkelser hun bør ta?

Kan det likevel være revmatiske plager, selv om det ble utelukket tidligere?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål. Du har altså en 11 år gammel jente som strever med smerter i ankelen etter en septisk artritt. Det er påvist margødem ved MR, men revmatisk sykdom er utelukket av revmatolog.

Septisk artritt er en bakteriell infeksjon i et ledd, i dette tilfellet i ankelen. Dette er en alvorlig tilstand, som kan ødelegge leddet dersom det ikke behandles skikkelig. Det kreves ofte bredspektret antibiotikabehandling og skylling av leddet for å bli frisk.

Det er ikke uvanlig å ha noe plager i flere måneder i etterkant av en septisk artritt. Det er svært viktig å være hundre prosent sikker på at infeksjonen er skikkelig sanert ved vedvarende plager. Det virker som dette er avklart, du nevner i alle tilfelle ingen symptomer som skulle tyde på at hun fortsatt har bakterier i leddet, og MR har heller ikke vist tegn til dette.

Benmargsødem kan man se på MR som resultat av ulike sykdommer eller skader. Man ser det ofte etter brudd, i forbindelse med leddbetennelse pga leddgikt eller etter infeksjon, som i dette tilfellet. Det er også et ganske vanlig funn hos friske barn. Dette funnet alene gir derfor neppe noen grunn til å mistenke leddgikt som årsak til din datters plager. Når det er sagt er revmatiske sykdommer ”lumske” og kan være vanskelig å diagnostisere i tidlige faser. Dette kan derfor ikke utelukkes ut fra hva du forteller, men så lenge bare ett ledd er affisert, og det ikke påvises betennelse i dette ved MR (i form av f.eks synovitt), høres det mindre sannsynlig ut.

Det er leit at hun etter såpass lang tid har daglige plager, og at ankelen fortsatt hovner opp. Dette begrenser henne selvfølgelig når det gjelder aktivitet. Jeg syns det er fornuftig å fortsette med fysioterapi. Vonde ledd skal ikke ”spares” fullstendig, det er viktig at hun er i bevegelse. Men hun skal selvfølgelig ikke belaste særlig over smertegrensen inntil videre. Det høres fornuftig ut å undersøke med nye blodprøver, og spesielt se etter tegn på betennelse/infeksjon. Det er ortopedenes ansvar å være helt sikre på at det ikke er noen restinfeksjon igjen i leddet, så det er lurt at dere har henvendt dere der for å få dette bekreftet.

Jeg syns godt man kan forsøke en kur med NSAIDs i dette tilfellet, så sant man mener infeksjon og andre årsaker er utelukket. NSAIDs er medikamenter som f.eks Ibux, og må tas i fast dosering over minst 2 uker for å ha ønsket effekt. Slik behandling hos barn skal foreskrives av lege, men fastlegen kan fint gjøre dette.

Ved vedvarende plager i over ett år må man igjen tenke seg om, vurdere nye MR-bilder og ny vurdering hos revmatolog. Man burde i så tilfelle vurderes hos revmatolog som har erfaring med barn.

Håper dette var til hjelp. Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-