Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre slimhinner og tretthet - Sjøgrens syndrom?

Spørsmål

Heisann..

Jeg er 37 år gammel dame og har i lang periode vært plaget med svie tørrhet i munn,svelg,nese,og sviende tørre øyne..drikker vann gjennom hele dagen for å føle jeg får litt fuktighet i svelg og munn,hvis ikke føler jeg slimhinnene mine får en slags sammentrekning som føre til at jeg har lyst å spy...har mye luft å vekslende avføring hard løs..i sommer en periode fikk jeg det så sterk at jeg måtte bruke en nese spray for å føle eg fikk litt fuktighet i slimhinnene der..føler også jeg blir mer slapp og trøtt ved symptomene..trøttheten tror jeg og kommer fordi jeg svir og føler tørrhet på øynene..var nylig til opptiker og fikk sett om jeg trengte briller...skal nå til øyenleg fordi jeg hadde ett trykk på 25..men ingenting ellers gale som han kunne se..må si dette preger min hverdag..med at jeg blir mye slappere og føler jeg har en dårlig livskvalitet...det som jeg lurer litt på er om dette kan være en slags candida i luftveien,og spiserør??

håper på svar

MVH

Kvinne, 37 år

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Du skriver ikke noe om du bruker medisiner, og det er viktig å utelukke medikamentbivirkninger. Generelt ved et slikt symptombilde ville jeg tenke på bindevevssykdommer, som Systemisk Lupus Erytematosus, men særlig Sjøgrens syndrom (se link øverst for nærmere omtale om symptomer og diagnostikk).

I tillegg til tørre slimhinner i munn, øyne og skjede er trettheten typisk ved en kronisk betennelsestilstand som når kroppens immunforsvar angriper sekretoriske celler i slimhinner. Tretthet og vekslende avføring kan være knyttet til aktive faser av Sjøgren, som forverres ved stress og bekymring. Luftveiene kan også rammes av redusert fuktighet og man vil være mer utsatt for luftveisinfeksjoner.

Mitt råd er at du kontakter din fastlege som evt. henviser til revmatolog for videre utredning.

Dersom man konkluderer med at det er Sjøgrens syndrom vil jeg nevne et medikament som kan gi god symptomlindring ved å øke fuktigheten i slimhinner: pilokarpin (Salagen). Jeg nevner pilokarpin spesielt fordi det ikke er nevnt i Norsk Elektronisk Legehåndbok som mange allmennleger bruker, men kan forskrives av allmennlegen på såkalt "registreringsfritak". Revmatolog kan skrive en spesialist-erklæring slik at man kan få dette på blå resept.

Noen pasienter som har lave verdier av DHEA, ha glede av å få DHEA tabletter (utsagn fra en erfaren revmatolog).

Det er også viktig å se på funksjonen av skjoldkjertelen. Selv om stoffskifte hormonene er i normalområdet må man avklare om det finnes betennelsestilstand (høy anti-TPO) såkalt euthyroid thyreoiditt. Hvis det er tilfelle tyder en tysk studie på at tilføring av stoffskifte hormon hindrer at stoffskifte-problemer utvikler seg.

For tørre øyne anbefales endose øyedråper med kunstig tårevæske for å fukte øynene. En pasient som syntes det tok for lang tid før øyet ble fuktet og at det ble svært plundrete å gjøre dette mange ganger daglig løste dette ved å bruke saltvanns nesespray uten tilsetningsstoffer (reseptfritt) og spraye inn på det hvite av øyet mens hun så inn mot nesen. En slik metode er ganske uortodoks og krever at man er nøye med hygienen, slik at sprayåpningen ikke kommer i kontakt med hud og tildekkes med hette etter bruk, og brukes opp i løpet av kort tid.

Kosthold vil være viktig (se link), og melk og gluten kan skape problemer.

Omhyggelig tannhygiene og bruk av fluor er viktig ved munntørrhet da man er mer utsatt for tannråte.

Egenpleie, særlig å finne ro, er viktig. Har du en stressende arbeidssituasjon og mye omsorg i hverdagen er det viktig at du diskuterer med fastlegen hvordan du kan legge forholdene til rette for et rolig liv.

Igjen: Mitt råd er at du kontakter din fastlege for utredning og evt. henvisning til revmatolog. Jeg håper dette er til hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-