Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urinsyregikt

Spørsmål

Det er mye som tyder på at jeg har fått podagra. Jeg er en mann på 70 år, går mye, drikker vel litt mye øl, et par flasker om dagen, primært til mat. Tar også en del blodtrykksmidler og mot kolestrol. Mitt spørsmål er, må jeg kontakte fastlegen, kan jeg fortsette å gå turer, går stort sett hver dag ca en mil. Har prøvd å gå nå, det går greit men noe vondt. Tenker på å kuttened forbruket av øl noe, vil det hjelp ?

Svar

Hei,

Og takk for ditt spørsmål.
Podagra, eller urinsyregikt, er en ganske vanlig sykdom i befolkningen, og rammer ofte menn i din alder. Typisk sykehistorie er akutte smerter i ett enkelt ledd, men det kan også ramme flere ledd. Smertene er ofte ganske intense.

Det er stort sett en ganske takknemlig tilstand å behandle. Aller helst skal du raskt få komme til noen som kan tappe litt leddvæske fra aktuelle ledd, og kikke på denne i mikroskop. Der vil man se helt klassiske krystaller, og man har da en helt sikker diagnose. Da kan man behandle med kortisoninjeksjon og/eller tabletter. Dessuten vil man måle urinsyrenivået i blodet ditt, og vurdere om du trenger medikamenter som senker dette. Etter ett anfall vil an ofte heller anbefale livsstilsendringer.

Og da har du helt rett i at en del matvarer og alkohol, spesielt øl, er uheldig. Så det kan du med fordel kutte ut. I tillegg anbefaler vi å spise mindre rødt kjøtt blant annet - du kan lese mer her: https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/purin-innhold-i-matvarer/

Men: diagnosen bør stilles av lege slik at du kan få rask behandling og slippe å ha vondt. Dette kan behandles, og da kan du gå turer helt som før. Men jeg ville ikke belastet et akutt rammet smertefullt ledd med lange turer før det er undersøkt av lege.

Håper dette var til nytte,
God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-